Ένας ιδιοφυής άνθρωπος, χαρακτηρίζεται συνήθως από σωστές επιλογές. Με την ίδια λογική, ένας ηλίθιος άνθρωπος, είναι πολύ πιθανό να κάνει τη μια βλακεία μετά την άλλη. Υπάρχουν βέβαια μερικές σπάνιες φορές που ένας παντελώς ηλίθιος άνθρωπος θα πάρει μια εξαιρετική απόφαση. Το αντίθετο όμως, πόσο πιθανό είναι να συμβεί;

Είναι γεγονός, ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος σπάνια θα κάνει κάτι πραγματικά παλαβό. Όταν το κάνει όμως, θα είναι πολύ, πολύ παλαβό! Και για του λόγου το αληθές, ιδού: 7 περιπτώσεις σπουδαίων ανθρώπων, που πήραν μερικές αδιανόητα βλακώδεις αποφάσεις. Και μάλιστα για χάρη της επιστήμης!  

1. Η βελόνα του Νεύτωνα

Μπορεί κανείς ν’ αμφισβητήσει την αυθεντία του Νεύτωνα; Φυσικά όχι! Όμως ο φιλαράκος ο Ισαάκ έφτανε συχνά στα άκρα για να επιβεβαιώσει τις θεωρίες του. Πάρε παράδειγμα την περίοδο που μελετούσε τα χρώματα και την ευαισθησία του ανθρώπινου ματιού. Ένα απ’ τα πειράματά του τότε, ήταν (ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ) να πάρει μια μακριά βελόνα και να τη χώσει ανάμεσα στο μάτι του και το κόκαλο του κρανίου. Ύστερα άρχισε να πιέζει το μάτι σε διαφορετικά βάθη και να παρατηρεί την αλλαγή στα χρώματα που έβλεπε. Και ήταν τόσο κωλόφαρδος που δεν έπαθε απολύτως τίποτα. Δεν του βγήκε το μάτι, αλλά στα σίγουρα του βγήκε το όνομα.


2. O καθρέφτης τους Νεύτωνα

Αφού την έβγαλε καθαρή με τις βελόνες, ο Νεύτωνας συνέχισε τις παλαβομάρες. Μετά τα χρώματα αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με τις μαύρες κηλίδες που βλέπεις αν κοιτάξεις για ώρα το έντονο φως. Μπήκε σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο με μια τρύπα στον τοίχο, κι ακριβώς την ώρα που η τρύπα κοιτούσε προς τον ήλιο, αυτός μάζεψε το φως μ’ έναν καθρέφτη και το έστειλε στο δεξί του μάτι. Ύστερα το ‘κανε ξανά, και ξανά, ώσπου έβλεπε πια συνεχώς την κηλίδα αλλά δεν έβλεπε τίποτα άλλο! Του πήρε μήνες να επαναφέρει την όρασή του κι αποφάσισε πια να κόψει τις χαζομάρες…

3. O καθετήρας του Φόρσμαν

Ο καρδιολόγος Βέρνερ Φόρσμαν βραβεύτηκε με Νόμπελ για την ανακάλυψη του “καρδιακού καθετηριασμού” που σώζει σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Ωστόσο, για να μπορέσει να πείσει την ιατρική κοινότητα πως η τεχνική του δουλεύει, ο τύπος έβαλε έναν καθετήρα στην κεντρική του αρτηρία. Και τον έσπρωξε ως την καρδιά του! Κι όσο ήταν ακόμη ζωντανός, έτρεξε να βγάλει… σέλφι-ακτινογραφία! Κι εμείς κοροϊδεύουμε τα πιτσιρίκια στο ίνσταγκραμ…

4. Ο χαρταετός του Φραγκλίνου

Το πιο κλασικό “παλαβό” πείραμα όλων των εποχών. Για ν’ αποδείξει τη σχέση του κεραυνού με τον στατικό ηλεκτρισμό, o κατά τα άλλα σώφρων Βενιαμίν Φραγκλίνος, έκανε αυτό που η μέση μάνα απαγορεύει στο παιδί της. Βγήκε στη βροχή (όχι χωρίς μπουφάν, αλλά) για να πετάξει τον χαρταετό του! Τελικά τα κατάφερε να τον χτυπήσει το ρεύμα χωρίς να πεθάνει, και με θράσος άρχισε να δίνει και οδηγίες για την “ασφαλή εκτέλεση” του πειράματός του. Η πραγματική οδηγία ωστόσο είναι: ΜΗΝ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ στο σπίτι.

  

5. Τα σφουγγάρια του Σπαλανζάνι

Σε αντίθεση με τους από πάνω, ο κακομοίρης ο Ιταλός έμεινε άγνωστος και άσημος, αφού ήταν σιχαμένα θεόμουρλος! Ο Σπαλανζάνι, ιερέας και βιολόγος (!), μελετούσε τη διαδικασία της πέψης. Έβαζε λοιπόν το φαΐ του μέσα σε λεπτά λινά πουγκιά, τα έδενε με σκοινιά και τα κατάπινε. Κι έπειτα, όταν η πέψη ξεκινούσε, τα τραβούσε πάλι πίσω για να τα μελετήσει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μερικές φορές τα ‘παιρνε μαζί του και στην εκκλησία. Κάτι τέτοια κάνετε και πώς να μην υπάρχει κόντρα εκκλησίας – επιστήμης μετά;

6. Οι αιμοκαθάρσεις του Μπογκντάνοφ

Σπουδαίος αιματολόγος και φιλόσοφος, ο Μπογκντάνοφ ήταν επίσης συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Και μάλλον κάπου εκεί χάλασε η δουλειά, αφού κάποια στιγμή του καρφώθηκε η ιδέα πως, όσο κάνει στον εαυτό του ενέσεις με φρέσκο αίμα υγειών ανθρώπων, θα παραμένει κι ο ίδιος υγιής και θα ζει… για πάντα! Ε, τελικά σε μια απ’ αυτές τις αυτοσχέδιες αιμοκαθάρσεις του, έπεσε σε διαφορετική ομάδα αίματος και πέθανε για πάντα. Τραγική ειρωνεία; Τραγική σίγουρα…

7. H γαλοπούλα του Μπέικον

Ο φιλόσοφος Φράνσις Μπέικον, πρόσφερε τόσα στη διανόηση όσα και στη συντήρηση των τροφίμων. Μια χιονισμένη μέρα κοιτώντας απ’ το παράθυρο, σκέφτηκε πως το χιόνι μπορεί να διατηρήσει το κρέας καλύτερα απ’ το αλάτι. Ενθουσιασμένος, βγήκε απ’ τη ζέστη του σπιτιού του, αγόρασε μια γαλοπούλα, την παραγέμισε χιόνι και την έθαψε σ’ αυτό. Η γαλοπούλα διατηρήθηκε, αλλά ο Μπέικον έπαθε πνευμονία και πέθανε. Γαλοπούλα > Μπέικον (κακό λογοπαίγνιο, συγγνώμη γι’ αυτό).