Ήταν κόμικ, έγινε κινούμενο σχέδιο, κι ύστερα έκανε το μεγάλο βήμα στη μεγάλη οθόνη. Η αλήθεια είναι πως, ο πιο διάσημος ήρωας της Marvel, έχει δει καλές και κακές μέρες στο πανί του σινεμά. Τώρα τελευταία, είδε μια απ’ τις πολύ καλές!

Το Into the Spider-Verse, είναι μια άπαιχτη ταινία animation που φέρνει δίπλα δίπλα, όχι δύο, όχι τρεις αλλά… επτά αραχνοήρωες! Κι αυτό μου έδωσε αφορμή να φτιάξω τούτη εδώ τη λίστα, για να δωθεί μια και καλή απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα: ποιος είναι ο καλύτερος Σπάιντερμαν του κινηματογράφου; Τσέκαρε τη λίστα, δες το Into the Spider-Verse αποκλειστικά στη Nova (όπως και κάμποσες ακόμα βραβευμένες ταινίες, σειρές και πολυαναμενόμενες πρεμιέρες), κι ύστερα δώσε τη δική σου απάντηση. Ποιος είναι; Ποιος;;;

Υ.Γ. Απ’ τη λίστα απουσιάζουν οι τηλε-ταινίες, μόνο σινεμά! 

O Noυάρ: Πήτερ Πάρκερ – Νίκολας Κέιτζ | Into the Spider-Verse

Ήταν θέμα αρχής. ΟΠΟΥ κι αν υπάρχει το ερμηνευτικό ψέμα που ακούει στο όνομα Νίκολας Κέιτζ (εκτός ίσως απ’ το “Βράχο” και το “Leaving Las Vegas”), πρέπει να είναι στον πάτο. Κατά τα άλλα ο “νουάρ” είναι ΤΥΠΑΡΑ. Ντετέκτιβ του ’30, τον τσίμπησε η αράχνη, διατήρησε το στυλάκι. Αν είχε τη φωνή αλλουνού θα ‘μπαινε στην πρώτη πεντάδα για πλάκα. Αλλά τα λάθη πληρώνονται!

Ο Kαταπληκτικός: Πήτερ Πάρκερ – Άντριου Γκράρφιλντ | The Amazing Spiderman

Κοίτα, δεν είναι ότι με χαλάει ο Γκάρφιλντ, απλώς είναι αδιάφορος. Άχρωμος, άοσμος, όχι κακός, απλώς… μέτριος.

Το Άνιμε: Πένι Πάρκερ – Κιμίκο Γκλεν | Into the Spider-Verse

Ντάξει, δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνω την ανάγκη να υπάρξει ένας Σπάιντερμαν και στην Ιαπωνία. Και η αισθητική του Άνιμε δεν με χάλασε, αλλά… Ε, τηλεπαθητική σύνδεση με το ρομπότ του πατέρα της… Όλα έχουν κι ένα όριο, και το δικό μου ξεπεράστηκε. Σαγιονάρα, ρομπότ!

Ο Παλιός: Πήτερ Πάρκερ – Τόμπι Μαγκουάιρ | Spider-Man Trilogy

Ένα μαύρο χάλι γεμάτο υπερβολές, πολύ φλώρος, πολύ μελό, πολύ άσχημος, πολύ χάλιας. Αλλά είχε την τύχη να παίξει στην τριλογία του Σαμ Ράιμι, άρα να γίνει ο πρώτος Σπάιντερμαν που είδαν οι ταινίες, κι άρα… Δεν ξέρω, για λόγους νοσταλγίας υποθέτω, περνάει πάνω απ’ τον Γκάρφιλντ. Αυτά.

O Δεύτερος: Μάιλς Μοράλες – Σάμικ Μουρ | Into the Spider-Verse

Ωραίο τυπάκι! Με τις νευρώσεις του, την εφηβεία του, τα άγχη του και το γκαφατζίδικο στυλάκι του. Καθόλου κλάψας, καλό παλικάρι, αυτοσαρκασμός… κλασικός “Πήτερ Πάρκερ”. Απέχει χιλιόμετρα απ’ την αδιαφορία του Γκάρφιλντ και την κολοκοτρωνέικη εμμηνόπαυση του Μαγκουάιρ, ίσως μπορούσε να βρεθεί και πιο ψηλά – απλώς υπήρχαν και καλύτεροι.

