Στις 5 Νοεμβρίου 1605, έγινε μια αποτυχημένη προσπάθεια ανατίναξης των κτιρίων του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο από μια ομάδα αντιφρονούντων Καθολικών. Τώρα, στις 5 Νοεμβρίου κάθε έτους, άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ανάβουν φωτιές, πυροτεχνήματα και καίνε ομοιώματα ενός άνδρα που ονομάζεται Γκάι Φωκς. Από το 2005 και μετά, έχουν μερικούς λόγους ακόμα που το κάνουν αυτό.

Ο Φωκς ήταν μέλος μιας εξέχουσας οικογένειας του Γιορκσάιρ και προσήλυτος στον Ρωμαιοκαθολικισμό. Το περιπετειώδες πνεύμα του, καθώς και ο θρησκευτικός του ζήλος, τον οδήγησαν να εγκαταλείψει την προτεσταντική Αγγλία (1593) και να καταταγεί στον ισπανικό στρατό στην Ολλανδία. 

Εκεί κέρδισε τη φήμη του ενός θαραλλαίου άντρα με μεγάλη αποφασιστικότητα, κάτι που βλέπουμε και στην ταινία V for Vendetta, μια ταινία που, 16 χρόνια μετά την κυκλοφορία της, συνεχίζει να καθηλώνει τους θεατές μπροστά από τις τηλεοράσεις τους, άσχετα με το πόσες φορές την έχουν παρακολουθήσει. 

Η ταινία βασίστηκε στο graphic novel του Άλαν Μουρ και του Ντέιβιντ Λόιντ το οποίο είναι εμπνευσμένο από τις μέρες της συντηρητικής κυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία το 1980 και πλέον, έχει τη δική της θέση στην ποπ κουλτούρα, φτάνει να σκεφτούμε τις μάσκες που κάποια περίοδο βλέπαμε κυριολεκτικά παντού. Δικαίως. Με την Νάταλι Πόρτμαν στον ρόλο της Ίβι και τον Χιούγκο Γουίβινγκ στο ρόλο του V, κανείς δεν έχασε. 

“Remember, remember the 5th of November”, λοιπόν γιατί σήμερα το ημερολόγιο απαιτεί μία ακόμα προβολή του V for Vendetta.

via GIPHY

via GIPHY

via GIPHY

Η επική σκηνή μάχης.

via GIPHY

Οι ιδέες είναι αλεξίσφαιρες. Χμμμ…

via GIPHY

via GIPHY

Ιδιαίτερα σκληρή σκηνή.

via GIPHY

Μουσικούλα να βάλουμε;

via GIPHY

via GIPHY

Τα-ρααααα.

via GIPHY