Στο έξτρα επίθετο, εκεί βρίσκεται το πρόβλημα, αλλά κάποιες φορές η δύναμη της συνήθειας δεν μας επιτρέπει να διορθώσουμε τα λάθη μας. Για παράδειγμα, ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η ευχή «καλή επιτυχία» είναι άκυρη, εξακολουθούμε να την ακούμε κάθε φορά που ένας καθηγητής αφήνει στο θρανίο μία κόλλα χαρτί. Είναι λάθος, ρε παιδιά, τι να κάνουμε τώρα; Όπως είπαμε, όμως, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ακόμα και αν είναι λάθος. Στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε, έχουμε μάθει να ζούμε έτσι. Πάμε τώρα στις ευχές που δεν στέκουν όμως χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Καλή επιτυχία

Η λέξη «επιτυχία» σημαίνει «επί της τύχης» και για να έχει κάποιος επιτυχία, πρέπει πρώτα να έχει τύχη. Η σωστή ευχή, λοιπόν, είναι «καλή τύχη» γιατί το «καλή επιτυχία», όσο και να το έχουμε συνηθίσει, δεν στέκει. Αν λοιπόν μαζί με το διαγώνισμα σας ευχηθούν καλή επιτυχία, διορθώστε τον καθηγητή ή την καθηγήτρια. Έτσι κι’ αλλιώς κάτω από τη βάση θα γράφατε.

via GIPHY

Καλή Παναγιά

Τι είναι αυτό ρε; Εντάξει, αυτή την ευχή την χρησιμοποιείς κάθε 15αυγουστο και συνήθως την λες ή την ακούς σε κάποιο χωριό. Άλλη μια ευχή η οποία δεν στέκει και αυτό γιατί υπονοεί ότι υπάρχει και «Κακή Παναγιά». Βέβαια, αυτό ίσως είναι το λιγότερο που μας προβληματίζει στην ορθοδοξία. 

via GIPHY

Καλή απόλαυση

Την συγκεκριμένη ευχή την ακούς συχνά στα εστιατόρια ή στις καφετέριες, τη στιγμή που ο σερβιτόρος ή η σερβιτόρα σας φέρνουν την παραγγελία σας. Είναι λάθος, αλλά δεν φταίνε τα παιδιά, έτσι τους είπαν να λένε οι εργοδότες. Η λέξη «απόλαυση» εμπεριέχει το «καλό» και όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει «κακή απόλαυση». Μην τους διορθώσετε, έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν από το να σας ακούσουν.

via GIPHY

Καλό παράδεισο

Είναι το κλασικό σχόλιο που θα διαβάσεις κάτω από κάθε άσχημη είδηση και ναι, ούτε αυτό βγάζει κανένα νόημα. Εδώ εντοπίζουμε το ίδιο πρόβλημα με το «Καλή Παναγιά». Όλοι γνωρίζουμε ότι ο παράδεισος είναι καλός, οπότε, μας συγχωρείτε, είναι άκυρο. Δεν υπάρχει «κακός παράδεισος». Για κάποιους, μάλιστα, δεν υπάρχει καν παράδεισος. Κρατάμε τις αποστάσεις μας από το τελευταίο.

via GIPHY

Να προσέχεις τον Παντέλο

Έλα, εντάξει, ένα αστείο κάναμε. Σταματάμε εδώ.