Είναι σχεδόν τόσο άδικο, όσο το να ξέρουν όλοι τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” αλλά κανείς τον συγγραφέα του. Είναι σχεδόν τόσο άδικο, όσο το να ξέρουν όλοι το “Imagine” αλλά κανείς τον δημιουργό του. Είναι σχεδόν τόσο άδικο όσο το να ξέρουν όλοι τη δημοκρατία αλλά κανείς τον τύπο που τη σκέφτηκε. Θα μπορούσα να συνεχίσω έτσι όλη τη μέρα…

Το νόημα ωστόσο, το ‘πιασες! Ο Τόλκιν, ο Λένον, ο Κλεισθένης κι ο Περικλής, θα ζούνε για πάντα πλάι στα διάσημα “παιδιά” τους. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που ενώ οι ανακαλύψεις τους λατρεύονται σήμερα απ’ όλο τον κόσμο, οι ίδιοι υπάρχουν μόνο σαν υποσημείωση μέσα σε άρθρα, ή σαν λήμματα της wikipedia που δεν τα ανοίγει κανείς. Ε, λοιπόν, σήμερα εγώ τα άνοιξα! Οπότε, με χαρά και υπερηφάνεια, παρουσιάζω 6 τύπους που οι ανακαλύψεις – εφευρέσεις τους έγιναν viral, όμως εκείνοι ξεχάστηκαν εντελώς.

Ποδόσφαιρο – Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ

Κι όμως, την ώρα που ο δημιουργός του μπάσκετ, Τζέιμς Νέισμιθ, γνωρίζει μια μεταθανάτια αποθέωση (όποιος ασχολείται με την πορτοκαλί μπάλα τον ξέρει, το Hall of Fame του ΝΒΑ φέρει το όνομά του), ο αντίστοιχος ποδοσφαιρικός “δημιουργός” είναι ένας άγνωστος τύπος στα κιτάπια της ιστορίας. Φυσικά, για να λέμε τα πράγματα ως έχουν, ο Μόρλεϊ δεν δημιούργησε το ποδόσφαιρο, αλλά το πήρε απ’ την άτσαλη, ανοργάνωτη μορφή που είχε ως τις αρχές του 1860 (η κάθε “γειτονιά” είχε δικούς της κανόνες και δικά της όρια στο “επικίνδυνο παιχνίδι”). Ο φίλος Εμπενίζερ λοιπόν, οργάνωσε το παιχνίδι, του έδωσε συγκεκριμένους, γραπτούς κανονισμούς και εν πολλοίς του χάρισε τη μορφή που έχει ως τις μέρες μας. Ταυτόχρονα, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, δηλαδή της πρώτης οργανωμένης ομοσπονδίας στον κόσμο. Οπότε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο… κύριοι ποδοσφαιρόφιλοι, ο μπαμπάς σας!

Google – Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν

Την ώρα που παρά το δύσκολο, κακόηχο όνομά του, ο μπαμπάς του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ περνάει πάνω στον πλανήτη μας ημέρες ακραίας διασημότητας, οι ιδρυτές της GOOGLE που την ξέρεις και μόνο αν έχεις ανοίξει μια φορά browser τα τελευταία 15 χρόνια, είναι παντελώς άγνωστοι. Κι ο ένας απ’ τους δύο έχεις σχεδόν ΟΝΟΜΑ ΡΟΚ ΣΤΑΡ! Από ένα σημείο κι έπειτα, το λες κι αχαριστία, οπότε από σήμερα να θυμάσαι: Λάρι Πέιτζ, Σεργκέι Μπριν – οι άνθρωποι που έκαναν τη γνώση προσβάσιμη σε όλους! (Το αν ξέρει ή όχι κάποιος να χρησιμοποιεί το Google, αυτό είναι μια άλλη ιστορία για κάποιο άλλο άρθρο).

Τηλεόραση – Τζον Λόγκι Μπερντ / Φίλο Φάρνσγουόρθ

Την τυπογραφία; Ο Γουτεμβέργιος. Το τηλέφωνο; Ο Γκράχαμ Μπελ (γκουχ-γκουχ…). Το ραδιόφωνο; Ο Μαρκόνι. Μέχρι κι οι αδερφοί Λυμιέρ με τον κινηματογράφο κάνανε την καριέρα τους, κι ωστόσο, οι τύποι που έφεραν τη μεγαλύτερη επανάσταση στο χώρο της ενημέρωσης και της “οικιακής διασκέδασης”, δεν έκαναν όνομα ποτέ! Προσοχή: Δεν ξεχάστηκαν, δεν ξεπεράστηκαν, πολύ απλά ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ. Εμ, βλέπεις, εκείνοι δεν έγιναν είδηση στην τηλεόραση…

Αντιβίωση – Αλεξάντερ Φλέμινγκ

Η αλήθεια είναι ότι κανένας γιατρός δεν έκανε καμιά τεράστια καριέρα, πέρα απ’ τον Ασκληπιό που… δεν υπήρχε (!) κι απ’ τον Ιπποκράτη που έγραψε τον όρκο. Ωστόσο, τον Παστέρ τον ξέρουν όλοι. Τον ΓΙΓΑΝΤΑ Παπανικολάου (μέσω του τεστ) τον ξέρουν όλοι (κι αν δεν τον ξέρει κάποιος, ντροπή του!). Όταν όμως πέσει στο τραπέζι το όνομα του Φλέμινγκ; Τότε τι ακούς; Αν το τραπέζι είναι της ποπ κουλτούρας, ακούς “Τζέιμς Μποντ”, αν όχι, μάλλον δεν ακούς τίποτα. Ωστόσο, η προσφορά του Σερ Αλέξανδρου στον κόσμο είναι τεράστια! Οι άνθρωποι της εποχής του πέθαιναν από απλές μολύνσεις και ασθένειες που σήμερα τις “γλεντάμε” με “τρία χαπάκια την ημέρα, ανά 8 ώρες”. Αυτά λοιπόν τα χαπάκια δεν θα υπήρχαν χωρίς τον κύριο Φλέμινγκ.

Και για όποιον του “καταλογίζει” πως την ανακάλυψή του την έκανε στην τύχη, κάτι που κι ο ίδιος παραδέχτηκε γεμάτος μετριοφροσύνη (“Ξυπνώντας το ξημέρωμα της 28ης Σεπτεμβρίου 1928, ασφαλώς δε σχεδίαζα να φέρω επανάσταση σε όλη την Ιατρική ανακαλύπτοντας το πρώτο αντιβιοτικό, αλλά καταλαβαίνω ότι αυτό ακριβώς έκανα“), εγώ έχω να προτείνω: την επόμενη φορά που θα χρειάζεσαι αντιβίωση, ξεκίνα να τρως ροκφόρ μέχρι να σου περάσει. Αχάριστε! Για όλους τους υπόλοιπους, μάγκες, το όνομά του και τα μάτια σας: Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ!