Κοίτα, για να μη σου λέω μαλακίες σου ‘μαι ειλικρινής, αν πέσω πάνω σε κάποιο ριάλιτι τραγουδιού θα κάτσω και θα το χαζέψω λίγο. Δεν θα μου ξινίσει. Ωστόσο, ποτέ δεν έχω υπάρξει φαν! Ακόμα κι αν μου άρεσε πολύ ένα τραγούδι, ένας καλλιτέχνης ή έβρισκα συμπαθητικό το σόου, δεν με θυμάμαι και ποτέ να κολλάω και ιδιαίτερα. Και νομίζω ότι στην ίδια φάση είμαστε και οι περισσότεροι εδώ που τα λέμε…

Και ο λόγος; Δεν είναι άλλος, απ’ το ότι εκτός του ότι εξέλιξη δεν υπάρχει πάνω σε αυτά τα σόου, ε όπως και να το κάνεις βαρεθήκαμε να ακούμε (και να βλέπουμε) αυτά τα κλισέ που θα δούμε και παρακάτω, κάθε λίγο και λιγάκι. Είναι σαν να ζούμε deja vu, κάθε φορά που παρακολουθούμε για πάνω από δέκα λεπτά ένα random μουσικό ριάλιτι. Έλα τώρα, αφού ξέρεις για ποια κλισέ μιλάω… 

1. “Ωωω είσαι απ’ τα Επτάνησα; ΤΕΛΕΙΑ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΑΚΙΑ! EΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ!”

Μιλάμε, ουσιαστικά, για τους πιο αμήχανους και συνάμα πιο αδιάφορους διαλόγους που μπορούν να έχουν οι κριτές με τους παίκτες. Πάρε ένα παράδειγμα μ’ έναν φανταστικό διάλογο για να καταλάβεις.

“-Από πού μας έρχεσαι φίλε;” 

“-Από τη Ζάκυνθο”.

“-Α, υπέροχα είμαστε και γειτονάκια. Εγώ είμαι από την Κέρκυρα”.


Προς θεού. Δεν πήγαινε κάπου συγκεκριμένα αυτή η σπόντα ΣΑΑΑΑΑΑΑΑΚΗ, καθώς τέτοιους ανούσιους διαλόγους κάνουν συχνά πυκνά οι κριτές απ’ την πρώτη κιόλας μέρα που ήρθαν στη χώρα μας τα ριάλιτι τραγουδιού για να σπάσουν τον πάγο με τον παίκτη. Και ΝΑΙ! Δεν τον σπάνε! Αγαπημένε μου κριτή άκου. Γειτονάκι είσαι με αυτόν που μένει στην απέναντι πολυκατοικία από τη δική σου ή είστε απ’ το ίδιο χωριό. Ή έστω απ’ το διπλανό χωριό. Όταν σας χωρίζουν 5 νησιά και μερικές χιλιάδες ναυτικά μίλια δεν είστε γείτονες. Είστε απλά από την ίδια χώρα. Αυτό. 


2. Τα ίδια και τα ίδια τραγούδια

Είσαι λαϊκός; Θα πεις την “Πίστα από Φώσφορο” ή τον “Δικό μου τον δρόμο”. Είσαι έντεχνος; Θα πεις κάτι σε “Δεν ζητάω πολλά” ή σε “Πυροσβεστήρα”. Σου αρέσει το ξένο ρεπερτόριο; Ε, θα πεις το τελευταίο κομμάτι που ‘χει γίνει viral. Είτε αυτό λέγεται “Rolling in The Deep”, είτε “Let Her Go” ξέρω ‘γω. Κομματάρες όλα, δεν αντιλέγω, αλλά αν κάτσεις, το καλοσκεφτείς, και θυμηθείς όλα τα ριάλιτι που ‘χεις δει τα τελευταία χρόνια, τότε θα καταλάβεις ότι τα κομμάτια που λένε οι διαγωνιζόμενοι είναι πάνω κάτω τα ίδια. Μια playlist με δέκα – δεκαπέντε τραγούδια που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Καθόλου φαντασία. Και οι κριτές εκστασιασμένοι να φωνάζουν “Τι κομματάρα διάλεξες ρε φίλε;“. 


3. Oι ίδιες και οι ίδιες δηλώσεις των παικτών

Η μουσική είναι η ζωή μου“, “Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μ’ ένα μικρόφωνο και τραγουδάω“, “Ζω και αναπνέω για το τραγούδι” κι άλλα τέτοια. Αδιάφορες δηλώσεις που είναι πιο κλισέ και από το άρθρα του Προβοκατέρ για τον Τομ Χάρντι (diss στον εαυτό μας μόνο εμείς!). Εντάξει ρε φίλε, χαλάρωσε λίγο. Κάνε λίγο κράτει. Σε ριάλιτι τραγουδιού πήγες, οπότε είναι λογικό να γουστάρεις το τραγούδι. Είναι παρόμοιο με το να πας σ’ ένα ριάλιτι μαγειρικής και να πεις: “Η ζωή μου είναι η μαγειρική“. Ουόου. Πέφτουμε απ’ τα σύννεφα. Εμείς νομίζαμε ότι πήγες εκεί επειδή παράγγελνες πιο γρήγορα από όλους.

*Ή σαν να πας σε παιχνίδι επιβίωσης και να πεις: “Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έτρωγα καρύδες στην Ερμού.” 

4. Τα αμήχανα DAD Jokes

Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για τα κουραστικά μπαμπαδίστικα αστεία που τα κάνουν είτε οι παρουσιαστές, αλλά είτε οι κριτές. Όπως για παράδειγμα, δηλώνει ένας πιτσιρικάς ότι είναι 18 ετών και γεννήθηκε το 2000 ας πούμε και να απαντάει ο κριτής “Εγώ το 2000; Είχα σαράντα μέρες φυλακή στο στρατόπεδο στη Σάμο”. Και να γελάσει. Και να γελάσουν αμήχανα και οι άλλοι. ΧΑΧΑΧΑΧΑ Ε ΡΕ ΓΕΛΙΟ. ΚΛΑΜΑ. ΧΑΧΑΧΑΧΑ.

5. Μεγάλοι σε ηλικία που συγκινούν

Σε κάθε σόου τώρα, θα ‘χεις παρατηρήσει τον κλασικό 50αρη που πηγαίνει να πει συνήθως κάποιο random τραγούδι του Τερζή, συγκινεί τους πάντες, βουρκώνουν παιδιά, κριτές και κοινό, και στο τέλος λέει και μια κλαψιάρικη ατάκα ότι ήταν η τελευταία του ελπίδα για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. Τον περνάνε στην επόμενη φάση, ώσπου κόβεται με συνοπτικές διαδικασίες, αφού ούτε αγγλικά ξέρει καλά, αλλά ούτε και οι δισκογραφικές ψάχνουν κάτι στα κυβικά του για να ηχογραφήσουν κάποιο δίσκο. Κρίμα. Και ήταν πάρα πολύ συγκινητικό για όσο κράτησε.  

6. Ξεκίνησα να τραγουδάω από σένα

Ακόμα κι αν λες αλήθεια και ξεκίνησες να τραγουδάς απ’ αυτόν τον “χ” “ψ” καλλιτέχνη, δεν είναι ανάγκη να του το πεις on air. Είναι καθαρό γλύψιμο. Δεν κερδίζεις κάτι, καθώς είναι πολύ πιθανόν να του το λένε συνέχεια. Άσε δηλαδή που έτσι πέφτεις και στα μάτια του μελλοντικού κοινού σου. Περίμενε να κλείσουν οι κάμερες και πήγαινε και πες του το φέις του φέις. Όλα τα υπόλοιπα είναι πλεονασμός. Α, και πού ‘σαι; Και γλύψιμο!

https://www.youtube.com/watch?v=0XtXxEScyEE


7. Που δεν γυρίζουν οι κριτές και αρχίζουν τα “σάλια”

Κούρασαν πια τα “Μου άρεσες πολύ, ήμουν έτοιμος να πω το ΝΑΙ, αλλά τελευταία στιγμή δεν το ‘πα.”. ΤΕΛΟΣ. Δεν το ‘πες. Γι’ αυτό πες ό,τι άλλο είναι να πεις στον διαγωνιζόμενο, συμβούλεψέ τον για το μέλλον, αλλά μην του το κάνεις πιο δύσκολο απ’ ότι είναι. Δεν σου άρεσε; Δεν το πάτησες. Νεξτ πλέιερ!