Δεν μπορεί να μην το ‘χεις σκεφτεί ποτέ (εκτός κι αν εγώ είμαι τρελός οπότε τι να πω, μπράβο μου!). Όταν φεύγεις απ’ το σπίτι για ώρες ή για μέρες, και ειδικά όταν αφήνεις το δωμάτιό σου (αν μένεις με τους γονείς σου), κλειδώνεις και λες: “μην μπείτε μέσα”. Όμως σκέφτεσαι πως εύκολα παίζει να υπάρχει αντικλείδι για την πόρτα σου. Κι άρα…

Μη φοβάσαι, φίλε ή φίλη μας! Το Provocateur (παρέα με το brightside.me) είναι εδώ για σένα. Και σου έχει 8 πανεύκολους, ανέξοδους τρόπους να μάθεις αν παίζονται ύπουλα παιχνίδια πίσω από την πλάτη σου. Θες να ξέρεις αν κάποιος μπαίνει στο χώρο σου την ώρα που λείπεις; Να τι μπορείς να κάνεις:

1. Δέσε μια κλωστή μπροστά απ’ την πόρτα.

Στις παλιές ντετεκτιβικές ταινίες το κάνανε με τρίχα απ’ τα μαλλιά. Λίγο σάλιο, η μια άκρη της τρίχας στην πόρτα, η άλλη στο κάσωμα. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αν γυρίσει σπίτι και η κλωστή (ή η τρίχα) δεν είναι στη θέση της, σημαίνει πως κάποιος άνοιξε την πόρτα σου.

2. Ένα μικρό κουπάκι με σπόρους (ή σουσάμι, χοντρό αλάτι κτλ) πίσω απ’ την πόρτα.

Ίδια λογική. Κάποιος ανοίγει την πόρτα, εκείνη ρίχνει το κουπάκι και οι σπόροι πέφτουν στο πάτωμα. Τους βλέπεις και ξέρεις: στο ανοίξανε!

3. Ένα μπισκότο κάτω απ’ το χαλί (μέσα στο σπίτι).

Αν σηκώσεις το χαλί, επιστρέφοντας, και βρεις το μπισκότο σπασμένο, να ξέρεις ότι κάποιος μπούκαρε στο τσαρδί σου.

4. Μια φωτογραφία απ’ το εσωτερικό του σπιτιού.

Κι όταν γυρίσεις, τσεκάρεις. Είναι όλα ΑΚΡΙΒΩΣ στην ίδια θέση; Αν όχι…

5. Μια ηχογράφηση.

Αν φύγεις για λίγες ώρες και φοβάσαι ότι κάποιος μπορεί να κάνει ντου στο δωμάτιό σου, κρύψε το κινητό σου κάπου κι ασ’ το να ηχογραφεί. Όταν επιστρέψεις, άκου…

6. Άχρωμη μπογιά στο χερούλι.

Πάμε σε πολύ τζεϊμσμποντικά κόλπα! Την περνάς πάνω απ’ το πόμολο. Επιστρέφοντας τη φωτίζεις με υπεριώδες φως, κι αν δεις αποτυπώματα… μπήκαν στην Πόλη οι οχτροί!

7. Ένα ποτήρι νερό πίσω απ’ την πόρτα.

Ίδια κατηγορία με τους σπόρους (νούμερο 2) αλλά πιο αποτελεσματική αν λείπεις για λίγη ώρα. Βλέπεις, αν ο “μπουκαδόρος” πάρει χαμπάρι το κόλπο, μπορεί να μαζέψει τους σπόρους απ’ το πάτωμα. Το νερό όμως, αν βρέξει το χαλί…

8. Μόνιτορ για μωρά.

Εδώ πια περνάμε σε λογική “κάμερα στο σπίτι”. Η πιο φτηνή λύση για κάτι τέτοιο, είναι ν’ αφήσεις ένα “μπέιμπι μόνιτορ”. Δύσκολα θα το πάρουν χαμπάρι και θα το σβήσουν.