Ήταν οι ήχοι που φρόντιζαν να ξυπνάς τα πρωινά των διακοπών. Ήταν ο λόγος που σε σήκωνε απ’ το κρεβάτι. Έγιναν τελικά η πιο χαρούμενη ανάμνηση (και για κάτι τύπους σαν και του λόγου μου, τα τραγούδια που περιμένει πώς και πώς στα “τρας” πάρτι). Ας το παραδεχτούμε λοιπόν ευθέως: τα τραγούδια των κινουμένων σχεδίων χτυπάνε ίσια σ’ ένα κρυφό, αγνό, υπέροχο κομμάτι στην καρδούλα μας!

Όμως απ’ όλα τα αγαπημένα, πιο είναι το πιο αγαπημένο; Το καλύτερο, το πιο απίθανο, άπαιχτο και καταπληκτικό; Εγώ σου διάλεξα 10. Εσύ διάλεξε 1 απ’ αυτά. Το καλύτερο!

Υ.Γ. Για να μη χάσουμε τη μπάλα, η λίστα δεν έχει τραγούδια που είναι σκέτη μουσική, και τραγούδια με αγγλικό στίχο. Οπότε, όχι “Διάλειμμα”, όχι “Πόκεμον”, όχι “Thundercats”… Μπαρδόν.

Dragon Ball

Οι πρώτες νότες που μας σημάδεψαν το Σαββατοκύριακο. Το “Πρέπει και Μπορώ” που μας έκανε ανθρώπους. Ακόμα και τώρα που ξέρεις ότι δεν τραγουδούσε ο Αντρέας Μικρούτσικος κι η Μπεζαντάκου (κυκλοφορούσε πάρα πολύ αυτή η φήμη κάποτε), όποτε το ακούς ένα μόνο θες: να βάλεις μπροστά το “ζαχαρένιο σύννεφο” και να κυνηγήσεις το πιο μεγάλο απωθημένο της ζωής σου.Στα δυο μου χέρια, αύριο, θα σας κρατώωω. ΣΤΙΣ ΚΡΥΦΕΣ ΣΠΗ-ΛΙΕΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙΡΩΝ…

Ντρέικ, το κυνήγι του θησαυρού

Μη βαράς, ξέρω ότι τον λένε Λούφι. Αλλά ξέρω επίσης ότι εμείς εδώ, το Ντρέικ αγαπήσαμε! Τον… “Ντρέικ τον καπετάνιο μας, σημαία πειρατική, κι ο στόχος μας να φτάσουμε στην κόκκινη γραμμή“. Ντάξει; Και μην τα βάζεις μαζί μας, γιατί δεν είμαστε να παίζεις. Είμαστε… πειρατές;

https://www.youtube.com/watch?v=dC7jS-adxPQ

Digimon

Το πιο αδικημένο anime των παιδικών μου χρόνων, είχε και το πιο αδικημένο intro. Μια ζωή στη σκιά των Pokemon και του “I want to be the very best“, αλλά η πραγματική αξία δεν ήταν στο σταριλίκι του Ας (του άχρηστου!) και του Πίκατσου. Ή πραγματική αξία είχε αίσθηση play station, είχε την αγάπη οδηγό, είχε άλλο κόσμο ηλεκτρονικό, είχε… Ο Γκρέιμον κι ο Τάι μαζί, και η Σόρα είναι εκεί…“.

https://www.youtube.com/watch?v=JLoZNCbkSJo

Η λέσχη του Μίκυ

Το πιο άχαστο καρτούν αν είσαι σωστός εθισμένος στη Ντίσνεϋ, ήταν… μαγαζί της παραλιακής! Ο Μίκυ ως άλλος Θράσος Κουτρουμπάς ανοίγει τις πόρτες της “Λέσχης” του, και σε υποδέχεται κάθε βράδυ πρωί με το πιο μεγάλο σουξέ-ίντρο: “Ποιος την πόρτα μας ξαναχτυπά ” (τουμ-τουμ-τιμ-τουμ-τιμ-τουμ) “όλοι οι φίλοι που ‘ρθαν με χαράαααα…“.

