Σου ‘χει τύχει ποτέ να μιλάς για κάποιον και να εννοείς κάποιον άλλο; Να σου λένε για κατορθώματα ενός, κι εσύ να καταλαβαίνεις άλλα ‘ντ’ άλλων; Μη σκας, αδερφέ προβοκάτορα, αδερφή προβοκατόρισσα, εμείς είμαστε δω.

Ίδια ονόματα, ίδια επώνυμα, ίδιες φάτσες, παρόμοιες ιδιότητες… φτάνει πια! Εδώ από κάτω υπάρχουν 8 ζευγάρια που τα μπερδεύεις συνεχώς. Αλλ’ αυτό τελειώνει εδώ. Μάθε λοιπόν σήμερα, και μια για πάντα, πως…

Ο Μωάμεθ ο πορθητής ΔΕΝ ήταν ο Μωάμεθ ο προφήτης

Δύο Μωάμεθ, ένας ζαβός μεταφραστής (που αντί “κατακτητή” ονόμασε το σουλτάνο “πορθητή”), ένα μεγάλο μπέρδεμα. Γι’ αυτό καλύτερα, ας τα πάρουμε με τη σειρά: Ο πορθητής κατακτητής, ήταν σουλτάνος, κι αυτός που μπήκε στην Πόλη απ’ την Κερκόπορτα (δηλαδή όχι ακριβώς απ’ την Κερκόπορτα, όμως αυτό θα το συζητήσουμε άλλη φορά). Ο έτερος Μωάμεθ έζησε χίλια χρόνια πριν το σουλτάνο, κι ήταν ο τελευταίος (ή ο πρώτος) κι ο πιο μεγάλος προφήτης του Ισλάμ. Αν θες να τους ξεχωρίζεις, ψάξε εικόνες: Τον προφήτη θέλει κόπο να τον βρεις, καθώς το Ισλάμ θεωρεί αμαρτία (;) την προσωπογραφία του. Τον πορθητή τον έχεις δει, είναι τούτη δω η μύτη!

Ο Κομφούκιος ΔΕΝ ήταν ο Νοστράδαμος

Το όνομά τους, δεν μοιάζει. Ο πρώτος ήταν Κινέζος – ο δεύτερος Γάλλος. Ο πρώτος έζησε προ Χριστού – ο δεύτερος μετά. Μα το κυριότερο: ο πρώτος ήταν ένας απ’ τους πιο σπουδαίους δασκάλους της ανατολικής φιλοσοφίας, κι ο δεύτερος ο πιο μεγάλος θεομπαίχτης του δυτικού κόσμου. Ούτως ειπείν, ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ. Αλλά υπάρχει ακόμα κόσμος που τους μπερδεύει, οπότε… γενικές οδηγίες: Όπου ακούς “οι προφητείες του…”, αυτός είναι ο απατεώνας!

Ο Απόστολος Πέτρος ΔΕΝ ήταν ο Απόστολος Παύλος

Μιας που πιάσαμε τα θρησκευτικά, ας το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό. Ο Πέτρος ήταν ψαράς και μαθητής. Ο Παύλος ήταν πλούσιος, μορφωμένος, και πολέμιος των Χριστιανών (μέχρι που είδε όραμα κι άλλαξε μυαλά). Ο Πέτρος πρόδωσε τρεις φορές πριν να λαλήσει ο πετεινός. Ο Παύλος έγραψε τις επιστολές. Ο Πέτρος δικάστηκε και σταυρώθηκε στη Ρώμη. Ο Παύλος δικάστηκε στον Άρειο Πάγο, στην Αθήνα. Σούμα: γιορτάζουν ίδια μέρα, τ’ όνομά τους ξεκινάει από “π”, ΔΕΝ είναι καθόλου το ίδιο πρόσωπο!

