Μπορεί ένα σωστό τραγούδι να “σώσει” ένα κακό επεισόδιο; Μπορεί ένα λάθος τραγούδι να “σκοτώσει” ένα καλό επεισόδιο; Ίσως ακούγεται υπερβολικό αυτό που θα πω, αλλά ναι. Μπορεί!

Ωστόσο, επειδή το σημερινό μου θεματάκι μου αρέσει πολύ και δεν έχω καμία όρεξη ν’ ανοίξω από κάτω καυγά τύπου: “τι λέτε ρε, αυτό το επεισόδιο τα ‘σπαγε και χωρίς ήχο!” ή “σιγά τη μάπα! και με το τραγούδι πάλι μάπα ήταν…”, γι’ αυτό δεν θα μ’ απασχολήσει καθόλου η ποιότητα της κάθε σειράς. Απλώς σου παραθέτω τα 5, κατά τη γνώμη μου καλύτερα τραγούδια που ακούστηκαν σε σειρές, και περιμένω να μου γράψεις στα σχόλια τα δικά σου. Χωρίς γκρίνιες, πάμε να φτιάξουμε τον απόλυτο “τηλεοπτικό” δίσκο. Είσαι;

5. La Casa De Papel – Bella Ciao

Την άποψή μου για τη σειρά; Καλούτσικη. Κολλάς, τη βλέπεις γρήγορα κι εμμονικά γιατί έχει σασπένς, αλλά στην πραγματικότητα έχει τρύπες και είναι μάλλον… “σαπουνοπερέ” στο μεγαλύτερο μέρος της. ΑΛΛΑ. Αν στη σκηνή του Bella Ciao, δεν σου σηκώθηκε λίγο η τρίχα… Βασικά άμα δεν πεταρίζει λίγο η καρδούλα σου κάθε φορά που ακούς αυτό το τραγούδι, δεν ξέρω τι πάει λάθος, αλλά κάτι πάει λάθος.Una mattina, mi son svegliato… Morto per la liberta“. Aέρα!

https://www.youtube.com/watch?v=EBKdrzaVmVk


4. The Wire – Way Down in the Hole (Tom Waits)

Όταν ο Τομ ο Γουέιτς (ο πιο ωραίος άσχημος στην ιστορία της μουσικής!) τραγουδάει, οι υπόλοιποι το βουλώνουν. To 1987 λοιπόν, ο Τόμι φέρνει στο φως άλλο ένα απ’ τα συνήθη σπριτόζικα τζάζι διαμαντάκια του. Η αισθητική των ύστατων ’80ς κουμπώνει στην παράδοση της σόουλ του ’70. Οι στίχοι βγαλμένοι απ’ τις προσευχές των “λαϊκών” τραγουδιών του ’50 (βλέπε Mary Don’t You Weep). Και κάπως έτσι, ένα απ’ τα καλύτερα “μαφιόζικα” σήριαλ όλων των εποχών βρίσκει τον παραβολικό ύμνο του.When you walk through the garden, you gotta watch your back…“. Κι ο Θεός, βοηθός!

 

3.True Detective – Far From Any Road (The Handsome Family)

Τους Handsome Family τους έμαθα όπως τους έμαθε όλος ο κόσμος. Είδα True Detective! Και το πρώτο “όπα”, σε μια σειρά γεμάτη τέτοια, το είπα πριν ν’ αρχίσει καλά καλά. Τι τραγουδάρα γράψατε ρε παιδιά; Λίγο από Dire Straits, λίγο (ΠΟΛΥ) από western, και μια ανατριχιαστική, βαθιά, neo-western, αστυνομική σειρά, βρίσκει το πιο κατάλληλο σάουντρακ. (Στίχοι, μουσική, κιθάρα, όμως όλη η μαγεία είναι στην ξύστρα. Ναι ρε αδέρφια, ΞYΣΤΡΑ!). Απίθανο!

Με την ευκαιρία, οι Handsome Family είναι στα μέρη μας την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στο Piraeus 117 Academy. Αν έβλεπες Detective, ξέρεις. Αν δεν έβλεπες, άκου το παρακάτω και θα ξέρεις. Δεν χάνονται!

 

2. Peaky Blinders – I Think I Smell a Rat (The White Stripes)

Μια σειρά γεμάτη τραγουδάρες, κι απ’ αυτές τις τραγουδάρες ποια να πρωτοδιαλέξεις; Παρότι δεν είμαι φαν των White Stripes και ζητώντας μια τεράστια συγγνώμη απ’ τον Nick Cave, τον Tom Waits, τους Radiohead και τον Johnny Cash, εδώ ο “ποντικός” (ρουφιάνος) είναι άχαστος. Στην ομοιοκαταληξία του, στη μουσική του που σε μπάζει σε μουντ “τιμωρίας”, στη φωνή που λέει “a rat” και σε κάνει να φαντάζεσαι τον Νίκολσον του “Πληροφοριοδότη”. Υπέροχο, απλό, λιτό κι επικίνδυνο. Μπράβο μάγκες!

 

1. Californication – Paranoid (Gus Black)

Το Peaky Blinders θα ‘ταν η σειρά με την καλύτερη μουσική στην ιστορία της τηλεόρασης, αν δεν υπήρχαν οι γυναικοδουλειές του Hank Moody. Όμως εν προκειμένω, ακόμη κι αν (είσαι κακόγουστος και) δεν παραδέχεσαι την στιλιζαρισμένη γαματοσύνη του Californication, τη μουσική του δεν μπορείς να την παραβλέψεις. Μπόλικα διαμάντια απ’ την καλύτερη περίοδο της ηλεκτρικής (προς Θεού, ουχί ηλεκτρονικής!) περιόδου της μουσικής είδαν τον διασκευασμένο εαυτό τους ν’ ακούγεται στη μπουκοφσκική ζωή του Moody, αλλά απ’ όλα αυτό είναι μάλλον το καλύτερο. Μπορεί το Paranoid του Gus Black να μην έχει καθόλου ένταση και να του λείπει η “παράνοια” των Sabbath, όμως… ΌΜΩΣ… (Άκου το ντε!).

 

“Ελληνική” Συμμετοχή: Άκρως Οικογενειακόν – L.O.V.E. (Nat King Cole)

Πιθανότατα η πιο καλαίσθητη και προσεγμένη κωμική σειρά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Αναμενόμενο ήταν. Ένα απ’ τα πιο στιλάτα κι όμορφα τραγούδια που προσπάθησαν ποτέ να περιγράψουν την αγάπη. Κυρίες και κύριοι, ο Nat King Cole, 4 γράμματα, μια χαρακτηριστικά ελληνική οικογένεια…