Αν σε ρωτήσω ποιος είναι ο σπουδαιότερος ντετέκτιβ στη λογοτεχνική ιστορία, δύο ονόματα θα φτάσουν ως το στόμα σου. Ή ο Πουαρό, ή ο Σέρλοκ Χολμς. Και μπορεί ο Βέλγος Ηρακλής να ‘ναι η απάντηση που κι εγώ θα έδινα σ’ αυτό το τεράστιο δίλημμα, ωστόσο ακόμα κι αυτός (όπως έχει παραδεχτεί η Αγκάθα Κρίστι) δεν θα υπήρχε αν πρώτα ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ δεν είχε συστήσει στον κόσμο το διαμάντι του. Τον Χολμς!

Κι αν η “κυρία του εγκλήματος” χρειάστηκε να το παραδεχτεί πως ο ντετέκτιβ της πάτησε στις πλάτες του Σέρλοκ για να εκτοξευθεί στα ύψη της αστυνομικής λογοτεχνίας, υπήρξαν άλλοι που δεν χρειάστηκε καν να ομολογήσουν πως αγάπησαν, εμπνεύστηκαν, δανείστηκαν, “κόπιαραν” τον Χολμς για να δημιουργήσουν τους δικούς τους χαρακτήρες. Σήμερα λοιπόν, λαμβάνω την τιμή να σου παρουσιάσω 5 Σέρλοκ Χολμς κρυμμένους μέσα σε ήρωες με άλλο όνομα. Είναι δύσκολο να τους αναγνωρίσεις; Χα! Στοιχειώδες, καλέ μου Γουότσον…

5. Batman

Στο νούμερο 5, γιατί είναι περισσότερο Ζορό από Σέρλοκ, αλλά και πάλι: χωρίς τον Χολμς, ο Μπάτμαν δεν θα ‘τανε ποτέ ο ίδιος. Εξίσου παράξενος, κλειστός άνθρωπος μα ικανότατος ντετέκτιβ, ο “νυχτερίδας” ξέρει να παρατηρεί κι όχι απλά να κοιτάζει. Ξέρει να φτάνει σε συμπεράσματα μέσα από αγνή, σκέτη λογική. Ξέρει να βρίσκεται βήματα μπροστά απ’ τους αντιπάλους του. Όταν τέλος πάντων οι αντίπαλοί του δεν είναι “Ναπολέοντες του εγκλήματος”, Τζόκερ και Πιγκουίνοι.

4. Dr. Laszlo Kreizler | The Alienist

Κλασική περίπτωση σερλοκχολμικού σχήματος, δεν το κρύβει και μπράβο της! Ένας πανέξυπνος, ασυνήθιστος ψυχίατρος σε ρόλο ντετέκτιβ – ένας δυνατός τζέντλεμαν με αδυναμία στο ωραίο φύλλο. Ένας Χολμς με πτυχίο ιατρικής. Ένας Γουότσον που αντί να θεραπεύει αρρώστους σχεδιάζει καρτούν για την εφημερίδα της Νέας Υόρκης. Ένα έγκλημα στο μιαρό και σιχαμένο περιβάλλον της παιδική πορνείας του 19ου αιώνα. “Ξέρετε αστυνόμε, υπάρχει ένας τύπος στο Λονδίνο, που ίσως θα ‘ταν καλός για την υπόθεσή μας…”. “Στην Αγγλία; Χα χα, τι λέτε αγαπητέ. Τέτοιον έχουμε κι εμείς!”.

3. Adrian Monk | Monk

Ο πιο διάσημος ντετέκτιβ της τηλεόρασης του ’00, είναι ταυτόχρονα “δανεικός” απ’ τα τεφτέρια της Αγκάθα και του Άρθουρ. Ψυχαναγκαστικός, ιδιότροπος, νευρικά κλονισμένος, μικροβιοφοβικός και (διακριτικά) υπερόπτης, είναι ένας Ηρακλής Χολμς (με μια δόση έξτρα Σέρλοκ!) κι ο νους του σκέφτεται συνεχώς “έξω απ’ το κουτί”. Ο Μονκ λύνει τα εγκλήματα που η αστυνομία δεν μπορεί να λύσει κι έχει πάντα πλάι του τη νοσοκόμα Σαρόνα Φλέμινγκ (δρ. Γουότσον;) και φυσικά πάντα πίσω του τον συμπαθέστατο μεν, αλλά… ακατάλληλο, αστυνόμος Λίλαντ Στότλμαϊερ (Λεστράντ!). Αν κάπνιζε έστω λίγη πίπα, όλα θα ‘ταν καλύτερα κι εκείνος θα ‘χε χαλαρώσει… Αλλά ξέχασα, είναι ζούγκλα εκεί έξω, σωστά Άντριαν;

2. Μπαζίλ της Μπέικερ Στρητ | Ο Μεγάλος Ποντικοντετέκτιβ

Στην πραγματικότητα ΕΙΝΑΙ ο Χολμς, αλλά είναι ένας Χολμς του κόσμου των ζώων. Μένει στο υπόγειο του περίφημου 227B της Μπέικερ Στρητ (ο άνθρωπος Σέρλοκ δηλαδή μένει ακριβώς από πάνω του!) και λύνει κάθε είδους εγκλήματα, υποθέσεις και μυστήρια. Πανέξυπνος, βιολιστής, εφευρέτης και μετρ των μεταμφιέσεων, ο Μπαζίλ είναι μια τέλεια μίξη Κόναν Ντόιλ – Ντίσνεϋ. Κι ακόμα, είναι η μόνη ελπίδα του Λονδίνου ενάντια στα σχέδια της σατανικής ιδιοφυίας του καθηγητή Μοριάρτι Ράτιγκαν!

1. Dr. Gregory House | House M.D.

Ο πιο Χολμς τύπος που πάτησε ποτέ πλατό τηλεόρασης χωρίς να τονε λένε Σέρλοκ. Είναι ΙΔΙΟΦΥΗΣ, είναι εριστικός, είναι μονόχνοτος, έχει εθισμό σε φάρμακα, παίζει εκπληκτική μουσική (κιθάρες και πιάνα όμως, γιατί με βιολί το 2004 δεν πας πουθενά!). Με όνομα που παραπέμπει ευθέως στον ήρωα του Ντόιλ, ο “δόκτορας” είναι μοναδικός στο είδος του, γιατρός “πάσας νόσου και μαλακίας”, ένας ντετέκτιβ ασθενειών που υπάρχει στο νοσοκομείο για ν’ αναλαμβάνει περιπτώσεις που κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να έχουν. Κι όπως τα εγκλήματα που έπεφταν στο δρόμο του Χολμς, ήταν απίθανα αλλά… δυνατά, έτσι και οι περιπτώσεις που “εξιχνιάζει” ο Χάουζ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ. Απλώς έχουν πιθανότητα 0,1 στο 1 εκατομμύριο. Να ‘σαι καλά ρε Γκρέγκορι, για να σ’ αντέχει ο δρ. Γουότσον σου – ο συμπαθέστατος και Ιώβ υπομονής, δρ. Γουίλσον!