Φέτος που λες, αδερφές προβοκάτορα, τα Όσκαρ είναι ελληνική υπόθεση. Φέτος που λες, φιλενάδα προβοκατόρισσα, στα Όσκαρ πάει το “πειρατικό” του Γιώργη του Λάνθιμου για να κάνει… “2004” στο κόκκινο χαλί!

Ωραία, εξάνλτησα τη γραφικότητά μου, και τώρα πια μπορούμε αν θες να δούμε ψύχραιμα τι θα παιχτεί στα φετινά αγαλματάκια. Πόσα θα πάρει ο “δικός μας”, τι θα πάρουν οι άλλοι, ποιοι πρέπει και ποιοι τελικά θα βραβευτούν. Πάμε;

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

Το Provocateur διαλέγει: BlacKkKlansman

Πόσα χρόνια είχαμε να δούμε ταινία ταυτόχρονα σημαντική στα θέλω της, διασκεδαστική στους ρυθμούς της, απολαυστικά πληθωρική στη σκηνοθετική της διαχείριση, χορταστική αλλά και γεμάτη κριτικά σχόλια για τον άνθρωπο και το ρατσισμό και τη γελοιότητα του τότε και του σήμερα; Φέτος που την είδαμε, να της το δώσουμε. Ε;

Το Provocateur προβλέπει: Roma

Ναι, μάλλον δεν θα της το δώσουμε. Απέναντι στο “BlacKkKlansman” που ασκεί την κριτική του με ψυχαγωγικά κουλ ρυθμούς, και το “Green Book” που πατάει με ασφάλεια πάνω σε ακαδημαϊκά μονοπάτια, ο θείος Όσκαρ μάλλον θα προτιμήσει το μαχαίρι που ο Κουαρόν καρφώνει στο κόκαλο του κόσμου. Και όχι, δεν είναι καθόλου λάθος επιλογή – είναι απλώς μια ακόμα νίκη του σινεφίλ απέναντι στο μέινστριμ, μια νίκη που η εποχή την επιβάλλει.

 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Το Provocateur διαλέγει: Σπάικ Λι – BlacKkKlansman

Εκεί που λέγαμε ότι η καριέρα του Σπάικ Λι σιγοκαίει τ’ αποκαΐδια της (Oldboy, Chi-Raq) μέχρι να σβήσει εντελώς, ξαφνικά… να τος! Έρχεται με μια χαρακτηριστικά δική του, αλλά και τόσο ανανεωτική ταινία, να ξυπνήσει ξανά την Αμερική και τον κόσμο όπως εκείνος ξέρει καλύτερα απ’ τον καθένα: ψυχαγωγώντας! Δικό σου, δικέ μου.

Το Provocateur προβλέπει: Σπάικ Λι – BlacKkKlansman

Να χάσει την ταινία, ναι. Να χάσει και τη σκηνοθεσία, με τέτοια ταινία, ένας απ’ τους πιο χαρακτηριστικά κι έξυπνα πολιτικούς σκηνοθέτες που ακόμα είναι ΧΩΡΙΣ ΟΣΚΑΡ, όχι. Δεν γίνεται…

 

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Το Provocateur διαλέγει: Green Book

Ακαδημαϊκό μεν, αλλά πετυχαίνει τους σκοπούς του και το κάνει με όμορφα και μετρημένα. Το “Πράσινο Βιβλίο” δεν είναι σενάριο που κερδίζει την παρτίδα, αλλά είναι σίγουρα αυτό που κερδίζει τα υπόλοιπα τέσσερα.

Το Provocateur προβλέπει: The Favourite

Δεν μπορεί να μείνει η ταινία του Λάνθιμου χωρίς “σοβαρό” Όσκαρ. Κι επειδή είναι δύσκολο να πάρει κάποια απ’ τα άλλα, λογικά θα πάρει αυτό. Έστω κι αν το σενάριο θα έδειχνε πολύ, πολύ φτωχό με μια πιο πεζή σκηνοθεσία.

 

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Το Provocateur διαλέγει: BlacKkKlansman

Ο,τι ισχύει για τον Λι, ισχύει και για το σενάριο. Το να μπορείς να κάνεις αιχμηρή πολιτική και κοινωνική κριτική μέσα από σπαρταριστούς, ζωντανούς διαλόγους είναι κατόρθωμα. Το να μπορείς να μιλάς σοβαρά χωρίς απαραίτητα να κουβαλάς στα λόγια σου σοβαροφάνεια και σπουδαίες κορόνες, είναι κατόρθωμα για Όσκαρ!