Πέπερ Αν

Αυτό εδώ σ’ αρέσει, ακόμα κι αν δεν σ’ άρεσε η Πέπερ Αν. Θέλω να πω, απ’ τα 2 δευτερόλεπτα ηλεκτρική στην αρχή (όσο η Πεπ το παίζει Ιντιάνα Τζόουνς πάνω στο Ηφαίστειο), ξέρει ότι αυτό που θ’ ακούσεις είναι επικό. Ε, μετά αρχίζουν και οι στιχάρες και παθιάζεσαι! Ποια μάνα δεν έχει πιάσει το παιδί της να τραγουδάει τρελαμένο: “Πώς τη λεν, τη μικρή, είναι καλή, είναι κακή, τ’ όνομά της τι το θες; Πέπερ Αααααν!“.

Goof Troop

Το παραδέχομαι, οι στίχοι οι ελληνικοί είναι για τα πανηγύρια. Αλλά, καταρχάς η μουσικάρα παίζει μπάλα μόνη της. Και δεύτερον, ακόμα και σ’ αυτούς τους στίχους, ο Γκούφυείν’ ο πρώτος κυνηγός(Ο Γκούφυ;;;), κι αυτό αρκεί για να σε πείσει: το ίντρο του Goof Troop είναι αντάξιο μιας σωστής Γκουφοσειράς!

https://www.youtube.com/watch?v=dVoYjyYET38

Αστυνόμος Σαΐνης

Παλιό, καλό, παραδοσιακό. Όχι το Inspector Gadget με τα “ταν-τα-ρα-τα-ταν | ταν-ταααν“, αλλά το καλό, το ελληνικό, το καλτ. “Πρόβλημα-πρόβλημα, πρόβλημα-πρόβλημα, πες μου πώς το λύνεις;

Παπιοπεριπέτειες

Το καλύτερο Ντίσνεϋ καρτούν μετά τη “Λέσχη”, έχει και το πιο χαρακτηριστικό soundtrack της ελληνικής τηλεόρασης μετά το “Πρέπει και Μπορώ”. Το μπάσο στα σκάει και λες “όπα, μήπως είναι αριστούργημα;”. Κι ύστερα πέφτουν οι πρώτες στιχάρες και παίρνεις χαμπάρι για πόσο τιτάνιο αριστούργημα μιλάμε:Ποιος τη λύση θα τη βρει; Μόνο, οι πάπιες. Και ο κόσμος θα σωθεί, απ’ τις, ΠΑΠΙΕΣ!“.

https://www.youtube.com/watch?v=PJs0cwcoCZU

Darkwing Duck

Και πώς θα μπορούσε “αυτός που έρχεται και με παπάκι μοιάζει” να ‘χει κατώτερο τραγούδι απ’ αυτό τον ύμνο; Ένας Μπάτμαν με ράμφος. Ένας Φάντομ Ντακ με περισσότερο στυλ. Τραγουδιστό στυλ. “(και η θεότρελη παρέα του!) Ντάρκουιν Ντακ, ας γίνουμε επικίνδυνοι!“.

Sailor Moon

Κοίτα, κατά τη γνώμη μου είναι μπούρδα. Αλλά υπάρχει κόσμος που άκουγε Καιτούλα και Δεσποινούλα το ’90, και γενικώς κάποιοι έχουν κατά καιρούς γουστάρει ποπ μελούρα με αρμόνιο, και το τραγούδι της κυράς του φεγγαριού είναι βγαλμένο από δίσκο με επιτυχίες εκείνης της δεκαετίας.Το φεγγάρι απάντηση θα πάρει, δεν συγχωρεί κακούς το φεγγάρι…“.

Και τώρα η ώρα σου. Ποιο είναι το καλύτερο τραγούδι έναρξης σε κινούμενο σχέδιο;