Δεν είναι τυχαία “το πιο πλούσιο παπί του κόσμου“. Δεν έχει τυχαία περιουσία που αγγίζει τα 6 απιθανικομμύρια, 7 φανταστικομμύρια, 8 πολυμυριαδομμύρια, 9 δισεκατομμύρια, 1 εκατομμύριο, 23 δολάρια και 45 σεντς. Δεν έφτασε τυχαία, από φτωχός λουστράκος στη Γλασκόβη, να ‘ναι σήμερα ο πιο σκληρός καπιταλιστής του ντουνιά. Όχι, όχι, καθόλου τυχαία.

Η τυχερή του δεκάρα σίγουρα έπαιξε τον ρόλο της, όμως ο θείος Σκρουτζ πάνω απ’ όλα είχε αρχές. Και σήμερα, λαμβάνω την τιμή να σου παρουσιάσω τις 10 βασικές αρχές που πρέπει ν’ ακολουθήσεις αν θες κι εσύ να γίνεις πλούσιος. Στην μπάντα Τζον Ρόμπαξ, Μπομπ Σόρος, Σκληρόκαρδε Χρυσοκούκη και Μπιλ Γκέιτς! Όταν ο Σκρουτζ ΜακΝτακ διδάσκει καπιταλισμό, οι υπόλοιποι κοιτάνε και μαθαίνουν. Δίδαξέ μας, δάσκαλε!  

1. Αν σου χρωστάνε, ψάξε και βρες τους! Και στου βοδιού το κέρατο να κρυφτούν…

2. Κανένα χρέος δεν είναι αρκετά μικρό, ΤΙΠΟΤΑ δεν χαρίζεται!

3. Στρέψε το πόπολο ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό.

4. Οδηγίες για να ‘σαι σωστό αφεντικό: Πάντα καλοπληρωτής…

 …και ντόμπρος στις απολύσεις!

5. Μην φοβάσαι κράτος – μην σκιάζεσαι δημόσιο.

6. Ούτε οικολογίες…

…ούτε έρωτες κι αηδίες πρέπει να σ’ επηρεάζουν!

7. Να ‘χεις τα σωστά πρότυπα…

…και μη φοβάσαι να χρησιμοποιείς ουσίες κι οινοπνεύματα!

8. Πάντα να διαβάζεις καλά τα ψιλά γράμματα. Όλες οι κομπίνες εκεί είναι κρυμμένες…

9. Μη ρισκάρεις κέρδος, ούτε για το ίδιο σου το αίμα.

10. Διάβαζε βιβλία, η γνώση είναι χρυσός (και κυριολεκτικά)!

Όμως παρόλα αυτά, ο θείος Σκρουτζ δεν είναι και τόσο καλός καπιταλιστής. Κι αυτό γιατί τελικά, στο βάθος, δεν είναι τα χρήματα που έχουν σημασία γι’ αυτόν. Είναι το κυνήγι που του αρέσει, περισσότερο κι απ’ τον θησαυρό. Και πάνω απ’ όλα, ο θείος Σκρουτζ αγαπάει την οικογένειά του. Με τον δικό του τρόπο… Κι εμείς σ’ αγαπάμε, ρε πάπιε! heart