Θυμάμαι που λες, καθόμουν αμέριμνος και scroll-αρα οθόνη στο laptop μου, όταν έσκασε η ανακοίνωση του Release πως το φετινό καλοκαίρι ανάμεσα στους πολλούς που θα μας επισκεφθούν είναι και οι Cypress Hill! Μισό να το ξαναδιαβάσω για να το πιστέψω. Φέτος στο Release θα μας επισκεφθούν οι Cypress Hill! 15χρονε εαυτέ μου, ξύπνα, δεν είναι όνειρο. Την Παρασκευή 21 του Ιούνη, θα ‘ναι ωραία στην Πλατεία Νερού, και θα ‘χουν παρέα τους, τον Νέγρο του Μοριά, Anser x Eversor, 12ο Πίθηκο, ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ και Dub FX.

Δεν ξέρω αν το ‘χεις πάρει πρέφα, αλλά η φάση στη μουσική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια είναι hip-hop. H έκρηξη του στη χώρα μας, κατατάσσει το είδος στη θέση του πιο δημοφιλούς, ειδικά στα σχολεία που μαθαίνουν από μικρά πλέον τη ρίμα την καλή. Έτσι λοιπόν, οι φίλοι μου από το Release, μαζέψανε κάποιους από τους καλύτερους της πιάτσας που αξίζει να δεις και να πας στο φεστιβάλ από νωρίς. Τον νου σου γενικότερα, δεν είναι συναυλία η φάση, είναι φεστιβάλ, με ώρες πολλές γεμάτες μουσική και στιχάκια που θα σκαλίζεις ή θα βάφεις σε τοίχους. Μην είσαι μπλαζέ και μη μου άπτου. Ξεκουβάλα και πείσε την παρέα σου να δεις και τον Νέγρο του Μοριά και τους Anser x Eversor. Αν είσαι της φάσης θα τους έχεις πετύχει σε κάποιο live, αν όχι μην χάσεις την ευκαιρία να τους μάθεις. Ο πρώτος πέραν από το εμπνευσμένο όνομα έχει 2 albums και πολλά τραγούδια να γουστάρεις. Οι δεύτεροι είναι ένα από τα πιο καυτά ντουέτα της ελληνικής σκηνής, που σκρατσάροντας και φτύνοντας ρίμες σαν τις δικές τους το αξίζουν και με το παραπάνω.

Πάμε λοιπόν και στο 12ο τον Πίθηκο και τον Ταυτισμένο Λάθος, ή ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ όπως τον ξέρουν και οι πέτρες πια. Πρόκειται για 2 από τους πιο ειλικρινείς εκφραστές του hip-hop στη χώρα μας που τιμάνε την φανέλα και δεν κάνουν καμία ιδεολογική ή ποιοτική έκπτωση στη μουσική τους. Δεν πέφτουν στην εύκολη λούμπα του σεξ, όπλα και ναρκωτικά με αιθέριες υπάρξεις να λικνίζονται για να αυξηθούν τα views. Μιλάνε για τον ρατσισμό και όσα συμβαίνουν γύρω μας, για τις μάχες που γίνονται στον δρόμο και όχι στην καναπεδίσια σου οθόνη. Μιλάνε για όλους εκείνους τους μαλάκες που έμειναν πιστοί στις αξίες που είχαν από παιδιά, όταν θέλησαν για πρώτη φορά να αλλάξουν τον κόσμο.

Αφού παίξουν μπαλίτσα τα φυντάνια της ελληνικής σκηνής, θα πάρουμε μια ανάσα για να ανέβει ο Dub ο FX, που ‘ναι ο ορισμός του καλλιτέχνη του δρόμου. Γιατί; Γιατί ο μάγκας πήρε το βανάκι του, before it was cool και γύρισε όλο τον κόσμο, παίζοντας τη μουσική του. Θα έρθει λοιπόν θα παραδώσει ταχύρυθμα live looping μαθήματα και θα απέλθει για να πάρουν θέση επί σκηνής οι B-Real, Sen Dog, Bobo και DJ Muggs, που ‘ναι περισσότερο γνωστοί σαν Cypress Hill.

Εδώ δεν έχει διαλείμματα και ανάσες, μα ένα nonstop party, που αν δεν μπεις να χορέψεις, θα το μετανιώνεις μια ζωή. Επειδή ξέρω λοιπόν πως είσαι πολύ cool για να το μετανιώσεις, μην κωλώσεις να ξεβιδωθείς όπως τότε στο σχολείο που τα μπάσα του ”Insane in The Brain”, σπάγανε τζαμαρίες από την ένταση και ο Dr Greenthumb, ήταν ο πιο Duuude γιατρός της πιάτσας.

Λίγες μπάντες μπορούν να πουν πως όρισαν τον ήχο που μάθαμε ως hip-hop. Ούτε στα δάκτυλα της χείρας μου δεν μετριούνται. Μια εξ αυτών είναι οι αυτοί οι τύποι. Βλέπεις δεν υπήρξαν groups εκεί έξω να βγάλουν ”I Wanna Get High”, “(Rock) Superstar”, “Tequila Sunrise”, “How I Could Just Kill a Man”. Δεν τα γράφω όλα γιατί θα γράψω όλη την δισκογραφία μάνα μου. Θα τελειώσω προσθέτοντας τούτο. Οι Cypress Hill, δεν κώλωσαν να παίξουν hip-hop με τον πιο ροκ τρόπου που υπήρχε. Ωμά, μες στη μούρη σου, ρίξανε όσες ρίμες σου χρειαζόταν, δίχως να χαριστούν σε κανέναν. Και με ένα attitude να με το συμπάθιο, που ισοπεδώνει τα πάντα στο διάβα τους. Αν κοιμάσαι και εσύ με το ”Black Sunday” στο προσκεφάλι, θα με καταλάβεις. Αν όχι… σύντομα θα ψάχνεις νέο προσκεφάλι!