Ένα περίεργο ομολογουμένως άρθρο του νέου Ποινικού Κώδικα, έπεσε στην αντίληψη μας μέσα από την αναφορά του, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Πρόκειται για το υπ’ αριθμόν 290 Α άρθρο, το οποίο και κάνει για πρώτη φορά αδίκημα την οδήγηση σε περίπτωση που ο οδηγός έχει ψυχική ή σωματική εξάντληση, με προβλεπόμενη φυλάκιση έως και τρία έτη.

Στην εκπομπή, παρευρέθη ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδηγών, Παναγιώτης Χαρμπής, ο οποίος εξέφρασε τις αμφιβολίες του, περί του τρόπου μέτρησης και τήρησης του νόμου.

Συγκεκριμένα δήλωσε: “Για το αλκοόλ μπορούν να μετρήσουν. Για την κούραση, μάλλον θα είναι στην κρίση του τροχονόμου. Οι ποινές είναι σοβαρές, προβλέπουν από χρηματικό πρόστιμο και φτάνει ως τρία χρόνια φυλάκιση”.

Οι παρευρισκόμενοι ανέφεραν επίσης ότι στο άρθρο 290 Α, προβλέπεται ποινή φυλάκισης για όσους οδηγούν ανάποδα σε οποιοδήποτε σημείο. Εκτός αυτού, αν το όχημα έχει σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, ο οδηγός καταδικάζεται έως και σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Κάμερα σε εμάς.

Από τη μία είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια πρόβλεψη στον Ποινικό Κώδικα, για όσους αναγκάζονται να οδηγούν στα όρια της εξάντλησης, σωματικής ή ψυχικής. Αν αφήσουμε στην άκρη τα εύκολα αστειάκια, αρκεί να σκεφτούμε πόσα ατυχήματα θα είχαν αποφευχθεί κάτω από παρόμοιες συνθήκες. Άλλωστε είναι του ηλίου φαεινότερο, πως τα μειωμένα αντανακλαστικά ευθύνονται για πολλές άσχημες καταστάσεις στα ελληνικά οδοστρώματα. Από την άλλη, θα είναι λίγο έως και πολύ δύσκολο στην Ελλαδίτσα που ακόμα καπνίζουμε εντός των νοσοκομείων, μια επαρκής μέθοδος κουρασό-μετρου σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο.

Εδώ θα είμαστε, να σας κάνουμε spoilers για τα επόμενα επεισόδια.