To κακό με τους γονείς, είναι ότι κανείς δεν τους προετοιμάζει για την τεράστια εμπειρία – περιπέτεια που θα ζήσουν. Κανείς δεν σου λέει “πώς να είσαι” γονιός, κι αυτό σημαίνει πως μπορεί να πέσεις σ’ ένα σορό κακοτοπιές. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Όχι δηλαδή ότι ξέρουμε κι εμείς τι πάει να πει να ‘σαι σωστός γονιός, όμως το πάντα ενημερωμένο brightside.me φαίνεται πως κάτι παραπάνω ξέρει. Κι έτσι, σου μεταφέρουμε 10 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις στο παιδί σου όταν είναι μικρό, γιατί θα τα μετανιώσεις μετά. Άντε, σε καλή μεριά και να σου ζήσει!

1. Δεν περνάνε πραγματικά χρόνο με το παιδί.

Αν κάθε φορά που “περνάτε χρόνο μαζί”, εσύ κάνεις κάτι άλλο, υπάρχει μεγάλος φόβος να συνειδητοποιήσεις κάποια στιγμή πως το παιδί σου μεγάλωσε, όσο εσύ έκανες “κάτι άλλο”.

2. Δεν αγκαλιάζουν το παιδί τους αρκετά συχνά.

Υπάρχει για κάθε παιδί η “ηλικία της αγκαλιάς” και τότε πρέπει να το παίρνεις αγκαλιά και να δημιουργήσεις το δεσμό ανάμεσά σας. Αν δεν το κάνεις στη σωστή ηλικία, μετά θα είναι αργά…

3. Δεν βγάζουν αρκετές φωτογραφίες και βίντεο.

Φυσικά δεν θα υπάρξει και τόσο μεγάλο πρόβλημα αν δεν σ’ αρέσουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο, όμως είναι γεγονός ότι το να μπορείς να ξαναδείς σημαντικές στιγμές του παρελθόντος παρέα με τα ενήλικα πια παιδιά σου, είναι ανεκτίμητο!

4. Δεν γράφουν τις “πρώτες του λέξεις”.

Μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτές, αλλά είναι πολύ ωραίο να υπάρχουν!

5. Δεν παίζουν “δημιουργικά” παιχνίδια.

Ίσως γέννησες τον επόμενο Νταλί, Ντε Νίρο, Ντοστογιέφσκι ή τη νέα Τζάνις Τζόπλιν. Βοήθα το παιδί σου να ανακαλύψει το ταλέντο του, γιατί αν δεν το κάνεις μπορεί ο κόσμος να χάσει ένα μεγάλο καλλιτέχνη.

6. Δεν λαμβάνουν ποτέ υπόψιν τους τη γνώμη του παιδιού.

Το να απορρίπτεις συνεχώς τη γνώμη του παιδιού σου γιατί “οι μεγάλοι ξέρουν καλύτερα”, είναι πρόβλημα. Όμως το χειρότερο είναι να αδιαφορείς πλήρως. Ένα παιδί που βλέπει τους γονείς του να μην το ακούνε καν, μοιραία θα νιώσει αδύναμο και θα ‘χει ανασφάλειες μεγαλώνοντας. Κι έπειτα, πώς να ξέρεις πραγματικά τι θέλεις και πώς να ζυγίζεις σωστό και λάθος, όταν είχες πάντα κάποιον άλλο να παίρνει τις αποφάσεις χωρίς καν να σε ρωτάει;

7. Είναι πολύ απαιτητικοί!

Κάποιοι υποστηρίζουν πως όσο πιο ψηλά βάζεις τον πήχη κι όσο πιο πολύ πιέζεις το παιδί, τόσο σπουδαιότερος άνθρωπος θα γίνει. Μύθος! Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να του δημιουργήσει προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχολογικά. Τα οποία θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να τα λύσει όταν θα ‘ναι πια μεγάλο, και φυσικά… θα τα λουστείς κιόλας!

8. Δεν κάνουν το παιδί τους αρκετά χαρούμενο!

Αν ένα παιδί μεγαλώνει σε υγιές και χαρούμενο περιβάλλον γεμάτο νέες εμπειρίες και ευτυχισμένες στιγμές, αναπτύσσει θετική ματιά για τον κόσμο και κάνει ευκολότερη μετάβαση στην ενήλικη ζωή. Ευτυχισμένο παιδί = υγιής ενήλικος = καλύτερες οικογένειες και κοινωνίες.

9. Δεν είναι εκεί για τα παιδιά, στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους!

Μερικά πράγματα ίσως δεν είναι σημαντικά για μας (;) αλλά για τα παιδιά είναι σπουδαία. Γι’ αυτό και μερικά πράγματα που για σένα είναι “έλα μωρέ, σιγά” όπως το να χάσεις μια φορά τα γενέθλια του παιδιού σου, μπορεί να είναι μια πολύ στενάχωρη εμπειρία για το παιδί. Και σε τέτοιες ηλικίες, οι κακές εμπειρίες δεν ξεχνιούνται πολύ εύκολα…

10. Ακολουθούν συνέχεια τη γνώμη άλλων.

Το να ακούς συμβουλές δεν είναι πρόβλημα. Κάθε άλλο. Όταν όμως οι συμβουλές ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνεις το παιδί σου, αυτό μπορεί να γίνει πρόβλημα. Το να ‘σαι γονιός είναι χαρά και ευθύνη, και πρέπει να τα ζήσεις και τα δύο. Και το παιδί να ξέρει ότι ο μπαμπάς και η μαμά του είναι οι άνθρωποι “που ξέρουν τα πάντα” και που μπορεί πάντα να βασιστεί επάνω τους.