Ο κακεντρεχής. Ο χέιτερ. Ο “δεν μας νοιάζει και ιδιαίτερα η γνώμη του εδώ που τα λέμε”, θα μας πει ιερόσυλους και ότι με τέτοια ιστορικά πρόσωπα καλό είναι να μην παίζουμε ρε αδελφέ. Όμως εμείς δεν του δίνουμε καθόλου σημασία (τέτοιοι είμαστε), αφού στηρίζουμε τον αγνό αναγνώστη, τον φίλο και το αίμα μας που “νιώθει” περισσότερο και που όταν του λες ‘Λεωνίδας’ η πρώτη εικόνα που του έρχεται στο μυαλό είναι ο χολιγουντιανός Gerard Butler με το ξίφος, την ασπίδα του και τα σέα του και τα μέα του και όχι το άγαλμα. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ.

Μιλάμε, ουσιαστικά, για 7 ιστορικά πρόσωπα που την εικόνα τους την έχουμε άρρηκτα συνδεδεμένη με την απεικόνισή τους στον κινηματογράφο. Αυτό. 

Δηλαδή εσύ θες να μας πεις ότι όταν ακούς για τον Σπάρτακο δεν σου ‘ρχεται κατευθείαν στο μυαλό ο Κirk Douglas; Θα μας τρελάνεις μωρέ;

Ξεκινάμε.

Ιησούς – Robert Powell

Robert Powell κυρίες και κύριοι και Προβοκατόρισσες και Προβοκάτορες. Ένα όνομα, πολλά θαύματα! Ή αλλιώς, ο πιο φάμπιουλους Ιησούς. Αν πηγαίνεις συχνά πυκνά στην εκκλησία, τότε σίγουρα ως πρώτη εικόνα του Χριστού έχεις εκείνη που υπάρχει στις περισσότερες απ’ τις αγιογραφίες, ωστόσο αν είσαι από ‘κείνους που πατάνε σε κάνα γάμο… άντε και το Μεγάλο Σάββατο με τα χίλια ζόρια, τότε είμαστε σίγουροι ότι στο μυαλό σου έρχεται ο Robert.

Όχι αυτός ο Robert μωρέ. 


Αλλά αυτός.


Λεωνίδας – Gerard Butler

Δεν είσαι ο μόνος σ’ αυτόν εδώ τον μάταιο κόσμο που όταν ακούει τ’ όνομα του ‘Λεωνίδα’ στο μυαλό του απεικονίζεται ευθύς η εικόνα του Gerard (όχι του Στίβεν). Είμαστε κι εμείς. Εντάξει φίλε; Στήριγμά σου μέχρι να βρεθεί ο επόμενος Λεωνίδας για να ξεπεράσεις την εικόνα του.

*Α, και πού ‘σαι; Πολύχρονος κύριε Butler για τα σημερινά γενέθλιά σου. 


Κλεοπάτρα – Elissabeth Taylor

Την Κλεοπάτρα τώρα, ποτέ δεν την είδες σε κάποια αγιογραφία. Εκτός κι αν είσαι συμπατριώτης του Σαλάχ ή του Ουάρντα, οπότε πάμε πάσο. Επομένως, η Elissabeth Taylor είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε δει σε Κλεοπάτρα (ποια Μπελούτσι ρε μπέμπηδες;) και κάπως έτσι την φανταζόμαστε να ‘ταν και στην κανονική της ζωή. 


Ιούλιος Καίσαρας – Alain Delon

Έλα, έλα, μην προσπαθήσεις να μας βγάλεις ψεύτες. Κι εσύ ακούγοντάς ‘Ιούλιος Καίσαρας’ ο νους σου τρέχει στον Αlain Delon και όχι τόσο για την κινηματογραφική του παρουσία στο “Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες”, αλλά γιατί έτσι φαντάζεσαι να ‘ταν ο Καίσαρας, όταν ζούσε. Σαν τον Delon.

Σπάρτακος – Kirk Douglas

Πάμε κατευθείαν παρακάτω. Ο Σπάρτακος στάνταρ ήταν σαν τον Κirk Douglas και ο Kirk Douglas ήταν σίγουρα σαν τον Σπάρτακο. Και βάζουμε και το χέρι μας στη φωτιά αμά λάχει (μα τον Κιούμπρικ)… 

Αλή Πασάς – Fernando Sancho

Πώς γίνεται ο Αλή Πασάς να γεννήθηκε το 1744, να πέθανε το 1822 και η εικόνα του όταν ακούμε τ’ όνομά του να είναι απ’ το μακρινό 1972 και τους ‘Σουλιώτες’; ΚΑΜΕΡΑ ΣΕ ‘ΜΑΣ. 

Hρακλής – Kevin Sorbo

Ε, ναι ρε φίλε…