Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας, μόνο φέτος έχουν εκδηλωθεί 74.000 πυρκαγιές στη Βραζιλία, ενώ 40.000 εστίες “φούντωσαν” σε όλο τον Αμαζόνιο. Πρόκειται για τις περισσότερες εστίες που έχουν καταγραφεί επίσημα από το 2013. Ο τοξικός καπνός βυθίζει στο σκοτάδι το Σάο Πάολο, ώρες πριν τη δύση του ήλιου.

Ο Αμαζόνιος, είναι η μεγαλύτερη και η πιο ποικιλόμορφη περιοχή τροπικού δάσους. Αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη, ενώ παράγει 6% του οξυγόνου του. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι πυρκαγιές καίνε για εβδομάδες, παρόλα αυτά η προβολή τους, είναι πολύ μικρότερη από τη φωτιά της Notre Dame…

Η κοινή γνώμη θεωρεί πως αιτία της τεράστιας καταστροφής είναι η περιβαλλοντική μας αδιαφορία. Είναι όμως στα αλήθεια έτσι;

Ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, δεσμεύτηκε πριν την εκλογή του, για αποδέσμευση της περιβαλλοντικής προστασίας του Αμαζονίου, με απώτερο σκοπό να “ανοίξει” το τροπικό δάσος στην οικονομική ανάπτυξη. Σήμερα, οι 3 βραζιλιάνικες πολιτείες με τις χειρότερες πυρκαγιές, κυβερνούνται από συμμάχους του Bolsonaro, σύμφωνα με τον Richard Black, πρώην δημοσιογράφο του BBC. Ισχυρισμοί της OpenDemocracy, κάνουν λόγο για έγγραφα που διέρρευσαν και δείχνουν ότι η κυβέρνηση Bolsonaro, σκοπεύει να αποτρέψει σημαντικά έργα προφύλαξης του Αμζονίου.

Όταν ο πρόεδρος της Βραζιλίας ρωτήθηκε για τις πυρκαγιές, υπονόησε ότι ευθύνονται περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ανήκει στους Βραζιλιάνους και στους αυτόχθονες που ζουν εκεί, όμως σαν αποθήκη άνθρακα είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιβίωση κάθε ατόμου στον πλανήτη. Αν χαθεί η ποικιλία των δέντρων και των πλασμάτων του Αμαζονίου, χονδρικά δεν μπορεί να αναπληρωθεί, ούτε σε 10 εκατομμύρια χρόνια.

Αν καταστραφεί είναι πέρα από την ικανότητα της ανθρωπότητας να “επιστρέψει”.