Όταν ο Παύλος Φαντέλ ξεκίνησε να μου μιλάει για τα γενέθλια του παιδιού του που κλείνει τον πρώτο του χρόνο ενθουσιάστηκα. Προέκυψε αρκετά καθυστερημένα απ’ ότι καταλαβαίνω, με την Ελένη Αχιλλεοπούλου να μου διευκρινίζει ότι η διαδικασία ξεκίνησε από έναν απλό καφέ και κατέληξε σε μαραθώνιο συζητήσεων. Έτσι, ήρθαν στο φως οι “Man With A Band”, μια pop/ rock cover band, που παλεύει να αποδείξει ότι η Τέχνη δεν είναι ταμπού και σίγουρα δεν της αξίζει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, μιας και ελάχιστοι μπορούν να ζουν από αυτήν. Μια μπάντα που θα σβήσει το πρώτο της κεράκι, μεταξύ φίλων και μπόλικων τραγουδιών.

“Η ανάγκη έκφρασης μέσα από το τραγούδι υπήρχε πάντα. Τα τελευταία 4 χρόνια τα πράγματα πήραν άλλη τροπή: άρχισα να αντιλαμβάνομαι διαφορετικά τη μουσική και να αφομοιώνω καλύτερα τα ερεθίσματα σε σχέση με αυτήν, άρχισα να γράφω δικά μου τραγούδια και τον Ιούνιο του 2017, εγώ και η Ελένη “συλλάβαμε” το project “Man With A Band”.”.

Η μπάντα αποτελείται από 6 μέλη με τον Παύλο στη φωνή, τον Απόστολο Καρατζά στην κιθάρα, τον Ringo στα πλήκτρα, τον Πρόδρομο Αντώνογλου στο μπάσο, τον Σάκη Κότσιρα στα τύμπανα, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε στην παρέα η Ιωάννα Βλάσση στο σαξόφωνο. Η Ελένη, “Αφανής ήρωας”, τρέχει όλα τα γραφιστικά και σχεδιαστικά κομμάτια των υλικών για την επικοινωνία των live.

“Μιας και δεν είμαι μουσικός θα με βρεις από την άλλη πλευρά της σκηνής. Όσο τα παιδιά προετοιμάζονται, εγώ δημιουργώ το υλικό που κυκλοφορεί στα μέσα. Τη μέρα του live όμως, θα με βρεις στην καλύτερη θέση του μπαρ να απολαμβάνω ένα πρόγραμμα κάθε φορά και πιο ιδιαίτερο.”.

 

Οι “Man With A Band” έχουν μία φιλοσοφία η οποία αποτέλεσε και το μεγαλύτερο ερέθισμα μου για να τους γνωρίσω. Η μπάντα βαφτίστηκε με αυτό το όνομα για να εκφράσει την πλευρά της μουσικής που δεν είναι “επώνυμη”, τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους που αγαπάνε τη μουσική αλλά δεν έχουν τα μέσα να την υπηρετήσουν λόγω των περιορισμών που επιβάλλει ο χώρος.

Για να σου δώσω να καταλάβεις, σήμερα, αν είσαι μία μη επώνυμη μπάντα ή τραγουδιστής μπορείς να προσεγγίσεις συγκεκριμένους χώρους για να παρουσιάσεις τη δουλειά σου και αυτό εφόσον δεσμευτείς ότι ο κοινωνικός σου κύκλος αποτελείται από ικανό αριθμό ανθρώπων που θα παρακολουθήσουν το live σου. Δεν το κατακρίνω γιατί και ο επιχειρηματίας θέλει να έχει όφελος. Τι σημαίνει αυτό όμως για τον καλλιτέχνη; ότι αν δεν έχει τον ανάλογο κύκλο δεν θα μπορέσει να το συντηρήσει για πολύ καιρό. Ακόμα και αν τον έχει θα παρουσιάζει πάντα τη δουλειά του σε συγκεκριμένο κοινό, καθώς και ότι του επιβάλλεται και ο τρόπος που θα παρουσιάσει τη δουλειά του να είναι περιορισμένος και τελευταίο σε προτεραιότητα. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βγάλει χρήματα αφού υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί. Κάπου εκεί ,εγώ και η Ελένη, πήραμε την απόφαση να το αλλάξουμε αυτό ή έστω να προσπαθήσουμε.”.

