Τον Θάνο Σαρρή, τον γνωρίζω ευτυχώς πολλά χρόνια, από τα ωραία τα φοιτητικά μας. Τον εκτιμώ και τον διαβάζω, καθώς αρθρογραφεί εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με το ποδόσφαιρο. Προσοχή, δεν κάνει μια στυγνή και στεγνή αναπαραγωγή όπου οι κίτρινοι κερδίζουν τους κόκκινους, αλλά μετά χάνουν από τους πράσινους. Στα χρώματα βάλε αν θες ομάδες, αν θες όχι κράτα το ρομαντικό όπως και ο Θάνος. Θυμάσαι μήπως τότε που ήμασταν μικροί και χωριζόμασταν σε ομάδες φορώντας τα ίδια μονόχρωμα t-shirts και παίζαμε μπάλα στήνοντας αυτοσχέδια τέρματα; Τότε που αν δεν ματώνανε τα γόνατα, κάτι είχε πάει λάθος; Αυτό το ποδόσφαιρο γουστάρει ο Θάνος και εγώ. Για αυτό τον λόγο κωλοχάρηκα όταν μου εκμυστηρεύτηκε πως είχε ξεκινήσει να γράφει κάτι που μπορούσε να γίνει μέχρι και βιβλίο! Μου ”πάσαρε” (έπιασες το έξυπνο ποδοσφαιρικό αστειάκι ε;) λοιπόν μια μικρότερη εκδοχή του βιβλίου, η οποία μου κράτησε παρέα κατά την μετακίνηση μου στα απεχθή μέσα μεταφοράς.

Μόλις τελείωσα την ανάγνωση του, επικοινώνησα με τον Θάνο και περήφανος για το πόνημα του, τον συνεχάρη. Άτιτλο ακόμη, ήταν ένα μυθιστόρημα από αυτά που οι ποδόσφαιρόφιλοι θα καταβροχθίσουν, ενώ οι οπαδοί θα λατρέψουν. Επικοινωνούσα συχνά με τον Θάνο καθ’ όλη την διάρκεια της μορφοποίησης του βιβλίου και ήμουν πολύ χαρούμενος για αυτό. Χάρηκα με τον ταιριαστό τίτλο “Η μπάλα στην κερκίδα” και το εξώφυλλο που μυρίζει γήπεδο! Πάμε εν τάχει στα της ιστορίας όπως μας την περιγράφει το οπισθόφυλλο του: ”Οι καλές μέρες ανήκουν πια στο παρελθόν για τους οπαδούς των ”μοβ”. Ο πολλά υποσχόμενος μεγαλό-επενδυτής χρησιμοποίησε τον κόσμο της ομάδας για τα προσωπικά του συμφέροντα και όταν ένα κομμάτι της εξέδρας προσπάθησε να αντιδράσει βρέθηκε απέναντι σ’ εκείνους που μέχρι πρόσφατα ξελαρυγγιάζονταν μαζί στα παγωμένα τσιμέντα. Αλλά οι οπαδοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και οραματίζονται ένα δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης με μοναδικό ιδιοκτήτη της ομάδας τον κόσμο. Παρά το διεφθαρμένο παιχνίδι των ΜΜΕ, των πολιτικών και των αθλητικών παραγόντων, η σπίθα γίνεται φλόγα και οι επαφές με ομάδες του εξωτερικού που τα κατάφεραν δημιουργούν τη βάση κόντρα σε όλους και σε όλα. Θα καταφέρουν τα παιδιά της κερκίδας να γράψουν ιστορία;”

Τα παιδιά της κερκίδας πάντα γράφουν ιστορία. Είναι στο αίμα τους που λένε, καθώς αγαπούν με τέτοιο τρόπο την ομάδα τους, που θα έδιναν μπόλικο από δαύτο.”Το βιβλίο ουσιαστικά αντανακλά τις παθογένειες, την διαφθορά και την διαπλοκή που κυριαρχούν στο ελληνικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον, προτείνοντας έναν διαφορετικό δρόμο, βγαλμένο από τον ρομαντισμό και αγάπη, των ”κανονικών” οπαδών, αλλά με ρεαλιστική σκοπιά.” σημειώνει πολύ εύστοχα ο συγγραφέας καθώς κάθε σελίδα είναι γραμμένη με την αγνή οπαδική αγάπη, που διακατέχει όσους γουστάρουν μπαλίτσα.

Ηθελα κάτι ζωντανό, η ιστορία να αγγίζει τον σκεπτόμενο οπαδό, να αισθανθεί ότι όλα αυτά που διαβάζει ή τα έχει ζήσει ή τα έχει ακούσει, ακόμη και αν έχει πάει πέντε-δέκα φορές στη ζωή του στο γήπεδο”,  συνεχίζει ο Θάνος και αυτό πέτυχε. Γραμμένο με ζωντανό λόγο, καθημερινό και όχι εξυπνακίστικο, με νεύρο δίχως να είναι κλισεδιάρικο και πρόχειρο το πρώτο του βιβλίο είναι μια ωδή στο ποδόσφαιρο που όλοι οι οπαδοί γουστάρουμε.

”Γιατί, οι οπαδοί τι έχουμε γίνει αφού δεν αντιδρούμε; Περάστε, καταναλώστε, τελειώσατε. Και προσοχή στην έξοδο μην πείτε κανένα σύνθημα και προσβάλλετε τον άνθρωπο που χαλάει τα λεφτάκια του στην ομάδα σας.”

Αυτό που δεν έχει εφοπλιστές και μεγαλοπαράγοντες, καναλάρχες και πλειάδα στρατευμένων δημοσιογράφων, εμπορικές χορηγίες με επιχειρηματικούς κολοσσούς και αποκλεισμός των οπαδών. Ένα ποδόσφαιρο που απουσιάζουν οσφυοκάμπτες πολιτικοί να αγοράζουν ψήφους πουλώντας ψευτό-οπαδιλίκι! ”Η μπάλα στην κερκίδα” ρέει, δίχως φανφάρες και αοριστολογίες, με τον συγγραφέα να ενσωματώνει real time αναφορές και στοιχεία για ομάδες που ακολούθησαν το παράδειγμα των μπλε και ω του θαύματος πέτυχαν! Δεν πήραν το τσάμπιολιγκ, αλλά συνεχίζουν να υφίστανται με ένα μοντέλο αυτοδιαχείρισης, που κλείνει το μάτι στο μέλλον του ερασιτεχνικού τουλάχιστον ποδοσφαίρου.

Στις 198 σελίδες του βιβλίου, συναντάς ανθρώπους τρομακτικά οικείους, καθόλα αληθινούς που μοιάζουν με σένα, εμένα, το φιλαράκι σου πας παρέα γήπεδο,τον δημοσιογράφο που κάνει την προπαγάνδα του με μέτρο, τον άλλο που τα χώνει σε όποιον εποφθαλμιά την κατάντια της ομάδας του και άλλους με αστεία αλλά μάγκικα παρατσούκλια. Πάνω από όλα όμως συναντάς, αυτούς που ενώνουν την φωνή τους στο πέταλο ενός γηπέδου, στον πλανήτη γη. Όταν τελειώσεις την ανάγνωση σίγουρα θα σιγοτραγουδάς σαν τον ήρωα του βιβλίου ”Τίποτα δεν πάει χαμένο στη χαμένη σου ζωή, τ’ όνειρο σου ανασταίνω και το κάθε σου γιατί”.   

Το βιβλίο Η μπάλα στην κερκίδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΞΥ και μπορείς να το βρεις εδώ.