Θυμάστε και εσείς όταν ήσασταν μικροί που σας έπαιρνε μαμά, μπαμπάς, παππούς, γιαγιά και σας πήγαινε να δείτε τσίρκο! Ήμασταν και ήσασταν τσιπιρίκοι και περιμέναμε πως και πως να δούμε κλόουν, ακροβάτες, ταχυδακτυλουργούς, μα πιο πολύ τα ζωάκια. Όλοι άλλωστε είχαν σε ένα από τα παλιά οικογενειακά albums και μια φωτογραφία καβάλα στον ελέφαντα, ή χαϊδεύοντας ένα μικρό λιονταράκι!

Αργότερα, όταν μεγαλώσαμε ντραπήκαμε για αυτή την φωτογραφία πιο πολύ και από όταν μας είχαν ντύσει στο νηπιαγωγείο φράουλα ή περίπτερο! Αυτό συνέβη γιατί καταλάβαμε ότι τα καημένα τα ζωάκια τα οποία καβαλούσαμε για μια φωτογραφία, υπέφεραν στα χέρια θηριοδαμαστών για να μάθουν να υπακούν. Ζούσαν σε άθλια κλουβιά που δεν τους επέτρεπαν να κινηθούν, και όχι στην φύση όπου ανήκουν.

Για αυτό τον λόγο λοιπόν, χαιρετίζουμε την απόφαση του Bernhard Paul, ιδρυτή του γερμανικού τσίρκου Circus Roncalli (που υπάρχει από το 1976) , να επενδύσει πάνω από 400.000 ευρώ ώστε σήμερα αντί για ζώα στη σκηνή των shows του, να εμφανίζονται τρισδιάστατα ολογράμματα τους. Η κίνηση αυτή καταχειροκροτήθηκε σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας μας όλους να φωνάξουμε πως αυτό μάλιστα είναι ένα τσίρκο που μπορούμε να πάμε τα παιδιά μας!

Μέσω ειδικών εφέ, οι θεατές βλέπουν ελέφαντες, άλογα, ακόμα και χρυσόψαρα επί σκηνής. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Metro, οι νομοθέτες αρχίζουν σιγά-σιγά να κινητοποιούνται και τον Μάιο του 2019 πέρασε ένα νομοσχέδιο στη Μεγάλη Βρετανία το οποίο απαγορεύει στα τσίρκα να χρησιμοποιούν άγρια ζώα στις παραστάσεις τους. Ο πρόεδρος του Animal Defenders International, Jan Creamer, είπε σχετικά: «Αυτό είναι το μέλλον του τσίρκου – μια παράσταση όπου όλοι θα περάσουν καλά και για την οποία όντα που καταλαβαίνουν και νιώθουν, δεν χρησιμοποιούνται ούτε προβάλλονται ως αντικείμενα διασκέδασης».ερα αντί για ζώα στη σκηνή να εμφανίζονται τρισδιάστατα ολογράμματα τους.

Μπράβο Circus Roncalli λοιπόν! Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι!