Η γενιά που μεγάλωσε με ΠΑΣΟΚ, ήταν αν μη τι άλλο μια τυχερή γενιά. Αυτό συνέβη γιατί το κόμμα, η ιδέα αν θέτε για τους πιο σκληροπυρηνικούς, που ιδρύθηκε στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974, είναι μια ιστορία από μόνο του. Δεν θα μπλεχτώ σε πολιτικά χωράφια, αυτά τα γνωρίζουν άλλοι καλύτερα, αλλά θα μιλήσω για την αίγλη και τον “πιο καλτ πεθαίνεις” χαρακτήρα της Πασοκάρας, μέσα από τις πιο ΠΑΣΟΚ σειρές που είδαμε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση.

Αν είσαι μύστης, πάρε γραμμένη βιντεοκασέτα και δες, γιατί τα DVD είναι για φλώρους, αλλιώς κάψου ελεύθερα στο Youtube.

“Mεν και Δεν”

https://www.youtube.com/watch?v=G1ZoAU8wmYk

Ο Διονύσης Δάγκας (Χάρης Ρώμας), ήταν ένας μεγαλοδικηγόρος, που πάντα υπερασπιζόταν εγκληματίες. Είχε παντρευτεί την τεμπέλα και σπάταλη Βάνα (Άννα Κουρή), γόνο αριστοκρατικής οικογένειας της Αθήνας και συζούν σε μια πολυκατοικία στο Κολωνάκι. Ο Τίμος και η Νανά Σταμάτη (Στέλιος Μάινας και Τζόυς Ευείδη), άνεργος τεμπέλης και καλλιτέχνιδα κατασκευής σκουλαρικιών και πινάκων, αντίστοιχα, μετακομίζουν στο διπλανό μικρό διαμέρισμα, που το κερδίζουν σε διαγωνισμό του ANT1. Μόνο η περίληψη αρκεί για να σε πείσει ότι μιλάμε για Πασοκοκατάσταση. Κυρίως γιατί τότε, στα καλά μεταπολιτευτικά χρόνια τέτοιες σειρές φέρνανε πιο κοντά τους σνομπ και καβατζωμένους πλουσίους με τους ρέμπελους, μπατίρηδες μικροαστούς, που ζούσαν την μεγάλη ζωή με δανεικά.

Πασοκόμετρο: 80/100 κυρίως για την επική ατάκα: “Κολλητέ μήπως έχεις ένα πεντοχίλιαρο;”.

“Οι Παντρεμένοι έχουν ψυχή”

Εδώ, το στόρι μπλέκει μια παρέα 40άρηδων παντρεμένων, που τιμούν, “όσο πατάει η γάτα” το στεφάνι τους και μπλέκονται σε εξώ-συζυγικές περιπέτειες, παρότι την γυναίκα τους θέλουν κατά βάθος οι κουτεντέδες! Ο Ακάλυπτος ωστόσο, είναι ίσως ο πιο ΠΑΣΟΚ χαρακτήρας της ελληνικής τηλεόρασης. Σε πουλάει και σε αγοράζει δις σε μια μέρα, παρότι η τσέπη είναι πιο αδειανή και από τη στάση μετρό του Ελαιώνα καθημερινή μετά τις 23:00. Γλεντζές, καλοφαγάς, θιασώτης της γελοίας γραβάτας, ατακαδόρος, λαμόγιο και γκομενιάρης θυμίζει εκείνο τον θείο, απολωλό πρόβατο της οικογένειας, που μπινελικώνουν μέρα νύχτα οι συγγενείς, αλλά παίζουν ψιλές, μπας και κάτσουν στογιορτινό τραπέζι δίπλα τους και τους βολέψει με κανένα ρουσφετάκι.

Πασοκόμετρο: 70/100 για τον Ακάλυπτο

“Της Ελλάδος τα παιδιά”

https://www.youtube.com/watch?v=whh91WcnhHc

Όποιος έχει πάει στρατό, ξέρει πως η φάση είναι χάλια και θα έδινε και την τελευταία πατάτα από το σουβλάκι του, για να κάνει θητεία στην αεροπορία. Πόσο μάλλον, να υπηρετήσει στης “Ελλάδος τα παιδιά”. Ακούστε σύνθεση που θα ζήλευε, κάθε υπουργικό συμβούλιο που σέβεται τον εαυτό του. Ο παλιός, που θέλει ακόμη 674 μέρες για να τον απολύσουν, ένας Καραβανέας της συμφοράς που δεν κόβει ούτε με βαλέ, ένας γόης τραγουδιστής, που έχει μπει στη σειρά με μέσο, ένας Χλαπάτσας είδωλο που θα μας δείξει αυτός, θα δούμε τι θα πάθουμε, ένας αριστερός και ιδεολόγος νέος που θυσιάζει τον Μαρξ για να βρει γκόμενα, μια ημίτρελη φωνακλού γραμματέας, που θέλει να παντρέψει τον γιο της και μια άλλη αιθέρια ύπαρξις, που ναι κοπέλα του σμηνάρχου.

