Τo Facebook, το Instagram και τα υπόλοιπα Social Media, γενικά μπορούν να γίνουν μεγάλος μπελάς. Να σε φορτώσουν άχρηστη πληροφορία, παραπληροφόρηση, να σε βάλουν σε παράξενα τρυπάκια, γενικά μπορούν να αποδειχτούν μεγάλο λούκι. Υπάρχουν ωστόσο και σελίδες εκεί έξω, που αξίζουν να τους ρίξεις μια ματιά.

Και 4 απ’ αυτές, λαμβάνω την τιμή να σου γνωρίσω σήμερα. 4 σελίδες που αξίζουν την προσοχή σου, μέσα στον αχταρμά του ελληνικού ίντερνετ.

Ντίσνεϊ Κόμικ: Εικοσάχρονοι που κλαίνε διαβάζοντας την ιστορία του Σκρουτζ Μακ Ντακ | Facebook

Ο,τι και να πει κανείς για τους “εικοσάχρονους” είναι λίγο, αφού στην πραγματικότητα τα λένε όλα με τον τίτλο τους. Είναι 20 χρόνων μαντράχαλοι και βάζουνε τα κλάματα με τις ιστορίες του Σκρουτζ. Κι επειδή κοντεύω 30 κι είμαι ΑΚΡΙΒΩΣ στην ίδια κατάσταση, τους νιώθω, τους καταλαβαίνω, συμπάσχω. Και φυσικά στηρίζω μαζί τους το προφανές: τα κόμικ άμα τ’ αγαπάς, τα διαβάζεις όσο και να ‘σαι! Πρώτα και κύρια γιατί δεν είναι γραμμένα αποκλειστικά για πιτσιρίκια.

Αυτό λοιπόν έρχονται και υπογραμμίζουν οι “εικοσάχρονοι”, με τρομερό στυλάκι και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ λεζάντες (με την καλή έννοια, ξέρεις…). Μπράβο μάγκες, να τα χιλιάσετε! Αλλά να μην πάψετε στιγμή να στάζετε δάκρυ για τον καλύτερο “θείο” όλων των εποχών.

Μπάλα: Dieci | Facebook

Σελίδες για μπάλα υπάρχουν πολλές. Πραγματικά καλές σελίδες για μπάλα υπάρχουν λίγες. Και μέσα απ’ αυτές, εγώ διαλέγω “Δέκα” για μια σειρά από λόγους. Γιατί τα γράφει ωραία, γιατί είναι καλαίσθητος και γιατί όταν θέλει να πει κάτι, συνήθως το κάνει μέσα από δηλώσεις παικτών και προπονητών. Δεν πετάει αρλούμπες στον αέρα.

Ε κι επιπλέον, άνθρωπο που αγαπάει την Ιταλία τον σέβεσαι. Όλα κι όλα. Είναι ζήτημα φινέτσας. Φελίνι, Βέσπα, μακαρόνια, καμπιονάτο. Πώς να το κάνουμε;

Άσε που κάθε τόσο ο τύπος παίζει “μπαλάρα” και με το ρετρό. Ναι ρε Dieci, ΟΛΟΙ την τρέμαμε τη θεία…

Και μια που είπα ρετρό…

Νοσταλγία: Retromaniacs | Instagram

Όπως και στην παραπάνω περίπτωση, έτσι κι εδώ, “ρετρό” σελίδες υπάρχουν μπόλικες. Ωραίες σελίδες. Οι Retromaniacs όμως είναι ο βασιλιάς! Μπουκάρεις στο ίνσταγκράμ τους, κι αμέσως έρχεσαι μούρη με μούρη με την ιερή τριάδα του ’90: Jordan, Hemo, Pulp Fiction. Κι όσο προχωράς, όλα τα 90s που έφυγαν αλλά ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ποτέ, έρχονται να παίξουν με την μνήμη και το γούστο σου!

Ο βασικός λόγος ωστόσο για να γουστάρει κανείς Retromaniacs, είναι ότι ανήκουν στις αληθινές σελίδες. Βλέπεις το ρετρό εύκολα αρχίζει να σε οδηγεί στο δήθεν και στις ψευτοαναλύσεις για το τότε που ήταν αλλιώς και το τώρα που είναι χάλια. Όμως εδώ δεν έχει τέτοια. Οι Retromaniacs (όπως και άλλες αληθινές ρετρό σελίδες των Social), απλά θυμούνται και γουστάρουν το κάποτε “παρόν μας” που πέρασε, χωρίς να μισούν καλά και ντε το τωρινό παρόν μας.

Βίβα 80s-90s, Crash Bandicoot, Ατρόμητοι και Dragon Ball παιδιά!

Βιβλίο: Διαβάζοντας | Facebook

Κοίτα, εγώ με τις λέσχες ανάγνωσης δεν τα πήγαινα ποτέ καλά. Ούτε με τις διαδικτυακές. Πολύ δηθενιά, πολύ υφάκι, πολύ τουπέ και ουσία μηδέν. Αλλά εδώ το πράγμα είναι πολύ διαφορετικό.

Αν είσαι βιβλιόφιλος ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να μην ξέρεις το “Διαβάζοντας”. Μια σελιδάρα φτιαγμένη με μοναδικό σκοπό της να μάθεις, να συζητήσεις και ν’ ανταλλάξεις πληροφορίες για τα βιβλία. Τα αγαπημένα σου βιβλία, τα κλασικά, τα pop, τα ελληνικά, για ο,τι βιβλίο αγαπάς και θες να το γνωρίσεις και στους άλλους. Κι όλο αυτό γίνεται με προσοχή, με αγάπη, με ενθουσιασμό, αλλά χωρίς πόζες και εγωισμούς. Γιατί όλοι εκεί μέσα ξέρουν, ότι πάνω απ’ τους ίδιους, είναι τα βιβλία τους. Τα βιβλία μας. Τα βιβλία, τέλος πάντων…

ΠΟΤΕ: Flat Earth Hellas – ΕΠΙΠΕΔΗ ΓΗ | Facebook

Δεν έχω την παραμικρή ιδέα γιατί συνεχίζει να υπάρχει, αλλά συνεχίζει. Οπότε, αν κι εσύ τα πρωινά σου απορρίπτεις τον Αϊνστάιν, τον Στήβεν Χώκιν, τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα, με επιχειρήματα τύπου: “Γιατί δεν πέφτουν τα νερά του νότιου ημισφαιρίου;”, μπες εδώ να βρεις κι άλλους παλαβούς. Ή μπορείς πάντα σαν εναλλακτική να πας στο σχολείο… (Ποτέ δεν είναι αργά!).