Η επιστροφή στο σχολείο βρίσκεται προ των πυλών με τους μαθητές να ετοιμάζονται για ένα δυναμικό come back εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Μπορεί τα συναισθήματα που νιώθουν εκείνοι αυτή την περίοδο, λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων να είναι διαχρονικά τα ίδια μέσες-άκρες, αυτό που έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια είναι η σχέση τους με την τεχνολογία.

Κάποτε επιστροφή στα σχολεία σήμαινε μολύβια και γομολάστιχες. Πλέον όλα εξαρτώνται από τον υπολογιστή και το smartphone –ζούμε σε έναν κόσμο σχεδόν ψηφιακό! Ο μαθητής πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένος σε κάθε επίπεδο και γι’ αυτό δε θα πρέπει να παραλείψεις τίποτα –είτε αυτό έχει να κάνει με την ενημέρωση και τη μελέτη του, είτε με την ψυχαγωγία του.

Πάμε να δούμε τι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους γονείς και μαθητές εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Για την μελέτη

Ξεκινάμε με το laptop το οποίο θα βοηθήσει τον μαθητή να αποκτήσει πρόσβαση σε επιπλέον πηγές πληροφοριών, ασκήσεις και βιβλιογραφία. Εννοείται ότι θα τον ψυχαγωγήσει κιόλας, όμως όταν έρθει η ώρα και αφού εκείνος έχει προηγουμένως τελειώσει με τα μαθήματά του! Προτίμησε κάτι με οθόνη έως 15,9” και επεξεργαστή Intel Core ώστε να καλύψει τις ανάγκες του σε βάθος χρόνου. Αν το laptop σε βγάζει εκτός προϋπολογισμού ή απλά κρίνεις ότι δε χρειάζεται, μπορείς να κοιτάξεις για ένα desktop –με τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά μεγαλύτερη οθόνη.

Εργασίες, βιβλία, σημειώσεις, φωτογραφίες από εκδρομές. Για την ασφαλή αποθήκευση των δεδομένων του, ο καλός ο μαθητής θα χρειαστεί ένα USB stick ή έναν εξωτερικό σκληρό. Μπορείς να επιλέξεις ό,τι πιστεύεις ότι σε καλύπτει, φτάνει να είναι από κατασκευαστή εγνωσμένης αξίας –όπως Western Digital, SanDisk ή Intenso. Καλό θα ήταν επίσης να κάνεις και έναν έλεγχο στο δωμάτιο του παιδιού προκειμένου να βεβαιωθείς ότι το σήμα του ασύρματου δικτύου είναι επαρκές –αμαρτία δεν είναι να χάνει τον χρόνο του εξ αιτίας μιας αργής σύνδεσης; Αν εντοπίσεις πρόβλημα, θα το λύσεις πανεύκολα με ένα powerline.

Τα παραπάνω, φρόντισε να τα πλαισιώσεις με ορισμένες έξυπνες αγορές περιφερειακών που θα διευκολύνουν σημαντικά τη ζωή του παιδιού, επεκτείνοντας παράλληλα εκείνη των προϊόντων. Μια ειδική τσάντα θα προσφέρει ιδανική προστασία στο laptop, ένα ποντίκι θα εξοικονομήσει χρόνο ενώ ένα antivirus θα προστατέψει από ιούς και κακόβουλο λογισμικό. Για το τέλος αφήσαμε το πολυμηχάνημα που θα προσφέρει τις προσιτές φωτοτυπίες και εκτυπώσεις που κάθε μαθητής χρειάζεται σε εβδομαδιαία βάση.

Για την ψυχαγωγία

Περνώντας στα της ψυχαγωγίας τώρα, το smartphone είναι το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτείς. Συζήτησε μαζί με το παιδί σου σχετικά με τις λειτουργίες που πρέπει να έχει αυτό και επιλέξτε με βάση τον οικογενειακό προϋπολογισμό και το γούστο του. Θυμήσου μόνο να ενεργοποιήσεις τυχόν λειτουργίες εντοπισμού και επιπρόσθετες δικλείδες ασφαλείας ώστε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Το tablet είναι μια ενδιαφέρουσα συσκευή καθώς συνδυάζει τη λειτουργικότητα ενός laptop με τη φορητότητα ενός smartphone. Δε θα αντικαταστήσει κανένα από τα δύο όμως, γι’ αυτό επίλεξε μοντέλο με μεγάλη και ευκρινή οθόνη, ισχυρή μπαταρία και όσο το δυνατόν περισσότερη μνήμη. Για τις ατελείωτες μετακινήσεις ανάμεσα σε σχολείο, φροντιστήρια και σπορ, ένα mp3 player είναι ό,τι πρέπει, εναλλακτικά με ένα καλό ζευγάρι ακουστικά, το smartphone που επέλεξες θα κάνει θαύματα.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό με τα παραπάνω, το powerbank. Διότι ξέρεις πώς είναι τα παιδιά, έτσι; Αρχίζουν να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους σαν να μην υπάρχει αύριο με αποτέλεσμα οι μπαταρίες τους (των συσκευών, όχι των παιδιών) να αδειάζουν σε χρόνο-μηδέν! Προμηθεύσου λοιπόν ένα powerbank για να διασφαλίσεις πως ό,τι κι αν συμβεί, το κινητό ή το tablet του παιδιού θα είναι ενεργοποιημένο –κρίμα δεν είναι να αγχώνεσαι άδικα;

Ό,τι κι αν επιλέξεις, καλή σχολική χρονιά!