Οι ταινίες και τα βιβλία είναι για να μας διασκεδάζουν. Οι καλές ταινίες και τα καλά βιβλία είναι για να μας ψυχαγωγούν. Όμως υπάρχουν και ταινίες, υπάρχουν και βιβλία που, με ή χωρίς “καλλιτεχνική” αξία, επιτελούν ένα επιπλέον έργο. Σου μαθαίνουν τον κόσμο με τον πιο ωραίο τρόπο.

Αν λοιπόν έπρεπε να βάλεις σε μια λίστα τους ανθρώπους που δεν πρέπει ποτέ να “ξαναγεννηθούν”, ποιον θα έβαζες πάνω-πάνω; Ναι, το Χίτλερ θα ‘βαζες. Κι υπάρχουν 7 ταινίες (ή βιβλία) που φρόντισαν να νιώσεις τον κίνδυνο που υπάρχει γύρω απ’ αυτό το πρόσωπο, απ’ την πολύ μικρή σου ηλικία. Υπήρξαν (τουλάχιστον) 7 Χίτλερ μέσα στην ποπ κουλτούρα, που σου μάθανε να μην τσιμπάς απέναντι σε τέτοιους “ηγέτες” του μίσους.

Και πρώτος απ’ όλους ο…

Lord Voldemort

Ένας πιτσιρίκος με άθλιο μαλλί και δύσκολα παιδικά χρόνια, έγινε ο μεγαλύτερος δολοφόνος στην ιστορία του κόσμου. Σου θυμίζει κάτι; Ένας δικτάτορας οργάνωσε τους φανατικούς οπαδούς του κάτω από ένα σύμβολο φόβου και παθιασμένης υποταγής. Σου θυμίζει κάτι;;; Ένας μάγος χωρίς “καθαρό” αίμα, οραματίζεται μια κοινωνία που θα ‘χει μόνο “καθαρόαιμους” μάγους. ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ;;; Ακόμα και να μη σ’ αρέσουν τα βιβλία της Ρόουλινγκ, αυτό της το παραδέχεσαι: ο Βόλντεμορτ είναι ο πιο πιστός Χίτλερ που είδε ποτέ η ποπ κουλτούρα. Πιστός ακόμη και στις λεπτομέρειες! Το να κάνεις εκατομμύρια παιδάκια στον κόσμο να μισήσουν το ναζισμό στην πιο κατάλληλη ηλικία (έστω κι αν αυτός ονομάζεται “Θανατοφάγοι”), είναι από μόνο του τεράστιο κατόρθωμα. Τζ.Κ., μπράβο σου ρε!

 

Scar

Ισχνός, ανήθικος, ζηλεύει την οικογένειά του κι εκμεταλλεύεται το περιθώριο της κοινωνίας για να πάρει στα χέρια του τη δύναμη. Ένα λιοντάρι που μισεί τα λιοντάρια, πείθει τις ύαινες να τον ακολουθήσουν τυφλά, κι εκείνος θα τις βγάλει απ’ τον πάτο της τροφικής αλυσίδας. Και είδαμε όλοι πώς κατέληξε αυτή η ιστορία! Ο θάνατος του Μουφάσα στέλνει για πάντα τον Σκαρ στα τάρταρα κάθε παιδικής ψυχούλας, με την ελπίδα οι πιτσιρικάδες του μέλλοντος να μη χάψουν ποτέ το παραμύθι. Να μην πιστέψουν ποτέ στο μίσος. Να μη βρεθούν ποτέ… υπ’ ατμών!

https://www.youtube.com/watch?v=5eHFbP7kTnU
 

Adam Sutler

Στον έτσι κι αλλιώς οργουελικό κόσμο του V for Vendetta, ο Τζον Χαρτ έδωσε άλλη μια απ’ τις απίθανες παραστάσεις του ως καγκελάριος Σάτλερ. Ένας παρανοϊκός, παθιασμένος ηγέτης μιας κοινωνίας βουτηγμένης στην ασφάλεια, στην επιβολή και στον τρόμο! Και τέλος πάντων, αν όλα αυτά δεν σε πείθουν για το πόσο σιχαμένα χιτλερικός είναι ο αξιότιμος κύριος ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ της Αγγλίας (διακριτικότατο), απλά… κοίτα τον!

Red Skull

O τύπος ήταν ναζί. Φανατικός ναζί. Και τελικά έκανε δικό του γκρουπάκι από τρελούς, γιατί οι ναζί δεν ήταν αρκετά κακοί γι’ αυτόν! Ε, μετά άρχισαν τα “Hail Hydra” και δεν απόμειναν ούτε τα προσχήματα. Πού ‘σαι, Skull; Νυρεμβέργη έρχεται!

Gellert Grindelwalt

Είπαμε, ο κόσμος του Χάρι Πότερ βρίσκει τον Αδόλφο του στο πρόσωπο του Βόλντεμορτ. Όμως υπάρχει κι ο Γκρίντελβαλτ, κι αυτός, πώς να το πω… Δεν είναι ότι μοιάζει με τον Χίτλερ αλλά ίσως και να ΕΙΝΑΙ ο Χίτλερ! Ντάξει, ακραίο, μα έτσι κι αλλιώς η Ρόουλινγκ δεν έκρυψε την ευθεία σχέση του δεύτερου κακού της με το ναζισμό: “Με ρώτησαν: είναι τυχαίο που πέθανε το 1945; Τους απάντησα: Όχι, δεν είναι. Πάντα μου άρεσε η σύνδεση ανάμεσα στον πραγματικό και τον μαγικό κόσμο. Αφού λοιπόν είχαμε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο για τους μαγκλ, θα έπρεπε να έχουμε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο και για τους μάγους επίσης“. Και σ’ αυτό τον πόλεμο, το όνομα του Χίτλερ είναι Γκρίντελβαλτ.

https://www.youtube.com/watch?v=W3Ok9BG73IU
 

Darth Vader

Έχουν μία και μοναδική ομοιότητα, κι αυτή αρκεί και περισσεύει. Θέλουν να εξουσιάσουν τον κόσμο (γαλαξία) – θα καθαρίσουν εν ψυχρώ φίλους κι εχθρούς για να το καταφέρουν. Τελικά, για να το πω κι αλλιώς, τέτοια πρώτη αντίδραση σε ταινία μονάχα ο Χίτλερ θα μπορούσε να ‘χει…

Darkseid

Το DC ανάλογο του Thanos, μπορεί να μην είναι μισοριξιά με κουτσουρεμένο μουστάκι, αλλά η κεντρική έμπνευση πίσω του ήταν χιτλερική. Ο ίδιος ο δημιουργός του (Τζακ Κίρμπι) έλεγε πως σχεδίασε τον Darkseid με σκοπό ν’ απεικονίσει τον φρικτό απολυταρχισμό του Χίτλερ. Κι αν το καλοσκεφτείς, κάπως έτσι δεν θα προσωποποιούσε ο παράφρονας την ωμή δύναμη της Γερμανίας του; Καλή δουλειά, Τζακ. Ρίξε Σούπερμαν να του αλλάξει τα φώτα τώρα.