Ο κόσμος μας, η δεκαετία που διανύουμε, είναι χωρίς αμφιβολία ή εποχή των smartphones. Όλοι έχουν από ένα (ή εντάξει, σχεδόν όλοι), όλοι κατεβάζουν εφαρμογές και όλοι κάνουν μ’ αυτές τη ζωή τους πιο εύκολη. Αλλά ίσως, μερικές απ’ αυτές να κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή του κινητού σου. Ή να γίνουν λίγο επικίνδυνες (μερικές) για τη δική σου.

Το Brightside.me μου άνοιξε τα μάτια, κι εγώ λοιπόν σήμερα σου παρουσιάζω 8 είδη εφαρμογών που μπορεί να πρέπει να ξανασκεφτείς αν τις θες στο τηλέφωνό σου. Για παράδειγμα:

Δωρεάν παιχνίδια

Τα δωρεάν παιχνίδια δεν σου κοστίζουν τίποτα, αλλά πρέπει κάπως κι αυτά να βγάλουν κέρδος. Πώς; Με μπόλικες διαφημίσεις (που αποθηκεύονται στο cache και σου τρώνε χώρο) ή κλέβοντας που πουλώντας προσωπικές σου πληροφορίες (για σκοπούς διαφήμισης). Οπότε, ή να ‘σαι βέβαιος για τον κατασκευαστή και την αξιοπιστία του παιχνιδιού που αγοράζεις, ή… διάβασε τα ψιλά γράμματα! (Κανείς. Ποτέ).

Εφαρμογές για γρήγορη φόρτιση

Σου υπόσχονται γρήγορη φόρτιση, μα η αλήθεια είναι πως ΚΑΜΙΑ εφαρμογή δεν μπορεί να φορτίσει γρηγορότερα το κινητό σου (αν μπορούσε, θα την αγόραζαν οι εταιρίες κατασκευής, δεν νομίζεις;). Αυτές οι εφαρμογές απλώς σου κάνουν τρικ ενώ γεμίζουν το κινητό σου με διαφημίσεις που μοιραία του κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Εφαρμογές για σπάσιμο κωδικών wifi

Κάποιες από αυτές τις εφαρμογές έχουν κατηγορηθεί για κλοπή προσωπικών δεδομένων: ακόμη και αριθμών τραπεζικής κάρτας! Άσ’ τες να πάνε, κάπου θα βρεις wifi…

Αναμεταδότες μουσικής από άγνωστους κατασκευαστές

Όταν ο κατασκευαστής είναι άγνωστος, μια σειρά από προβλήματα δεν μπορούν να αποκλειστούν. Απ’ τα μικρά (καταστρέφουν τη μπαταρία, αποθηκεύουν μουσική στο cache και σου τρώνε χώρο, γεμίζουν το κινητό διαφημίσεις), ως τα μεγάλα (συχνά είναι φορτωμένες ιούς και κωδικούς hacking που κλέβουν τα προσωπικά σου δεδομένα). Καλύτερα πήγαινε στα σίγουρα για ν’ ακούς μουσικούλα…

GPS

Κλασικά καταστρέφουν μπαταρία και φορτώνουν διαφημίσεις, αλλά κυρίως, εντοπίζουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκεσαι και ο κατασκευαστής μπορεί να τη βρει. Καλύτερα λοιπόν να εμπιστεύεσαι κατασκευαστές GPS που είναι αρκετά μεγάλοι για να μην ενδιαφέρονται πού βρίσκεσαι…

Εφαρμογές με προβλήματα προσωπικών δεδομένων

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια ΟΛΕΣ οι εφαρμογές το κάνουν (Facebook, Instagram κτλ). Αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να έχεις μόνο τις πολύ αναγκαίες για σένα.

Ενσωματωμένα browsers

Καθυστερούν το κινητό σου, συχνά ανοίγουν αυτόματα όποτε πατάς κάποιο λινκ, και (παραδόξως!) δεν έχουν εγγύηση προστασίας προσωπικών δεδομένων και προστασίας από ιούς. Γιατί; Έλα ντε…

Άχρηστες εφαρμογές

Σου τρώνε μπαταρία, μικραίνουν το προσδόκιμο ζωής της, και γενικά σου καθυστερούν τσάμπα το κινητό. Αφού δεν τις θες, σβήσ’ τες!