Κάθε χρόνο, τέλη Φεβρουαρίου, η Βαρκελώνη γίνεται η πρωτεύουσα της τεχνολογίας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα τελευταία χρόνια γίνεται εκεί, το Mobile World Congress. Oι περισσότερες εταιρίες τεχνολογίας απ’ όλο τον κόσμο (εκτός από την Apple) στον τομέα του mobile (και όχι μόνο), δίνουν το “παρών” για να μπορέσουμε να ρίξουμε μία κλεφτή ματιά από το μέλλον.

Η πόλη με αφορμή το συνέδριο αυτό, έχει αποκτήσει τουριστικό ενδιαφέρον μέσα στο χειμώνα, πράγμα που δεν είχε πριν και τα λεφτά που έρχονται στην πόλη δεν είναι και λίγα. Υπολόγισε περίπου 300 εκατομμύρια τζίρο μέσα σε μία εβδομάδα. Δεν το λες και άσχημα. Δεν μιλάμε για τα χρήματα που χρειάζεται να ξοδέψει μία εταιρία για να έχει περίπτερο στην έκθεση. Φαντάσου τώρα, ότι το πιο οικονομικό περίπτερο κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ. ενώ των μεγάλων εταιριών μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Ας μη μιλάμε όμως άλλο για οικονομικά, γιατί βλέπεις κάτι τέτοιες ενέργειες και απορείς γιατί δεν γίνεται κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα. Είναι για να σε πιάνουν τα νεύρα σου.

Ας μιλήσουμε για τεχνολογία και όλα όσα έκλεψαν το ενδιαφέρον στην έκθεση.

Στην φετινή MWC θυμήθηκα κάτι από τα παιδικά μου χρόνια, τότε που όλοι στο σχολείο, ψάχναμε να βρούμε το κινητό που είχε ο Neo στο Matrix.

H Nokia φρόντισε να μου το θυμίσει καλά αυτό με την κυκλοφορία του ”νέου” Nokia 8110 4G ή αλλιώς “Banana Phone”.

Φυσικά, η Sony δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο γεγονός. Κάθε χρόνο φροντίζει να κάνει εκεί τις ανακοινώσεις των νέων συσκευών της. Έτσι, λοιπόν, μας έδειξε το Sony Xperia XZ2 το οποίο είναι λίγο διαφορετικό από τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρίας και είναι το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο που προσφέρει τη δυνατότητα βιντεοσκόπησης 4Κ HDR και δυνατότητα λήψης Super Slow Motion στα 960 fps σε Full HD. 

Το ελληνικό στοιχείο φυσικά δεν έλειπε από την έκθεση, αφού η ελληνική Fluo είχε περίπτερο με όλα τα νέα της προϊόντα που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2018. Εκεί τα βλέμματα έκλεψε το Rock, το οποίο όπως σε προδιαθέτει το όνομα του, αντέχει σαν βράχος σε όλες τις κακουχίες.

Επίσης, η Qivos η οποία μπορεί να μην έδειξε κάποιο κινητό, όμως έκλεψε την παράσταση με τα κοσμήματα (δαχτυλίδια και βραχιόλια) που παρουσίασε. Επιτρέπουν τις πληρωμές με ένα απλό άγγιγμα του κοσμήματος. ΟΥΑΟΥ!

Wiko, Asus και πολλές ακόμα εταιρίες κυκλοφόρησαν κινητά τα οποία θυμίζουν το νέο iPhone Χ με την οθόνη να κόβεται στο πάνω μέρος για να χωρέσει η κάμερα. ΓΙΑΤΙ;

Εκτός όμως από κινητά, η MWC είναι η παιδική χαρά του λάτρη της τεχνολογίας. Για αρχή έχει πολλά “παιχνίδια” εικονικής πραγματικότητας ή αλλιώς VR μας πήγαν μέχρι το φεγγάρι, βόλτα με δεινόσαυρο, σε ρόλερ κόστερ και σε κατάβαση με snowboard! Το μενού τα είχε όλα.

Επιπλέον, δεν έλειπαν τα “έξυπνα” αυτοκίνητα και τα ρομπότ. Αυτό το μέλλον δεν είναι και πολύ μακριά. Artificial Intelligence σου λέει και μασίν λέρνινγ είναι η φάση τώρα.

Η σύνδεση 5G την οποία θα τη δούμε σε μερικά χρονάκια και στην Ελλάδα (μάλλον) έκλεψε την παράσταση. Όλες οι εταιρίες παρουσίασαν τις λύσεις τους. Μιλάμε για πολύ γρήγορο ίντερνετ στο κινητό και στο σπίτι και ΠΑΝΤΟΥ. Τα στόρις θα πάρουν φωτιά! 

Α! Να μην ξεχάσω επίσης, ότι είχα την ευκαιρία να πάω και μία βόλτα στο διαστημικό σταθμό ISS με την Hewlett Packard, η οποία μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους μερικά από τα σχέδια της για τα διαστημικά ταξίδια που ετοιμάζει…

4 μέρες γεμάτες τεχνολογία, gadgets και μπλιμπλίκια, πέρασαν νεράκι στη Βαρκελώνη. Eλπίζω του χρόνου να δούμε ακόμα περισσότερα…

Adios για την ώρα και σι γιου νεξτ γίαρ!