Ο Τομ Ρόμπινς ΔΕΝ είναι ο Τιμ Ρόμπινς

Τώρα… τα πιάσαμε τα λεφτά μας! Ένα γράμμα. Ένα γράμμα όλο κι όλο χωρίζει τ’ ονοματεπώνυμο του γίγαντα της αμερικάνικης λογοτεχνίας από κείνο του ηθοποιού της “Ρίτα Χέιγουορθ“. Τεράστιο το μπέρδεμα μα θα στο λύσω χωρίς ζόρια. Ποιο γραμματάκι απ’ τα δυο υπάρχει μες στο “σινεμά”; Το “ι”. Ποιο γραμματάκι κυριαρχεί περήφανο στη “λογοτεχνία”; Το “ο”. Να ‘μαστε! Ο Τομ ο λογοτέχνης, γράφει για “Τρυποκάρυδους“, “Καουμπόισσες” και “Βατραχοπιτζάμες”. Ο Τιμ ο ηθοποιός το σκάει από φυλακές και βουτάει σε “Σκοτεινά Ποτάμια”. Εύκολο;

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ΔΕΝ ήταν ο Ρόμπι Γουίλιαμς

Άμα δεν ήταν εύκολο το προηγούμενο, για τούτο τι να πεις; “Οh Captain, my Captain” απ’ τη μια, “Me and my Monkey” απ’ την άλλη, και πώς ξεμπερδεύουμε; Δεν ξεμπερδεύουμε! Απλώς θυμήσου: ο τεράστιος ηθοποιός, το πιο συμπαθητικό χαμόγελο του Χόλιγουντ, ο άνθρωπος που σου ζέσταινε την καρδιά πριν χάσει απ’ το τέρας της κατάθλιψης, ονομαζόταν “ΡόμπιΝ Γουίλιαμς”. Του το χρωστάμε! (Κι ο Ρόμπι συμφωνεί, είμαι σίγουρος).

Ο Κλωντ Μονέ ΔΕΝ ήταν ο Εντουάρ Μανέ

Το μπέρδεμα δεν είναι μόνο δικό σου. Πρώτη φορά που άκουσε για το Μονέ, ο Μανέ νόμιζε ότι μιλούν για κείνον! Ή πως κάποιος χρησιμοποιεί το όνομα και τη φήμη του (δεν είχε!). Ωστόσο σήμερα, υπάρχει χάρτης: όπου ακούς “ιμπρεσιονισμός”, γράψ’ το με “ο”. Κι όπου βλέπεις τους ανθρώπους… καθαρούς, και τα θέματα θυμίζουν συνειρμικά άλλους ζωγράφους, γράψε με “α”. Θα με θυμηθείς…

Ο Ρόι Κιν ΔΕΝ είναι ο Ρόμπι Κιν

Μπάλα, Ιρλανδία, μπέρδεμα. Υπήρχε ο Ρόι, ο “παλαβός” του κέντρου. Υπήρχε κι ο Ρόμπι, ο σκόρερ μπροστά. Ο Ρόι είχε τη μεγάλη καριέρα στη χρυσή Γιουνάιτεντ. Ο Ρόμπι ήταν το πουλέν της εθνικής: 146 συμμετοχές (μόλις 67 ο Ρόι). Αν τους μπερδεύεις, βρες έναν απ’ τους δύο και κάν’ του λίγη πλάκα. Άμα σε δείρει, είναι ο Ρόι. Περαστικά σου…

Ο Όρσον Ουέλς ΔΕΝ ήταν ο X. Γ. Ουέλς

Γεγονός: το 1938 το κοινό του ραδιοφώνου στην Αμερική πίστεψε πως η γη δέχεται επίθεση από εξωγήινους και βγήκε αλλόφρον στους δρόμους. Ήταν ο Όρσον Ουέλς που, στα 23 του, πήρε τον “Πόλεμο των Κόσμων”, τον έκανε ραδιοφωνική μετάδοση και κατατρόμαξε τους πολίτες! Μου πήρε χρόνια να καταλάβω πως, ο Ουέλς που έγραψε τον “Πόλεμο” ήταν άλλος κι όχι ο Όρσον. Κι όταν το κατάλαβα… βγήκα αλλόφρων στο δρόμο!