Πόσες φορές δεν έχεις δει στον ύπνο σου ότι πέφτεις, ότι δεν προλαβαίνεις, ότι είσαι γυμνός μες στο κόσμο… Μάντεψε; Τα όνειρα αυτά, κάτι σημαίνουν. Όχι σύμφωνα με τον ονειροκρίτη, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το Brightside.me λοιπόν, μάζεψε 8 κατηγορίες ονείρων που είναι πολύ συχνά και συνηθισμένα, και ρώτησε τους ψυχολόγους γιατί τα βλέπουμε. Τσέκαρε τι απάντησαν.

Πτώση

Φόβος ότι θα χάσεις τον έλεγχο. Κάτι έχει αλλάξει στη ζωή σου και φοβάσαι ότι δεν θα μπορείς να το αλλάξεις. Τότε βλέπεις στον ύπνο σου ότι πέφτεις, τουλάχιστον σύμφωνα με τον ψυχολόγο Ian Wallace.

Δόντια που πέφτουν, τραυματισμοί και θάνατος

Φοβάσαι το μέλλον, αισθάνεσαι ότι δεν θα καταφέρεις ν’ ανταπεξέλθεις στις περιστάσεις που θα σε βρουν. “Πρόσφατα αισθάνθηκες άοπλος κι αβοήθητος απέναντι στον κόσμο” εξηγεί η Πέννυ Πιρς.

Αποτυχία σε δημόσια εμφάνισης – ρεζιλίκι

Πριν κοιμηθείς είχες κάποιο άγχος, ανησυχία, απασχολούσε κάποιο αποτέλεσμα το μυαλό σου; Αυτός ήταν ο λόγος που είδες αυτό το δυσάρεστο όνειρο. Προσπάθησε να είσαι χαλαρός πριν κοιμηθείς, και δεν θα το ξαναδείς!

Ρούχα που δεν ταιριάζουν με την περίσταση (ή καθόλου ρούχα!)

“Πιθανότατα αισθάνεσαι άβολα στη νέα σου δουλειά, στη νέα σου σχέση, στην καινούρια κατάσταση της ζωής σου, και φοβάσαι πως οι άλλοι θα καταλάβουν αυτά σου τα αισθήματα” λέει πάλι ο Ian Wallace.

Καταστροφή

Πέρα από συνεχείς ειδήσεις για φυσικές καταστροφές και τρομοκρατία, που μπορούν να επηρεάσουν το υποσυνείδητό σου, τέτοια όνειρα προκύπτουν επίσης από προσωπικά προβλήματα που δεν σ’ αφήνουν να ησυχάσεις. Κι ακόμη πιο έντονα από αίσθημα απειλής: νιώθεις να απειλείσαι από κάποιον, κι αυτό παίρνει στο μυαλό σου “καταστροφικές” διαστάσεις!

Σε κυνηγάνε

Αν αποφεύγεις τις συγκρούσεις αλλά δεν τις αποβάλλεις, φορτώνεις τον εαυτό σου ένταση, νιώθεις εχθρούς (αφού δεν λύνεις μέσα σου τις παρεξηγήσεις) και τελικά βλέπεις στον ύπνο σου να σε καταδιώκουν. Έχει σημασία δε και το ποιος σε καταδιώκει. Το όνειρο προκύπτει απ’ το ένστικτο της επιβίωσης που σε κάνει να είσαι πάντα στην τσίτα όταν “μυρίζεσαι” αρπακτικό!

Εγκυμοσύνη

Λέει ο ψυχολόγος David Bedrick: “Δεν βλέπουν μόνο γυναίκες αυτό το όνειρο! Αντικατοπτρίζει τη δημιουργία που βρίσκεται μέσα σου. Ένα νέο πρότζεκτ, ένα βιβλίο, ανακαίνιση στο σπίτι σου, οτιδήποτε ετοιμάζεις και δημιουργεί κάτι νέο και συναρπαστικό, μπορεί να σου προσφέρει στο όνειρο… κοιλιά τούμπανο!

Δεν προλαβαίνεις

“Φοβάσαι πως θα χάσεις απ’ τη ζωή σου κάτι πολύ σημαντικό” εξηγεί ο ειδικός στα όνειρα Michael R. Olsen. E, το φανταζόμασταν κιόλας…