Είναι κοινό μυστικό. Μεταξύ μας, δεν είναι καν μυστικό. (Σχεδόν) Όποιο μαθητή και να ρωτήσεις σε δημοτικό, γυμνάσιο ή λύκειο, θα στο παραδεχτεί χωρίς πολλή σκέψη: τα μαθηματικά είναι βαρετά!

Είναι όμως;

Λοιπόν, μπορεί οι εξισώσεις μ’ όλα αυτά τα χ, τα ψ, τα σύμβολα και τους αριθμούς, να είναι σκέτο μπέρδεμα, όμως για όλα φταίει η οπτική γωνία. Κι εγώ σήμερα, θα σου γνωρίσω 10 διαφορετικές οπτικές γωνίες για να δεις τα μαθηματικά με άλλο μάτι. Απ’ το περισσότερο στο λιγότερο αγαπημένο μου, 10 βιβλία ή φιλμ που θα σε κάνουν ν’ αγαπήσεις τα μαθηματικά! 

Βιβλίο: Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ | Απόστολος Δοξιάδης

Ο θείος Πέτρος είναι μαθηματικός, και (γι’ αυτό;) είναι και το μαύρο πρόβατο της οικογένειας Παπαχρήστου. Και για να μη γίνει κι ο ανηψιός του (αφηγητής) μαθηματικός, ο θείος στήνει μια πονηρή παγίδα. Ένας άνθρωπος, ένα όνειρο, μια ολόκληρη ζωή δοσμένη σ’ ένα μαθηματικό πρόβλημα. Ο Δοξιάδης γράφει το καλύτερο βιβλίο του, και μαζί το πρώτο και (γνώμη μου) καλύτερο μαθηματικό μυθιστόρημα ολόκληρου του κόσμου.

Κόμικ: Logicomix | Απόστολος Δοξιάδης – Χρίστος Παπαδημητρίου – Αλέκος Παπαδάτος – Ανν Ντι Ντόνα

Ένα docufiction σε μορφή γραφικής νουβέλας, κι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κάποιος τον κόσμο των μαθηματικών. Όχι μόνο γιατί βουτάει στα πιο διασκεδαστικά και συναρπαστικά κομμάτια της μαθηματικής σκέψης, όχι μόνο γιατί είναι γεμάτο “λογικούς παλαβιάρηδες” μαθηματικούς, αλλά κυρίως γιατί, πώς να μην είναι απολαυστικό ένα κόμικ με κεντρικό πρωταγωνιστή εκείνη την πελώρια μορφάρα, το Μπέρτραντ Ράσελ;

Βιβλίο: Η Αφοσίωση του Υπόπτου Χ | Κέιγκο Χιγκασίνο

Ένας καθηγητής μαθηματικών προσφέρει “ακλόνητο” άλλοθι σε μια γυναίκα που σκότωσε το βίαιο κι επικίνδυνο άντρα της. Κι όλα πήγαιναν καλά μέχρι που η αστυνομία ζήτησε τη βοήθεια ενός παλιού φίλου – του πανέξυπνου φυσικού, δρ. Γιουκάβα. Ηθική κόντρα στο νόμο, μα πάνω απ’ όλα μαθηματικός εναντίον φυσικού, σ’ ένα βιβλίο βαθύ όσο κι ιντριγκαδόρικο.

Βιβλίο: Πυθαγόρεια Εγκλήματα | Τεύκρος Μιχαηλίδης

Άλλο ένα εξαίρετο πάντρεμα της αστυνομικής λογοτεχνίας με την τέχνη των αριθμών, απ’ τον άνθρωπο που είναι σήμερα συνώνυμο της μαθηματικής λογοτεχνίας και όχι μόνο στην Ελλάδα. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης δημιουργεί μια ιστορία εξιχνίασης αλλά και μια ηθογραφία εποχής πάνω στο ερώτημα: ποιος σκότωσε τον Στέφανο Κανταρτζή;

Ταινία: Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ | Γκας Βαν Σαντ

Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ, κάνουν αυτό που θα έπρεπε μόνιμα να κάνουν: γράφουν! Κάπως έτσι, ένας καθηγητής γνωρίζει τον πιο σπουδαίο μαθητή της καριέρας του, ένας πιτσιρίκος βρίσκεται μπροστά στην ευκαιρία του να αλλάξει ζωή, κι ο ψυχολόγος Ρόμπιν Γουίλιαμς συναντά το Όσκαρ που έπρεπε ήδη να έχει. Συνδετικός κρίκος για τους τρεις; Μια σειρά μαθηματικά προβλήματα!

Ταινία: Ένας Υπέροχος Άνθρωπος | Ρον Χάουαρντ

Ο ρόλος που θα ‘πρεπε να ‘χει δώσει το Όσκαρ στο Ράσελ Κρόου, η ταινία που γνώρισε στον κόσμο (πριν το Βαρουφάκη!) τον Τζον Νας και την περίφημη ισορροπία του. Ναι, είναι γεμάτη χολιγουντιανές υπερβολές, αλλά ναι, είναι υπέροχη όσο κι ο ήρωάς της.

Ταινία: Το Παιχνίδι της Μίμησης | Μόρτεν Τίλντουμ

Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν έξυπνος. Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν μαθηματικός. Ο Άλαν Τούρινγκ βρέθηκε απέναντι σ’ ένα πρόβλημα. Ο Άλαν Τούρινγκ ΚΕΡΔΙΣΕ τον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο! Όμως ο Άλαν Τούρινγκ ήταν κι ομοφυλόφιλος, και δεν τον άφησαν να κερδίσει τη ζωή του… Ο Κάμπερμπατς λάμπει, ο Τίλντουμ σκηνοθετεί την πιο όμορφη ταινία της μέχρι στιγμής καριέρας του.

Ταινία: Έτερος Εγώ | Σωτήρης Τσαφούλιας

Για την αγαπημένη μας ελληνική ταινία των τελευταίων χρόνων, τα ‘χουμε ξαναπεί εδώ. Μπες και μάθε, αναλυτικά. Κι ύστερα δες την ταινιάρα από κάτω, μέχρι να ‘ρθει η συνέχεια.

Βιβλίο και Ταινία: Τhe Oxford Murders | Γκιγιέρμο Μαρτίνεζ (συγγραφέας) – Άλεξ Ντε Ινγκλέσια (σκηνοθέτης)

Ένα εξαιρετικό βιβλίο, γίνεται… συμπαθητική ταινία, κυρίως χάρη στο δίδυμο Τζον Χαρτ – Ελάιζα Γουντ, και το γοητευτικό χαμόγελο της Λέονορ Γουάτλινγκ. Αν πρέπει να επιλέξεις, διάβασε! Αλλά και το φιλμ, εγώ τουλάχιστον, το απόλαυσα.

Βιβλίο: Το Θεώρημα του Παπαγάλου | Ντένι Γκετζ

Κουραστικό κατά τόπους και χωρίς ρευστή, λογοτεχνική γραφή (απ’ τον κατά τ’ άλλα εξαίρετο συγγραφέα και απίθανο τύπο, Ντένι Γκετζ), όμως ταυτόχρονα ο καλύτερος τρόπος να διδάξεις “ιστορία” των μαθηματικών στον οποιονδήποτε. Θα μπορούσε να ‘ναι στην ύλη του σχολείου. Μπορεί και να ‘πρεπε…