Είτε είσαι γκατζετάκιας και σ’ αρέσει κάργα το διαδίκτυο, είτε είσαι παλιομοδίτης και προτιμάς την εποχή του πικ-απ και της εφημερίδας, δεν μπορείς να αρνηθείς ένα γεγονός: το ίντερνετ μας έλυσε τα χέρια!

Τι εννοώ; Εννοώ πως ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός πριν κάποια χρόνια. Για παράδειγμα, δες πώς άλλαξαν τη ζωή μας 5 πράγματα που σήμερα ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ τα κάνουμε μέσω ίντερνετ.

Ντελίβερι

Έτος 1980. Πεινάς; Πρέπει να φορέσεις τις παντούφλες σου, να πάρεις τα ποδαράκια σου, να βγεις απ’ το σπίτι, να πας στο ΚΟΝΤΙΝΟΤΕΡΟ σουβλατζίδικο και να πάρεις “δύο πίτα γύρο απ’ όλα μπόλικο κρεμμύδι”.

Έτος 2000. Πεινάς; Πρέπει να σηκώσεις το τηλέφωνο, “Οβελιστήριο Ποντίκι σε Πίτα, παρακαλώ”, “Ναι, γεια σας, μια παραγγελία θέλω να κάνω”, “Σας ακούω”, “Θέλω δύο πίτα γύρο απ’ όλα μπόλικο κρεμμύδι”, “Δεν άκουσα, τι μπόλικο;”, “Κρεμμύδι”, “Ναι ναι, το σημείωσα. Με τζατζίκι ή με κοπανιστή;”, “Μαγιονέζα υπάρχει;”, “Βεβαίως”, “Με μαγιονέζα!”, “Ευχαριστώ”. Ο ντελιβεράς έρχεται, σου έχουν βάλει κοπανιστή, πρέπει να ξαναπάρεις για να διαμαρτυρηθείς αλλά… πώς ν’ αποδείξεις τη μαγιονέζα σου;

Έτος 2019. Πεινάς; Πιάνεις κινητό, πατάς κουμπάκια, έχεις ΟΛΟ του μενού μπροστά σου, στέλνεις παραγγελία, πληρώνεις ηλεκτρονικά και σε μισή ωρίτσα κάποιος σου χτυπάει την πόρτα. Θαύμα;;; (Το πουρμπουάρ μην ξεχάσεις, γύφτο!)

Ταινίες

Για να μην αρχίσω πάλι τη φάση με τα έτη (λες κι είμαστε φοιτηταί 40 χρόνια ξέρω ‘γω…), ας το πούμε απλά. Κάποτε ήταν σινεμά. Αυτό. Άντε και στο τσακίρ κέφι βίντεο από βιντεοκλάμπ. Ούτε πλατφόρμες, ούτε online ταινίες, ούτε κατεβάσματα, ούτε τίποτα. Σήμερα, ο,τι ταινία θες την έχεις στην οθόνη σου, στην τηλεόρασή σου, όπου θες την έχεις. Κι άμα θες σινεμά, τι να σου πω ρε φίλε; Πάρε home cinema, πάρε προτζέκτορα και βγες στην αυλή!

Χάρτης

Είπα να πάω εκδρομή με το κορίτσι που λες, και μου λέει ο πατέρας μου: “Πωωω θυμάμαι που πηγαίναμε εκδρομή στα Ζαγοροχώρια με τη μάνα σου, και κοντεύαμε να πέσουμε στο γκρεμό με τ’ αμάξι, γιατί άνοιγε συνέχεια έναν τεράστιο χάρτη που ο μισός έμπαινε μπροστά στα μάτια μου!”. Κι ύστερα βρήκα δουλειά στην Αθήνα, και μου λέει η μάνα μου: “Πωωω εγώ φοιτήτρια θυμάμαι, όλο έχανα τους δρόμους κι όλο έψαχνα τις ταμπέλες – τους περιπτεράδες να ρωτάς!”. Αράξτε αγαπητοί γονείς μου, έχω κινητό! Ανοίγω το maps, κι αφήνω το περίπτερο “Η Ωραία Google” να κάνει δουλίτσα. Πού θες να πας; Με τι θες να πας; Θα σου βρει το δρόμο, και χωρίς μποντιλιάρισμα. Τι περιπτεράρα είσαι ρε Google, μόνο να πούλαγες και καμιά σοκολάτα…

Τζόκερ

Είδες όνειρο. Ξύπνησες απότομα. 6 νούμερα. Θες να κυνηγήσεις την τύχη σου. Εδώ και τώρα. Καλά κάνεις! Αλλά πού να βρεις προπατζίδικο μες στη νύχτα; Παίρνεις τηλέφωνο τον κυρ Θανάση τον προπατζή που μένει στον 5ο, σε βρίζει, γράφεις κάπου τα νούμερα μα το πρωί το ξεχνάς κι η τύχη σου το γλύτωσε το κυνηγητό… Συγγνώμη που στο λέω, αλλά κοιμάσαι ακόμα! 2019 βρε, είναι δυνατόν να ‘χεις τέτοια προβλήματα; Θ’ ανοίξεις την εφαρμογούλα σου, θα πατήσεις τα νουμεράκια σου, θα ρίξεις και μια καλή προσευχή στο θεό του ονείρου, και θα ξανακοιμηθείς χαρούμενος κι ευτυχισμένος. Αν γίνεται; ΦΥΣΙΚΑ και γίνεται! Τζόκερ Online λέμε ρε, το ‘δες (στον ύπνο σου), το ‘παιξες; Διότι, όπως θα ‘λεγε κι ο Μπάτμαν, η ώρα να πιάσεις τον Τζόκερ δεν είναι πάντα ώρα… καταστημάτων!

Φλερτ

Αν με ρωτάς, το πιο σημαντικό απ’ όλα! Κάποτε το φλερτ ήθελε ντε και καλά face to face. Έπρεπε να κοιτάς στα μάτια το κορίτσι (ή το αγόρι) και να ‘χεις αέρα χολιγουντιανό (ενώ στην πραγματικότητα τα ‘χεις κάνει απάνω σου!). Ναι, είναι πιο ρομαντικό, ναι, είναι πιο τίμιο, ναι, είναι πιο κινηματογραφικό, ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΟ. Αλλά τώρα, μπορείς να χτίσεις υπέροχα οικειότητα μέσα από λεξούλες σε μπλε φόντο, κι όταν θα βρεθείτε να είστε σχεδόν μαζί. Καλό; Άψογο!