Έχεις φανταστεί ποτέ πώς θα ‘τανε η καθημερινότητά σου, αν είχες ΜΟΝΟ μια φωτογραφία σου που θα σε ακολουθάει σε όλη σου τη ζωή; Αυτή να έχεις στην ταυτότητα, στο σαλόνι σου, στο βιογραφικό σου, ΠΑΝΤΟΥ ΛΕΜΕ…

Δύσκολο;;; Όχι και τόσο, αν κάτσεις και σκεφτείς πόσοι διάσημοι, ΤΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΔΗΛΑΔΗ, ΕΘΝΙΚΟΙ “ΗΡΩΕΣ”, είχαν μόνο μια photo που τους ακολουθούσε (και τους ακολουθάει) για όλη τους τη ζωή.

Για τσέκαρε και θα καταλάβεις.

1. Mάρκος Βαμβακάρης

Τον “πατριάρχη” του ρεμπέτικου, το πολύ να τον έχεις δει σε μια photo έξω απ’ το σπίτι του που καμαρώνει με την μπουζουκάρα του (άντε και αυτήν που είναι παρέα με την θρυλική “τετράδα του Πειραιά”). Δύσκολα θα βρεις άλλη του φωτογραφία. Έλα, έλα, οφείλεις να το παραδεχτείς ότι κι εσύ όταν ακούς για τον Μάρκο, αυτή η εικόνα του σου έρχεται στο μυαλό.

2. Κώστας Καρυωτάκης

Ο Καρυωτάκης θα μπορούσε άνετα να ήταν εκείνος ο κλασικός προπροπροθείος που έχεις κορνίζα στο σκρίνιο του πατρικού σου, ωστόσο κανείς δεν ξέρει ποιος είναι, πώς τον λένε κι αν αυτός ο προπροπροθείος είναι από το σόι της μαμάς ή του μπαμπά. Ο “καταθλιπτικός” Καρυωτάκης, ποζάρει χαλαρός στην καρέκλα του σαν κλασικός προπροπροθείος και όσο και να ψάξεις στα ιντερνέτια, δύσκολα θα βρεις άλλη πόζα του. Άντε, το πολύ να βρεις και καμιά ακόμα, αλλά μόνο αν είσαι κανένας μακρινός του συγγενής ξέρω ‘γω.

3. Τσε Γκεβάρα

Πουράκλα, μαγκιόρικη φράντζα και βλέμμα θανατηφόρο. Αυτή η photo, που λες, μου έρχεται εμένα στο μυαλό όταν ακούω τ’ όνομα του “Κομαντάντε”. Δεν ξέρω, ίσως να υπάρχουν κι άλλες (πράγμα δύσκολο) με τον Αργεντίνο επαναστάτη, όμως τι να σου πω, αυτή “παίζει” παντού ρε φίλε!

4. Νίκος Εγγονόπουλος

Κάτσε και γκούγκλαρε, κι αν βρεις άλλη του Εγγονόπουλου σου χαρίζουμε έναν πίνακά του. Όποιον σου κάνει κέφι.

5. Αριστοτέλης Ωνάσης

Κοίτα, τον Ωνάση τον έβαλα στη “ζούλα” μέσα, για να γεμίσω τη λίστα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι και πολλές photo του, αφού όπου παίζει κάποιο του quote ή κάτι τέτοιο, πάντα αυτήν τη φωτογραφία βλέπω. Ω, ναι. Μιλάω για εκείνη στο γραφείο του, με το “λαδωμένο” του το μαλλί και το τσιγάρο ανά χείρας.

6. Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ψέματα. Ο Αϊνστάιν έχει άλλη μια φωτό που βγάζει τη γλώσσα… και ΤΕΛΟΣ. Δεν υπάρχουν άλλες φωτογραφίες. Μέχρι εκεί.

7. Τάσος Λειβαδίτης

Ακούς τ’ όνομα Τάσος Λειβαδίτης; Ε, η πρώτη εικόνα που σου ‘ρχεται στο μυαλό είναι ο Λειβαδίτης στο γραφείο του, έχοντας βγάλει τα γυαλιά του, να ‘ναι σκεπτικός με γουρλωμένα τα μάτια. Λογικό, καθώς όσο κι αν ψάξεις στο διαδίκτυο δύσκολα θα τον βρεις σε άλλη πόζα. 

8. Αλμπέρ Καμύ

Ο Γάλλος φιλόσοφος τώρα, που του είμαστε ευγνώμονες για τα δώρα που έκανε στην ανθρωπότητα, από τον “Ξένο” και την “Πτώση”, μέχρι τον “Επαναστημένο άνθρωπο” και την ύπαρξή του γενικότερα, παίζει να ‘χει βγάλει ελάχιστες φωτογραφίες με το πρόσωπό του. Η πιο κλασική που λες “ΝΑ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΜΥ ΡΕ ΦΙΛΕ“, είναι η παρακάτω, στην οποία καπνίζει ένα μισοτελειωμένο τσιγάρο και φοράει μια παλτουδάρα που του πάει “γάντι”.  

9. Φιλιώ Πυργάκη

Η πολυαγαπημένη μας κυρία Πυργάκη σε όλα της τα cd και σε όλες τις αφίσες της τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυτήν εδώ την φωτογραφία. Πες μας ότι την έχεις δει και σε άλλη φωτό και σε κερνάμε μπουκαλάρα στα Αγρίμια. 

10. Νίκος Καζαντζάκης

Όχι, όχι. Μην πάει το μυαλό σου στον Παπασπηλιόπουλο ρε ιερόσυλε και μας τρελάνεις εδώ πέρα. Νίκος Καζαντζάκης κύριοι. Ο μεγαλύτερος Έλληνας συγγραφέας (γνώμη μου!) και υπεύθυνος για μερικά απ’ τα πιο συγκλονιστικά βιβλία που ‘χουν γραφτεί σ’ αυτόν εδώ τον μάταιο τόπο, έχει ελάχιστες photo που τον απεικονίζουν. Η πιο υπερκλασική είναι η παρακάτω. Πάνω σ’ ένα τσούρμο από βιβλία. 

Bonus: Μέγας Αλέξανδρος

Είπαμε να βγάλεις μια photo ρε Μεγαλέξανδρε, αλλά εσύ ρε αδελφάκι μου το παράκανες με τα φίλτρα…