Πριν καιρό είχαμε την τύχη να συνεντευξιάσουμε τον Αύγουστο Κορτώ στο Provocateur. Στα πολύ ενδιαφέροντα που μοιράστηκε μαζί μας, κρατήσαμε την αναφορά των ψυχιάτρων του, για την ευεργετική επιρροή των κατοικίδιων σκύλων, στην καθημερινότητα των ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα. Έτσι λοιπόν όταν σκρολάραμε στα social media σήμερις έπεσε το μάτι μας σε μια όχι και τόσο πρόσφατη είδηση, με την οποία γουστάραμε πολύ διαβάζοντας τη.

Συγκεκριμένα στη φυλακή Pendleton Correctional Facility της Πολιτείας της Ιντιάνα, τρέχει το καταπληκτικό προτζεκτάκι F.O.R.W.A.R.D από το 2015 σε συνδυασμό με την οργάνωση Animal Protection League. Η ιδέα είναι πραγματικά υπέροχη καθώς το σωφρονιστικό ίδρυμα, φιλοξενεί γάτες από καταφύγιο ζώων, των οποίων την φροντίδα αναλαμβάνουν αποκλειστικά οι κρατούμενοι. Η όλη διαδικασία είχε ευεργετικά αποτελέσματα και για τις γάτες αλλά και για τους τρόφιμους του ιδρύματος.  

Από τη μια μεριά τα γατόνια λάβανε τη φροντίδα που χρειάζονταν, ζώντας σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, καθώς βρίσκοταν για αρκετά χρόνια σε καταφύγια, δίχως πολλές ευκαιρίες κοινωνικοποίησης. Από την άλλη οι κρατούμενοι είχαν την ευκαιρία να αναλάβουν την ευθύνη ενός “κατοικίδιου φίλου” και να κερδίσουν γατίσια χάδια, μαζί με την ηθική ανταμοιβή της προστασίας ενός ζώου, που βρέθηκε και αυτό απόκληρο κι αδέσποτο της προσοχής των πολλών

Τέτοιες προσπάθειες, αξίζουν προβολής καθώς στο τέλος της ημέρας αποτυπώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δύναμη της αλληλεγγύης και την ευεργεσία αυτής στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πολιτισμού μας. Τα ζώα άλλωστε μπορούν να μας θεραπεύσουν, όπως κάνουν εδώ και χρόνια σκύλοι και γάτες σε χιλιάδες πάσχοντες ανά τον κόσμο. Αντίστοιχα κι όσα ζώα, δεν έλαβαν της φροντίδας που τους έπρεπε, μπορούν να βρουν μια ζεστή αγκαλιά, ένα κεντημένο πανωφόρι και μπόλικη αγάπη, απο εκείνους που κάποια στιγμή πήραν μια λάθος απόφαση και τιμωρήθηκαν για αυτό, δίνοντας την ελευθερία τους για αντάλλαγμα.

Να η ευκαιρία και για τη δυσκοίλια ελληνική δικαιοσύνη, να υιοθετήσει ένα μέτρο που θα κάνει άπαντες τους εμπλεκόμενους να χαμογελάσουν.