 

Η Ελένη πιστεύει ότι ένας καλλιτέχνης, δεν θα έπρεπε να ασχολείται με το πόσο κόσμο θα φέρει και που θα μπορέσει να παρουσιάσει τη δουλειά του. “Θα έπρεπε να ασχολείται με αυτό που του αρέσει να κάνει, τη δημιουργία. Στους “Man With A Band”, ενώσαμε καλλιτέχνες, φέραμε guest και βρήκαμε τους χώρους. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν event που όχι μόνο μάζεψαν κόσμο και περάσαμε όλοι καλά, αλλά καταφέραμε να φέρουμε μουσικούς μπροστά σε καινούριο κοινό, να τους ακούσει και να τους αγαπήσει.”.

Η κουβέντα μας φτάνει στη συνεργασία τους με το Κέντρο Ζωής, μια ομάδα ανθρώπων που το Provocateur έχει αγαπήσει από την πρώτη στιγμή, όπως όλες εκείνες τις ομάδες που παλεύουν στα ίσα τις δυσκολίες της ζωής, βοηθώντας στη συγκεκριμένη περίπτωση ανθρώπους με HIV/AIDS.

“Η συνεργασία με το Κέντρο Ζωής ήταν μία ιδέα που προέκυψε ύστερα από σειρά σκέψεων. Αρχικά σκεφτόμασταν να κάνουμε ένα επετειακό event και να καλέσουμε όλους τους guests που είχαμε στα μέχρι τώρα live. Έπειτα, συμφωνήσαμε να καλωσορίσουμε τους φίλους μας στον εξαιρετικό χώρο του HolyWood Stage και αφού συνειδητοποιήσαμε ότι θα προκύψουν κάποια χρήματα απ’ όλο αυτό, κάναμε την τελευταία σκέψη, που είναι και το θετικό μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε από αυτήν την ενέργεια. Εκεί κάπου ήρθε το Κέντρο Ζωής, το οποίο και υποστήριξε με ενθουσιασμό την ιδέα μας.”.

 

Αναρωτιέμαι καθώς σκέφτομαι όσα μου λένε τα δύο παιδιά, αν και πώς μπορούν νεοι καλλιτέχνες να επικοινωνήσουν μαζί τους: “Όπως έως σήμερα κάθε φορά νέοι και διαφορετικοί guests καλλιτέχνες μοιράζονταν την αγάπη τους για τη μουσική μαζί μας, έτσι θα φροντίσουμε να συμβαίνει και στο μέλλον. Mε το χέρι στην καρδιά, οι στιγμές που μοιραζόμασταν στη σκηνή με τους καλεσμένους μας ήταν οι πιο δυνατές! Για εμένα αυτός είναι ο δρόμος… να ενώσω την αγάπη μου για αυτό που κάνω με ανθρώπους που έχουν την ανάγκη να κάνουν το ίδιο! Σε ό,τι αφορά τον τρόπο, στη σελίδα μας στο Facebook απαντάμε άμεσα σε όλα τα μηνύματα.”.

Θεωρώ πλέον ότι ξέρω ότι χρειάζεται γι’ αυτό το νέο, γεμάτο ελπίδα εγχείρημα και είμαι έτοιμη να το χειροκροτήσω από κοντά στις 15 Ιουνίου. “Είμαστε πραγματικά πολύ ενθουσιασμένοι για το τι θα συμβεί στη σκηνή του HolyWood Stage! Οι “Man With A Band”, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με 7 guests και θα παρουσιάσουν ένα “γεμάτο” μουσικό πρόγραμμα που θα κάνει blend μουσικές, φωνές και προσωπικότητες με έναν σκοπό: να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS. Για αυτόν τον λόγο και τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στο Κέντρο Ζωής.”.

* Πληροφορίες παράστασης:

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018
Ώρα έναρξης: 22.30

HolyWood Stage
Λεωφ. Βουλιαγμένης 289
(πλησίον σταθμών μετρό Δάφνη και Αγ. Δημήτριος)