Πασοκόμετρο: 90/100 λόγω του επεισοδίου με τον Γκουσγκούνη και του Γκλέτσου ως Τέλη Τιπιτέλη

“Εκείνες και εγώ”

Ο Ζάχος Δόγγανος, είναι ιδέα. Γυναικάς τον ταλαιπωρούν κάποιες Νινέτες, Νανίνες και Νινόν. Βαρυγκομάει για το 4 καθέτως του σταυρόλεξου, ενημερώνεται επί πολύωρης καθημερινής βάσεως για τις μεταγραφές του Ολυμπιακού, φορτώνει όλη την δουλειά στο συνεταίρο του, μα αν γίνει μαλακία καθαρίζει αυτός. Μπουζουκολάγνος και μπαρόβιος, λουλουδιάζει με μέτρο το αίσθημα, μη ξεφύγει ο λογαριασμός και άμα λάχει αρπάζει και το μικρόφωνο. Θα τον θέλαμε Υπουργό Πολιτισμού.

Πασοκόμετρο: 70/100 γιατί ο Κιτσικιτσίκης θα μας ενώνει για πάντα

“Το κόκκινο δωμάτιο”

https://www.youtube.com/watch?v=BK9omRXBTNU

Αυτή είναι η πιο μεταΠασόκ σειρά. Στο ξενοδόχειο που συναντιόμαστε, λοιπόν φανταζόμαστε να συμβαίνουν πράγματα τρελά. Καλόγριες πρώην μπουζουκόβιες, κάνουν τον μακρύ σταυρό, προπονητές που ντοπάρουν ολυμπιονίκες, λαϊκές αοιδοί που την είδαν έντεχνες, συγγενείς της Mαρίας της Μενούνος που πουλάνε μπλουζάκια και αυτόγραφα οφίσιαλ και κρυφοί εραστές, παρευλάνουν στας οθόνες μας, σαν ανυπόγραφη στήλη παραπολιτικών που λατρέψαμε τις χρυσές εποχές του αυριανισμού.

Πασοκόμετρο: 85/100 για τα ΠΑΣΟΚ υπονοούμενα που λατρέψαμε

“Ο Κακός Βεζύρης”

Eδώ, τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Ο Χάρης Ρώμας, γίνεται όσο πιο γλιδερός θέλουμε, σε μια τιτάνια προσπάθεια να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη Υπουργού. Ο Υπουργός είναι λίγο μπούλης, μα έχει γκόμενα λαϊκή τραγουδίστρια μπουζουκοβιανής παιδείας (“Προσκυνήστε το είδωλο ρε γελοίοι”) και σύζυγο πλούσια επαρχιώτισσα με τραγουδιστή προφορά που έβαλε τα λεφτά του μπαμπά της για να γίνει ο ανήρ της βουλευτής και έπειτα Υπουργός. Μαθήματα πολιτικής και ρεσιτάλ κακίας, στα χειρότερα του. Ετούτο είναι το ελληνικό House of Cards, πριν τα γατάκια του Νέτφλιξ μπουν στον Λευκό Οίκο, εμείς είχαμε κάρτα απεριορίστων στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πασοκόμετρο: 100/100, χωρίς πολλά-πολλά!

“Οι αυθαίρετοι”

https://www.youtube.com/watch?v=nibLFiZQuHM

Τώρα μιλάμε για βαθύ τηλεοπτικό ΠΑΣΟΚ. Το αντίστοιχο αντίβαρο του “Ας Περιμένουν οι Γυναίκες” του Σταύρου Τσιώλη είναι εδώ, με καστ μεγατόνων. Βάσια Τριφύλλη, Νατάσα Τσακαρισιάνου, Δημήτρης Πουλικάκος, Χρήστος Βαλαβανίδης, Θέμης Μάνεσης και Βάνα Παρθενιάδου, μας βάζουν στο μπλέντερ και μας κάνουν ταχύρρυθμα μαθήματα νεοελληνισμού στα χρόνια του “Τσοβόλα δώστα όλα”, άνευ πληρωμής.

Πασοκόμετρο: 110/100, είναι η σειρά ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΑΣ

* Ρίξε και εσύ προβοκάτορα την ψήφο σου, για να αναδείξουμε με δημοκρατικές διαδικασίες, ποια σειρά τον μέθυσε τον ήλιο καλύτερα: