Άνθρωποι περπατούν και προσπερνούν καθημερινά όλους εκείνους που βρίσκονται σοριασμένοι πάνω στα πεζοδρόμια, παράλληλα των δρόμων, κουλουριασμένοι σε παγκάκια. Γύρω του μισοφαγωμένο και μισοχαλασμένο φαγητό, ένα κουτάκι για “ό,τι έχετε ευχαρίστηση” και μια κουβέρτα βγαλμένη από εφιάλτη. Γνώριμη εικόνα, που κανείς πλέον δεν κοκκινίζει στη θέα της.

Στο μακρινό Τόκιο, το κοντινό “Ο άλλος είσαι εσύ”, βρίσκει απόλυτη εφαρμογή. Άνθρωποι που δεν ζουν στον δρόμο, δεν προλαβαίνουν τα φτάσουν σπίτι τους από την κούραση, με αποτέλεσμα να κοιμούνται στα πεζοδρόμια. Οι “άστεγοι με κοστούμια”, είναι η “μόδα” που σε αφορά, που ήρθε να μας θυμίσει ότι τίποτα δεν είναι όσο μακριά μας νομίζουμε.

Ο Pawel Jaszczuk, αποτυπώνει το φαινόμενο της Ιαπωνίας και αναρωτιόμαστε πόσο μακριά είμαστε από αυτό, βλέποντας καθημερινά ανθρώπους στο λεωφορείο και στο τραίνο να κοιμούνται από τη Βικτώρια μέχρι την Ομόνοια.

“Η αντίθεση όπου βλέπεις έναν καλοντυμένο άντρα να κοιμάται στον δρόμο, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, μου τράβηξε την προσοχή αλλά το μήνυμα δυνάμωσε στην πορεία. Είναι καλοντυμένοι, με μια ενδιαφέρουσα συχνά πόζα, εικόνα που μοιάζει να προορίζεται για περιοδικό μόδας που κάνει προχωρημένο concept”, δηλώνει στον Guardian.

“Είναι σκοτωμένοι από υπερβολική δουλειά. Είμαστε όλοι στο ίδιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό-καταναλωτικό κρεβάτι, κοιμισμένοι σαν σαλιγκάρια. Οι φωτογραφίες μου ωριμάζουν μαζί μου. Προσπαθώ να θέσω ερωτήματα, να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να σκεφτούν τον εαυτό τους, την ανθρώπινη φύση και την κοινωνική οργάνωση”, τονίζει.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους…