Ας συμφωνήσουμε σε κάτι βασικό: η εφηβεία είναι ζόρικη φάση. Πολύ ζόρικη!

Θέλω να πω, ακόμα και να την πέρασες που λένε… εύκολα, αυτοί που το λένε είναι τεράστιοι ψεύτες! Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος. Το σώμα αλλάζει, το μυαλό αλλάζει, οι ανασφάλειες βαράνε στο ψαχνό και πραγματικά “όλα είναι σεξ” (να βγει ο κύριος Φρόιντ στο τηλέφωνο). Και το χειρότερο; Καμία βοήθεια, είσαι μόνος σου.

Ε, αν με ρωτούσες τότε, θα στο παραδεχόμουνα χωρίς πολλή σκέψη: ανάμεσα στο One Tree Hill (που το βλέπαμε μόνο επειδή είχε μπάσκετ), και στο Sex and the City (που ήταν η δωρεάν τζούρα τσόντας την εποχή χωρίς σοβαρό ίντερνετ), θα ‘ταν ωραία να υπήρχε μια σειρούλα που ν’ ασχολείται λιγάκι με μας. Και με το καζάνι της εφηβείας που όλοι βράζουμε μαζί αλλά κανείς δεν το ξέρει. Ε, τότε δεν τις είχαμε, αλλά τώρα υπάρχουν. Και σου ‘χω εδώ 4 πολύ δυνατές, μ’ ένα κερασάκι στο τέλος.

Sex Education

Ευαίσθητο, αστείο και φορτωμένο μέχρι πάνω με καταπιεσμένη λίμπιντο, αγχωμένες εφηβικές ανησυχίες και άπαιχτη “βρετανίλα”, είναι ακριβώς η σειρά που είχες ανάγκη στο γυμνάσιο και το λύκειο για να καταλάβεις πώς διάολο παίζεται το παιχνίδι. Ότι δηλαδή δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι, αλλά μονάχα αβέβαια πιτσιρίκια. Πρώην παιδάκια που παλεύουν με την ενηλικίωση κουβαλώντας το καθένα τα δικά του βάσανα, τις δικές του ανασφάλειες, το δικό του οικογενειακό περιβάλλον και τη δική του ντροπή. Ένα Charlie Bartlett με ρεαλιστική ζωή λυκείου. Ένας Άσα Μπάτερφιλντ (Hugo) αξιολάτρευτα γκικ, “σοφός” και ψύχραιμος (;). Μια Έμα Μακέι που δακρίζει ζόρικη αγνότητα και ρίχνει στα πατώματα την αθώα παιδική καρδούλα σου. Κι ένας Νκούτι Γκάτβα γεμάτος (χαζο)χαρούμενη ενεργητικότητα και (σοβαρότατη) γκέι δύναμη. Τι ξέχασα; Α ναι, τη Τζίλιαν Άντερσον! Που όλοι θα τη θέλαμε στον περίγυρό μας, φτάνει να μην ήταν… η μαμά. Γνώμη μου: ΟΦΕΙΛΟΥΝ να την εντάξουν στο σχολικό πρόγραμμα αλλά μέχρι τότε… ΔΕΣ ΤΗ!

https://www.youtube.com/watch?v=o308rJlWKUc

Big Mouth

Όταν το Sex Education συνάντησε το Recess, έσκασε στην τηλεόρασή μας ένα Family Guy γεμάτο άγχη και αγωνίες για υγρά, μεγέθη, ορμόνες και τρίχες. Ευαίσθητα αστείο κι ατρόμητα έφηβο, απαντάει σ’ όλα όσα ντρέπεται ή φοβάται να σου απαντήσει ο πατέρας, η μάνα, ή ο (ανεκπαίδευτος) καθηγητής της σεξουαλικής αγωγής που (ΔΕΝ) σου διδάσκουν στο σχολείο. Καταπιάνεται ακόμη και με ευαίσθητα θέματα όπως η εγκυμοσύνη ή ο εθισμός στο πορνό, χωρίς να τα κοροϊδεύει, χωρίς διδακτισμούς, χωρίς να προσπαθεί να γίνει κάτι παραπάνω απ’ αυτό που είναι: ένα αγχολυτικό εγχειρίδιο για τη μετάβαση στον κόσμο των “μεγάλων”, σε “κινούμενο σχέδιο” με μουσική REM, Ramones, Doors και Bowie. Και μπράβο του!

13 Reasons Why

Ναι, οκ, συμφωνώ: δεν έχει ούτε το “βρομισμένο” αέρα, ούτε την καρτουνίστικη προσωπικότητα, ούτε τη στυλιζαρισμένα χειροπιαστή πραγματικότητα των δύο από πάνω. Στην πραγματικότητα είναι αυτό που θα λέγαμε: αμερικανιά. Όμως είναι μια σημαντική αμερικανιά. Και μπορεί οι καταστάσεις της να ‘χουν παραφουσκωθεί, μπορεί η πραγματικότητά της να είναι υπερβολική σε κάθε περίπτωση, όμως ο συναισθηματικός κόσμος του “13 Reasons Why” είναι ρεαλιστικότατος κι αξίζει να τον δεις. Αξίζει να δεις γιατί ποτέ ο θάνατος δεν είναι λύση, αξίζει να δεις τι κακό μπορούν να κουβαλάνε οι “σιγά, όλοι τα πάθαμε” συμπεριφορές του σχολείου, αξίζει να δεις μια υπέροχη πρωταγωνίστρια που θα σε πείσει για όλα τα παραπάνω. Γενικά, αξίζει.

https://www.youtube.com/watch?v=JebwYGn5Z3E

Lovesick

Εφηβικό δεν είναι, αλλά κουβαλάει όλες τις ανησυχίες και τις απογοητεύσεις που φαντάζεσαι ότι σταματάνε μετά την πρώτη σου φορά, μα στην πραγματικότητα, τότε αρχίζουν! Όταν το σεξ δεν είναι πια πρόβλημα, αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα: οι “μπερδεμένες καταστάσεις” και οι φιλίες που δεν θέλουν να ‘ναι φιλίες αλλά ντρέπονται να το πουν. Α, και τα αφροδίσια! Όμως, ενώ όλα αυτά έρχονται κατά πάνω σου ζητώντας ωριμότητα και ενήλικες αποφάσεις, εσύ έχεις στ’ αλήθεια μεγαλώσει αρκετά για να τ’ αντιμετωπίσεις; Ο Ντίλαν κι η Ίβι (η “καλύτερη φίλη” του) μάλλον όχι, κι εγώ συμφωνώ μαζί τους. Στο τέλος-τέλος, είναι λιγάκι βαρετό να ζεις μια ενηλικίωση χωρίς (βρετανικά στυλιζαρισμένη!) παιδική αθωότητα, έτσι δεν είναι;

Plus | Black Mirror

Εφηβική πολύ δεν είναι, όμως παρακολούθα το σκεπτικό μου: Ποια ήταν η κρυφή σου απόλαυση στα χρόνια του λυκείου και στα πρώτα έτη της σχολής; Κόκκινος Κύκλος και 10η Εντολή. Ε, ο “Mαύρος Καθρέφτης” (aka η καλύτερη σειρά ever created) είναι στην ουσία ένας φουτουριστικός, ιδιοφυής και αριστουργηματικά γυρισμένος, αγγλόφωνος Κόκκινος Κύκλος. Οπότε…