Το Provocateur προβλέπει: BlacKkKlansman

Και θα το αναγνωρίσει αυτό ως κι η Ακαδημία Κινηματογράφου της Αμερικής.

 

‘Α ΑΝΤΡΙΚΟ

Καταρχάς ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ την απουσία του εξαίρετου Ίθαν Χοκ απ’ τις υποψηφιότητες στις οποίες βρίσκεται ο (συμπαθής αλλά ως εκεί) Μπράντλεϊ Κούπερ. Προχωράμε.

Το Provocateur διαλέγει: (Όλους, αλλά κυρίως) Willem Dafoe – At Eternity’s Gate

Οι Άντρες του 2019, θυμίζουν λίγο τους… ‘Β Άντρες του 2015 (Όσκαρ: Τζ.Κ.Σίμονς). Όποιος και να το ‘παιρνε θα ‘ταν αδικία για τους άλλους! Φέτος κονταροχτυπιούνται 4 απίστευτες ερμηνείες (σόρρυ Μπραντ), κι εγώ διαλέγω Νταφόε γιατί δεν είχε μόνο να ερμηνεύσει ένα μύθο (Βαν Γκογκ) αλλά και, μοιραία, να συγκριθεί μ’ άλλον ένα (Κερτ Ντάγκλας).

Το Provocateur προβλέπει: Rami Malek – Bohemian Rhapsody

Ήταν το μεγάλο hype της χρονιάς, μαζί με τον Κρίστιαν Μπέιλ. Τον οποίο θα ξεπεράσει τελικά, γιατί ο Μπέιλ έχει ήδη αγαλματάκι στο ράφι του σπιτιού του.

 

‘Α ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ

Το Provocateur διαλέγει: Ολίβια Κόλμαν – The Favourite

Κάτω από ιδιαίτερη σκηνοθετική καθοδήγηση, η Κόλμαν αποδείχτηκε απολαυστικά γκρινιάρα κι απεγνωσμένα ανώριμη. Μια βασιλική μπέμπα ετών 39 που απογείωσε την ήδη παράδοξη ταινία του Λάνθιμου. Θα το ‘παιρνε για πλάκα, αν δεν υπήρχε η κυρία από κάτω…

Το Provocateur προβλέπει: Γκλεν Κλόουζ – The Wife

Στο ντέρμπι με τη “βασίλισσα Άννα” χάνει στα σημεία, αλλά της το χρωστάνε για μια καριέρα ολάκερη. Και φέτος ήταν ξανά καταπληκτική!

 

‘Β ΑΝΤΡΙΚΟ

Το Provocateur διαλέγει: Μαερσάλα Άλι – Green Book

Ίσως ακούγεται λιγάκι υπερβολικό να φτάσει “τσακ-μπαμ” ο Άλι (με ‘β ρόλους) τα Όσκαρ του Ντε Νίρο, αλλά το δίκαιο είναι δίκαιο. Ο Μαερσάλα παίζει υπέροχο ερμηνευτικό πινκ-πονκ με τον Βίγκο Μόρτενσεν, στην πιο ερμηνειοκεντρική ταινία της χρονιάς. Άξιος, ψηλέ!

Το Provocateur προβλέπει: Μαερσάλα Άλι – Green Book

Θα τον κυνηγήσει ο εξαιρετικός Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ του “Can You Ever Forgive Me?” αλλά δεν θα τον πιάσει.

 

‘Β ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ

Το Provocateur διαλέγει: Έμα Στόουν – The Favourite

Η Έμα ήταν χάρμα, η Έμα ήταν “έγκλημα”, η Έμα στην προσωπική μου λίστα περνάει (με διαφορά στήθους) τη Ρέιτσελ Βάις στο δρόμο για την “Ευνοούμενη” της ταινίας του Λάνθιμου.

Το Provocateur προβλέπει: Ρετζίνα Κινγκ – If Beale Street Could Talk

Οι δύο πρωταγωνίστριες του Γιώργη θα “εξουδετερώσουν” η μια την άλλη, και λογικά θα ‘ρθει ανάμεσά τους ή εξαιρετικά στιβαρή Ρετζίνα Κινγκ να σηκώσει ένα αγαλματάκι για το οποίο ουδείς θα παραπονεθεί.