Διαβάζεις “απ’ την εποχή του Νώε”. Βλέπεις στη φωτό ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, ένα άι φον κι ένα fidget spinner. Λες “Tα ‘χαν που τα ‘χαν χαμένα αυτοί οι Προβοκάτορες, τώρα τα ‘χασαν κι άλλο…“. Δεν έχεις και άδικο εδώ που τα λέμε, θα σου πούμε εμείς.

Υπερβολή ο τίτλος, δε λέμε, ωστόσο το θέμα είναι πέρα για πέρα ψαρωτικό, αφού σου βρήκαμε πράγματα που μέχρι σήμερα τα θεωρούσες “φρέσκα”, όμως η σκούφια τους κρατάει από πολύ παλιά, ενώ κάποια δημιουργήθηκαν αιωωωωωνες τώρα.

Για τσέκαρε.

Το Fidget το Spinner

Τι κι αν με την πάρτη του κολλήσαμε πριν από δύο χρόνια (κάποιοι είναι κολλημένοι μέχρι σήμερα…); Τι κι αν όλοι το έχουμε στο μυαλό μας σαν το νούμερο ένα trend του δύο χιλιάδες δέκα εφτά; Το Fidget το Spinner οφείλεις να ξέρεις (και να ξέρουμε) ότι έχει εφευρεθεί από το 1993. Απλά άργησε κοντά μια εικοσαπενταετία μέχρι να έρθει στα χέρια μας. 

To Rap

Κάποιοι λένε ότι το “έφερε” ο 2Pac με τον Biggie. Άλλοι λένε ότι χωρίς τους NWA και τους Public Enemy δεν θα υπήρχε ραπ, ωστόσο η ιστορία λέει ότι το εν λόγω είδος μουσικής υπάρχει από την δεκαετία του ’30. Από το ragtime και το vaudeville

Τα Hoodies

Επιβεβαίωνεται η θεωρία ότι οι μόδες ανακυκλώνονται. Κάπως έτσι πήγε και η φάση με τα Hoodies, που όσο κι αν πιστεύουμε ότι είναι της “γενιάς” μας, εκείνα υπήρχαν από τη δεκαετία του ’30, όταν τα φορούσαν αθλητές, αλλά κυρίως εργάτες. Παρένθεση: Υπάρχουν και φήμες ότι η μόδα κρατάει από τον μεσαίωνα.

To υποβρύχιο (και δε μιλάμε για το γλυκό…)

Το πρώτο υποβρύχιο, που λες, δημιουργήθηκε το 1620 από τον Ολλανδό Cornelius van Drebbel. Και υπάρχουν και αποδείξεις γι’ αυτό! Δεν το βγάλαμε από την κούτρα μας…

H τσίχλα

Σίγουρα θα ‘σαι απ’ αυτούς που ‘χουν δοκιμάσει όλα τα είδη τσίχλας. Τσίχλα με καρπούζι, με σταφύλι, με βατόμουρο και πάει λέγοντας. Και πιθανόν να πιστεύεις, ότι η τσίχλα δημιουργήθηκε τα τελευταία εκατό χρόνια για παράδειγμα. Όχι όμως. Κι εμείς πάθαμε πλάκα όταν μάθαμε ότι η τσίχλα έχει ιστορία 5.000 χρόνων, όταν οι άνθρωποι έκοβαν κομμάτια απ’ τα δέντρα και τα έκαναν τσίχλα. Απίστευτο; Δε λες τίποτα…

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Έτος 1963. Ένας εργάτης και έμπορος παλιοσίδερων, ο Herbert A. Gilbert σκέφτεται την εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, καθώς εκείνο το έτος στις Η.Π.Α οι καπνιστές φαίνεται να έκαψαν περίπου 523 δισεκατομμύρια τσιγάρα. Έτος 2019. Όλοι μ’ ένα ηλεκτρονικό στο χέρι και το “πάφα πούφα” να δίνει και να παίρνει.

To Smartphone

Δεκατρία χρόνια πριν κυκλοφορήσει ο Στιβ Τζομπς το Άι το Φόουν, υπήρχε το IBM Simon το οποίο είχε touchcreen, μπόλικες εφαρμογές και ήταν πάρα πολύ μπροστά από τη γενιά του. 

Το 3D

Κι εκεί που λέγαμε ότι τα ‘χαμε δει όλα μας τα “‘σκασε” και το 3D, του οποίου η ιδέα έρχεται από το μακρινό 1865 και τον κύριο Francois Willeme

Τα προφυλακτικά

Για τα προφυλακτικά υπάρχουν θεωρίες και θεωρίες. Άλλοι λένε ότι τα δημιούργησαν οι Αιγύπτιοι, αφού υπήρχαν κάποιες εικόνες πάνω σε τοιχογραφίες τους, άλλοι Σκωτσέζοι και γενικά όρεξη να ‘χεις να διαβάζεις. Επίσημα ωστόσο, τα δημιούργησε ο Ιταλός Gabriele Falloppio το 1594!

Ο ελβετικός σουγιάς

O γνωστός σε όλους μας Ελβετικός σουγιάς, υπάρχει από την Ρωμαϊκή εποχή και είχε μαχαίρι, κουτάλι, οδοντογλυφίδα (ναι ρε φίλε, οδοντογλυφίδα!), σπάτουλα και χτένα.