“Σ’ αυτή τη ζωή τίποτα δεν είναι βέβαιο, εκτός απ’ τους φόρους και τον θάνατο”. Η περίφημη ατάκα ανήκει στον Βενιαμίν Φρανγκλίνο, που δεν πίστευε σε ελιξήρια ζωής και φιλοσοφικές λίθους, κι έτσι με σιγουριά υποστήριζε τις δύο μοναδικές του βεβαιότητες: πρώτα θα φορολογηθείς, ύστερα θα πεθάνεις. Σήμερα ωστόσο, το ένα απ’ τα δύο δεν είναι πια και τόσο βέβαιο.

Όχι, δυστυχώς δεν βρέθηκε ακόμα ο τρόπος να γλυτώσεις (νόμιμα) τη φορολογία. Ίσως όμως βρέθηκε ο τρόπος να γλυτώσεις τον θάνατο. Πώς; Πεθαίνοντας!

Ακούγεται παρανοϊκό και ίσως να είναι, αλλά μια νέα στάρταπ στην Καλιφόρνια, η Νέτκομ, υποστηρίζει πως ψάχνει εθελοντές για να τους σκοτώσει (!) κι έπειτα να ανεβάσει στο μυαλό τους σε ψηφιακό σκληρό δίσκο!

Ακούγεται ίσως σαν σενάριο κακής ταινίας θρίλερ, ή σαν επεισόδιο του Black Mirror, όμως οι ιδρυτές της σταρταπ σοβαρολογούν. Ωστόσο δεν υποστηρίζουν πως μπορούν να ανεβάσουν οι ίδιοι τη συνείδησή σου σε κάποιο δίκτυο. Αυτό που υπόσχονται είναι ότι έχουν ανακαλύψει μια νέα χημική φόρμουλα ικανή να διατηρήσει “ζωντανό” και άθικτο τον εγκέφαλό σου, για πολλές χιλιάδες χρόνια. Οπότε, λογικά κάποια στιγμή στο μέλλον θα υπάρχει η γνώση και η απαραίτητη τεχνολογία ώστε ο διατηρημένος εγκέφαλος να χαρτογραφηθεί και να περάσει σε μια ψηφιακή αιώνια ζωή.

“Δεν είναι μόνο το ζήτημα της αιώνιας ζωής. Είναι και το κομμάτι της σοφίας” δήλωσαν οι ιδρυτές της Νέτκομ. “Οι νέοι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν γνώση απ’ τους παλιούς αλλά όχι και τη σοφία. Πρέπει να μάθουν απ΄ τα ίδια λάθη. Σκεφτείτε όμως την πιθανότητα να μπορούσαμε να κωδικοποιήσουμε τη σοφία ενός εγκεφάλου και να τη μεταδώσουμε σε άλλους. Δεν επιθυμούμε μονάχα μια αθάνατη, αλλά και μια σοφή μελλοντική κοινωνία”.

Είναι η μεγαλύτεροι επιστήμονες του σύγχρονου κόσμου; Είναι θεοπάλαβοι σκιτζήδες; Ή μήπως αδίστακτοι εγκληματίες; Ο,τι απ’ τα τρία κι αν συμβαίνει, θα το μάθουμε στο μέλλον. Μέχρι τότε, εσύ καλύτερα να κρατήσεις το μυαλό σου μέσα στο κεφάλι.

Κάποιος ν’ ασχοληθεί με την εξαφάνιση των φόρων; Κανείς;