Η Google είναι πια, 21 ετών και μπορεί ελεύθερα να μπαίνει και στα ελληνικά καζίνο. Δεν θα ήθελα, να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και να σκεφτείς τι είχες κάνει εσύ, όταν ήσουν 21. Κρίμα είναι, να βαρέσεις μια κρισάρα άγχους για τα χρόνια που περνούν πιο γρήγορα και από πυροβολισμό του Λούκυ Λουκ και για όσα ήθελες να κάνεις, αλλά δεν έκανες ποτέ. Αν συγχρόνως σκεφτείς, πόσα πράγματα είχες πετύχει στα δικά σου 21, το πιθανότερο είναι να σολντάρουν όλα τα μαύρα μαντήλια και δεν θα βρεις μήτε μεταχειρισμένο για να κλάψεις.

Βλέπεις, η Google στα 21 της, έχει κατακτήσει τον κόσμο. Όσο υπερβολική και αν φαντάζει ή διαβάζεται αυτή η φράση, είναι αληθής. Άλλωστε, για δισεκατομμύρια χρήστες καθημερινά, είναι το παράθυρο στον δικό τους κόσμο. Σκέψου, ποια είναι η πρώτη κίνησή σου όταν κάποιος σου μιλά για κάτι που δεν γνωρίζεις. Οτιδήποτε και αν είναι αυτό. Είτε μιλάμε για ταινία, σουβλατζίδικο, τραγούδι, ιστορικό γεγονός ή ζευγάρι παπούτσια, όλοι οι δρόμοι για τα πάντα οδηγούν στην Google. Φαντάσου λοιπόν, μια μέρα να ξυπνήσουμε και η κυρία Google μας έχει αφήσει χρόνους. Πόσο θα αλλάξει η ζωή μας; Πόσο διαφορετική θα είναι η καθημερινότητα μας και το μέλλον των επόμενων γενιών.

Από τη μία, υπάρχει το καταστροφολογικό σενάριο: Λιμοί και καταποντισμοί σε μια διαλυμένη ανθρωπότητα, όπου σε σκοτεινούς υπονόμους, μια κάστα επίλεκτων χάκερς προσπαθεί να σώσει τον κόσμο, επαναφέροντας τη μηχανή αναζήτησης σε ζωή. Δυστοπική πραγματικότητα, νεκροταφεία υπολογιστών, ενώ όλοι επαναλαμβάνουν μια και μόνο λέξη, σαν επωδό σε σύγχρονο αρχαιοελληνικό δράμα. Πρόσβαση, χρειαζόμαστε πρόσβαση!

Από την άλλη υπάρχει το θετικό σενάριο: Οι πολίτες του κόσμου συρρέουν ξανά στις βιβλιοθήκες, κρατικοί προϋπολογισμοί εγκρίνουν κονδύλια δισεκατομμυρίων, για εναλλακτικούς τρόπους ενημέρωσης και μάθησης. Η ανθρωπότητα που νοσούσε, πλέον βρίσκεται υπό αγωγή, προκειμένου να βρει ξανά τα πατήματα της και να χαράξει τον δρόμο της προς την ελευθερία, απρόσκοπτα, δίχως τις τρικλοποδιές που βάζουν τα διαδικτυακά και τεχνολογικά τεχνάσματα γύρω μας.

Προφανώς τα δύο σενάρια, είναι τουλάχιστον ακραία. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί, που θα υποστηρίξουν με παρρησία τη μια ή την άλλη εκδοχή της μετά-Google πραγματικότητας. Η διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης, έφερε σε ελάχιστα χρόνια μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ενημερωνόμαστε. Συντέλεσε στην πλήρη επικράτηση της ψηφιακής εποχής, επί της αναλογικής, με την οποία η ανθρωπότητα πορεύθηκε για αιώνες. Εκμεταλλευόμενη, την εποχή της κατανάλωσης γρήγορης πληροφορίας και τη 24/7 ενημέρωση, γιγαντώθηκε, καθώς προσέφερε γρήγορη και εύκολη πρόσβαση, ώστε να βρεις οτιδήποτε τραβά η ψυχή σου. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός, σε αυτό που θα πληκτρολογήσεις. Είσαι ένα πάτημα μακριά, μονάχα. Αρκεί, να είσαι on line. Όσο είσαι συνδεδεμένος, μη σε σκιάζει φοβέρα καμιά. Εφόσον έχεις πρόσβαση, τότε έχεις τον κόσμο ολάκερο μπρος στα πόδια σου.

Η Google είναι μια τεράστια ψηφιακή βιβλιοθήκη πληροφοριών, που έχει φουσκώσει από περιεχόμενο και προφανώς δεν προτίθεται να κάνει διαλογή σε καλά και καλά, ωφέλιμα και επιζήμια, ηθικά και ανήθικα, ψευδή και αληθή. Για αυτό ακριβώς το λόγο, χρειάζεται ένα προβλεπόμενο μέτρο από το χρήστη. Ακόμη κι αν ανήκεις στους ρομαντικούς, που γουστάρανε την εποχή που δεν βρίσκονταν όλα ένα κλικ μακριά, αλλά έπρεπε να «ταλαιπωρηθούν» για να βρουν αυτό που ζητούσαν. Από την άλλη, χρειάζεται να καλμάρουν και όσοι παθαίνουν πανικό δίχως wifi, γιατί είναι η δουλειά τους και εμείς οι υπόλοιποι δεν καταλαβαίνουμε. Όπως κάθε εργαλείο της ανθρωπότητας, έτσι και η Google, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ της, διευκολύνοντας τη ζωή μας, ή σαν όπλο εναντίον μας.

Αλήθεια σου λέμε και αν δεν μας πιστεύεις Googleαρε το!