Στην Ελλάδα είναι τo Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Στην Αγγλία τo Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ. Στην Αργεντινή το Μπόκα Τζούνιορς – Ρίβερ Πλέιτ. Και στο ΝΒΑ το Λέικερς – Σέλτικς. Έτσι λοιπόν κι ο υπερηρωικός κόσμος έχει το δικό του ντέρμπι αιωνίων: Marvel vs DC. Και πέφτουν κορμιά!

Φυσικά, και σ’ αυτό όπως και στα υπόλοιπα ντέρμπι αυτού του κόσμου, υπάρχουν τσογλάνια που δεν σέβονται το ψωμάκι που έφαγαν στη μια ομάδα και κάνουν την ύψιστη ιεροσυλία: παίρνουν μεταγραφή για τον αντίπαλο! Αστειεύομαι (;) αλλά όπως και να ‘χει: Ιδού 10 ηθοποιάρες, που έχουν παίξει και σε DC και σε Marvel.

Toμ Χάρντι | DC: Μπέιν – Μarvel: Βένομ

Η πιο πρόσφατη μεταγραφή κάνει μπαμ! Ο άνθρωπος που κάποτε (σχεδόν) μπόρεσε να κρύψει τις χτυπητές αδυναμίες της τρίτης ταινίας του “Σκοτεινού Ιππότη” πίσω από, μοιάζει πια να ανασταίνει τον υπέρτατο κακό των Σπάιντερμνα που όλοι τον θεωρούσαν πια “καμμένο χαρτί”. Πιο απλά: Τι Βένομ έφτιαξες ρε Μπέιν;

Μάικλ Κίτον | DC: Μπάτμαν – Marvel: Όρνιο

Αν είσαι “δικός μου” και πιστεύεις ότι Μπάτμαν σημαίνει Τιμ Μπάρτον, τότε δεν με χρειάζεσαι να σου συστήσω αυτόν εδώ τον κύριο. Ο πρώτος (και ίσως ο πραγματικός) Μπρους Γουέιν, χρόνια μετά, πέρασε απ’ την “άλλη μεριά” κι από την άλλη ομάδα. Έγινε δηλαδή κακός για λογαριασμό της Marvel. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που δεν ήθελα να κερδίσει ο Σπάιντερμαν…

Ράιαν Ρέινολντς | DC: Γκριν Λάντερν – Marvel: Ντέντπουλ

Ο Ράιαν Ρέινολντς έπαιξε τον Γκριν Λάντερν. Ο Ράιαν Ρέινολντς κατάλαβε το λάθος του. Ο Ράιαν Ρέινολντς θέλησε να επανορθώσει. Ο Ράιαν Ρέινολντς ΤΑ ‘ΣΠΑΣΕ ως Ντέντπουλ. Μπράβο, Ράιαν Ρέινολντς! (Η DC βέβαια, μπορεί να αισθάνεται κάπως ριγμένη…).

Μισέλ Φάιφερ | DC: (Η μία και μοναδική) Κατγούμαν – Marvel: (Η πρώτη) Σφήκα

Αν για τον Κίτον υπάρχει αντίλογος, για την κυρία Φάιφερ δεν ακούγεται ούτε ψίθυρος. Η Κατγούμαν της καρδιάς μας, η πιο γλυκιά, η πιο επικίνδυνη, μια πραγματική γάτα κι ένα ζωντανό φετίχ! Και τώρα, στην ώριμη εποχή της, η Φάιφερ, κάνει την εμφάνισή της στο Marvel Universe για να προσφέρει λίγα ποιοτικά λεπτά (βλέπε Γιαγιά Τουρέ).

Τόμι Λι Τζόουνς | DC: Διπρόσωπος – Marvel: Συνταγματάρχης Τσέστερ Φίλιπς

Κι ύστερα, τα Μπάτμαν τα πήρε η κατηφόρα. Και δυστυχώς πήρε μαζί της και τον Τόμι Λι Τζόουνς που βλέπει στο διχασμένο πρόσωπο του “Διπρόσωπου” μια απ’ τις πιο μεγάλες του αποτυχίες. Χρόνια αργότερα θα αλλάξει στρατόπεδο και σε ρόλο προπονητή πια θα “ανακαλύψει” ένα νέο ταλέντο: τον Κάπτεν Αμέρικα!

