Το θλιμμένο βλέμμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, μπήκε σε κάθε σπίτι και έμεινε εκεί, να περιμένει να πάρει φωνή.

Ο Βαγγέλης από το Ρέθυμνο, βρέθηκε νεκρός στις 15 Μαρτίου του 2015, στα Ιωάννινα όπου σπούδαζε στη Γαλακτοκομική Σχολή. Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν, προκαλούν έναν πρωτογονισμένο θυμό απέναντι σε όλους εκείνους που ισχυροποιούνται απέναντι σε ανθρώπους που θεωρούν πιο αδύναμους, επειδή προφανώς δεν ανταποκρίνονται στη νοτισμένη ματσίλα που κλήθηκαν τα αναπαράγουν.

Το παιδί αυτό βασανίστηκε. Δολοφονήθηκε ο χαρακτήρας και η ψυχή του, που θάφτηκαν κάτω από τη σιωπή ανθρώπων, που όχι μόνο δεν τον προστάτευσαν, αλλά προσπάθησαν να παρουσιάσουν ένα προφίλ υπερευαίσθητου ανθρώπου, υπονοώντας καταστάσεις, με το νοσηρό κίνητρο της συγκάλυψης.

Σήμερα, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους 8 από τους 9 Κρητικούς οι οποίοι κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κατ’ εξακολούθηση στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ποινή φυλάκισης 36 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων στους 5 από τους 8 κατηγορούμενους, ενώ στους 3 επιβλήθηκε ποινή 150 ωρών κοινωφελούς εργασίας στο Ηράκλειο, καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν ανήλικοι.

Η ποινή των 36 μηνών μετετράπη προς 5 ευρώ την ημέρα. Προφανώς και οι δικηγόροι των κατηγορούμενων εξέφρασαν την απόλυτη βεβαιότητα για την αθώωση των πελατών τους σε δεύτερο βαθμό.

Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να καταδικαστούν με ό,τι ορίζει ο νόμος, για να μπορέσουν επιτέλους αυτοί οι γονείς να θρηνήσουν το παιδί τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι πράξεις του καθένα ορίζουν το μέλλον και για κάποιους οι πράξεις μερικών, εμποδίσαν το να υπάρξει μέλλον για τον Βαγγέλη.

Η κοινωνία οφείλει να μην ξεχάσει την υπόθεση αυτή, γιατί τότε θα υπάρχει η απόλυτη συνενοχή της. Εκεί έξω υπάρχουν παιδιά σαν τον Βαγγέλη και παιδιά σαν των βασανιστών του. Πρέπει να εξαλείψουμε την απόσταση μεταξύ αυτών των δυο, πρέπει οι δεύτεροι να καταλάβουν ότι μπορούμε να είμαστε όπως γουστάρουμε χωρίς να ταιριάζουμε στα πατριαρχικά τους πρότυπα.

Για να μην υπάρξει άλλος Βαγγέλης.