Ο Δεύτερος Ένας (και μοναδικός): Πήτερ Β. Πάρκερ – Τζέικ Τζόνσον | Into the Spider-Verse

Ο Πήτερ Πάρκερ μεγάλωσε, έγινε ένα παρτάλι και μισό, χώρισε με τη Μέρι Τζέιν κι απέκτησε κοιλίτσα. Είναι αυθεντικός Πάρκερ ως το μεδούλι, κι άρα δεν μπορεί να πέσει πιο χαμηλά. Είναι μεσήλικας χωρίς όρεξη, κι άρα δεν μπορεί να πάει ψηλότερα. Αλλά τον συμπαθείς.

 

Το Γουρούνι: Πήτερ Πόρκερ (!) – Tζον Μιουλάνι | Into the Spider-Verse

Καταρχάς, έχει μεν τ’ όνομα αλλά τυπικά δεν είναι “σπάιντερ-“. Και δεν είναι γιατί τον δάγκωσε ραδιενεργό… γουρούνι! Μια Looney Tunes βερσιόν που όταν την πρωτ’ άκουσα την έκραξα, αλλά ομολογώ: είναι αξιαγάπητος. Μπαρδόν γουρούνι, είσ’ ωραίος και μετράς!

H Κυρία: Γκουέν Στέισι – Χάιλι Στάινφελντ | Into the Spider-Verse

Ήταν πάντα ο έρωτας (;) του Πάρκερ, πότε στο φως και πότε στη σκιά της Μέρι Τζέιν. Μέχρι που ήρθε το Spider-Verse, κι η Γκουέν φόρεσε την πιο κουλ αραχνοστολή (κουκούλα ρε φίλε!) κι έκανε τα δικά της. Στυλάτη, όμορφη, (μη σας μπαίνουν ιδέες για γυναίκα Τζέιμς Μποντ, αλλά) η αραχνο-κυρία είναι για φίλημα!

Ο “Επίσημος”: Πήτερ Πάρκερ – Τομ Χόλαντ | MC Universe

Ναι, ναι, το ξέρω. Με ηλικία λυκείου, με τον Τόνι Σταρκ πίσω του και θεία Μέι τη Μαρίζα Τομέι (!), δεν κουβαλάει και πολύ απ’ το σώμα του Σπάιντερμαν. Κουβαλάει όμως ατόφια την ψυχούλα του Πάρκερ, κι η γνώμη μου γι’ αυτόν δεν αλλάζει: είναι ο καλύτερος Πήτερ Πάρκερ που είδαμε από άνθρωπο στο σινεμά! Τομ Χόλαντ, πάρε μια φωτογραφική ρε συ. Άκου με που σου λέω, έρχομαι απ’ το παρελθόν…

Ο Ένας (και μοναδικός): Πήτερ Πάρκερ – Κρις Πάιν | Into the Spider-Verse

Εμφανίστηκε ελάχιστα, απλώς και μόνο για ν’ αρχίσει το πραγματικό πατιρντί στο Sider-Verse. Αλλά ήταν (είναι!) πραγματικά ο ένας και μοναδικός, ο “αραχνάκιας” που μάθαμε κι αγαπήσαμε. Ο ΣΠΑΪΝΤΕΡΜΑΝ. Μεγάλη του η χάρη.

Δες το Into the Spider-Verse (αποκλειστικά στη Nova εννοείται, μαζί με άλλες φετινές ταινίες που αγαπήθηκαν, όπως το Bohemian Rhapsody και το Α Star is Born αλλά και πολλές ακόμα μουσικές ταινίες στο νέο καλοκαιρινό κανάλι Nova Rock, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, συναρπαστικές σειρές και απίθανα παιδικά), κι απάντα: ποιος είναι τελικά ο καλύτερος Spider-Man;