Τζ.Κ. Σίμονς | DC: Επιθεωρητής Γκόρντον – Marvel: Τζόνα Τζέιμσον

Ήταν (και παραμένει) το ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΑΣΤΙΝΓΚ στην ιστορία των κόμικ ταινιών. Ο Σίμονς ήταν ένας απολαυστικός Τζόνα Τζέιμσον που έμοιαζε να ‘χει βγει κατευθείαν απ’ τις σελίδες του Σπάιντερμαν. Από τότε βέβαια πέρασαν χρόνια, ο τύπος πήρε και το πιο μάγκικο Όσκαρ της δεκαετίας, οπότε όταν η DC χρειάστηκε “Γκόρντον”, πίστεψε πως ο Τζ.Κ. θα ταιριάξει στα απαιτητικά παπούτσια που κάποτε φορούσε ο Γκάρι Όλντμαν. Και ω του θαύματος… ταίριαξε! (Άμα έχει παίξει με Παπακαλιάτη…).

Χάλι Μπέρι | DC: Κατγούμαν – Marvel: Στορμ

Μοιρασμένα τα πράγματα για τη Χάλι. Απ’ τη μια η Στορμ που στάθηκε όρθια απέναντι σε καθηγητή Χ (Πάτρικ Στιούαρτ) και Μαγκνίτο (Ίαν ΜακΚέλεν), κι απ’ την άλλη μια Κατγούμαν που κερδίζει επάξια τη θέση της στο πάνθεο με τους ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ χαρακτήρες όλων των εποχών. Τώρα που το σκέφτομαι, τράβα νιαούρισε, ρε Χάλι…

Τζος Μπρόλιν | DC: Τζόνα Χεξ – Marvel: Θάνος

Ο σημαδεμένος πιστολάς της DC, πήρε μεταγραφή για την “αιώνια αντίπαλο” που ήθελε να χτίσει πάνω του το μεγαλύτερό της πρότζεκτ. Του ‘δωσαν γάντι, του ‘δωσαν πετράδια, έγινε ο νούμερο ένα κακός στην ιστορία των κόμικ, πών ν’ αρνηθείς τέτοια πρόταση; (Ακόμη κι αν πρέπει να σε βάψουν μπλέ, κι ύστερα μοβ, κι ύστερα…).

Νάταλι Πόρτμαν | DC: Ιβ – Marvel: Τζέιν Φόστερ

Ήταν η όμορφη και πεισματάρα επιστήμονας στα “Thor”. Οκ. Αλλά από DC; Λοιπόν, αν δεν ήξερες ότι το “V for Vendetta” είναι της ευρύτερης οικογενείας “Detective Comics”, τότε δράττομαι της ευκαιρίας να σε εντυπωσιάσω. Κι όμως, η Ιβ και το ρομαντικό της μανιφέστο, κάθονται δίπλα στον Μπάτμαν και τον Σούπερμαν στα οικογενειακά τραπέζια…

Χιούγκο Γουίβινγκ | DC: Βι – Marvel: Ρεντ Σκαλ

Ε, κι αφού πιάσαμε το “V for Vendetta”, κοίτα δω ποιον σου ‘χω. Ο τύπος που έπαιξε στις δύο πιο πετυχημένες τριλογίες των 00’ς (Matrix και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών), κρύβεται πίσω απ’ τη μάσκα του ρομαντικού επαναστάτη V, αλλά και πίσω απ’ το κόκκινο κρανίο που ‘κανε δύσκολη τη ζωή του Κάπτεν Αμέρικα. Στιλάτος, επιβλητικός, κι ούτε καν βλέπαμε το πρόσωπό του. Ηθοποιάρα, κύριοι.

Plus: Μπεν Άφλεκ | DC: Μπάτμαν – Marvel: Ντεαρντέβιλ

Σου υποσχέθηκα ηθοποιάρες και κράτησα την υπόσχεσή μου. Αλλά υπάρχει κι ο Άφλεκ. (Γιατί;)