Ανακρίσεις, τεχνικές, ένστικτο, καλός – κακός μπάτσος. Όλα αυτά σε λίγα χρόνια θα ακούγονται κατάλοιπα μιας άλλης εποχής. Κι αυτό γιατί, σε λίγα χρόνια, το αν κάποιος είναι ένοχος ή αθώος θα καθορίζεται εύκολα και με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα. Πώς; Με μια απλή αξονική τομογραφία.

Το όνομά του είναι fMRI και στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν πολύ προηγμένο ανιχνευτή αλήθειας. Μόνο που, σε αντίθεση με τους ως τώρα ανιχνευτές, αυτόν δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις. Κι επιπλέον, στους μέχρι τώρα ανιχνευτές, πολύ σημαντικό ρόλο έπαιζε ο ανακριτής που θα χειριζόταν το μηχάνημα. Εδώ δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε πως, το νέο αυτό σύστημα δίνει κατά 24% πιο ασφαλή αποτελέσματα που δεν εξαρτώνται απ’ την εμπειρία του ανθρώπου που το χειρίζεται.

 

Η μελέτη έγινε ως εξής: Ζητήθηκε απ’ τους συμμετέχοντες να γράψουν κρυφά έναν αριθμό απ’ το 3 ως το 8. Στη συνέχεια πέρασαν τρεις φορές από ανιχνευτή αλήθειας, κι άλλες τρεις απ’ τον τομογράφο. Εκεί αφού άκουγαν τα νούμερα από το 3 ως το 8, έπρεπε να πουν “όχι” για καθένα απ’ αυτά. Άρα να πουν 1 στις 6 φορές ψέματα, τα οποία θα έπρεπε να αναγνωρίσουν οι ερευνητές. Τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν συντριπτικά υπέρ της νέας τεχνολογίας. 

Οι ερευνητές πάντως τονίζουν ότι κι αυτό το νέο σύστημα δεν έχει απόλυτη επιτυχία. Το ποσοστό βεβαιότητας αγγίζει ως και το 98%, πολύ μεγαλύτερο δηλαδή απ’ το αντίστοιχο των μέχρι τώρα ανιχνευτών. Όμως και πάλι, υπάρχει δρόμος μέχρι να φτάσουμε στο 100%.

 

Όπως και να ‘χει, ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί μηχάνημα που θα βγάλει εντελώς τον άνθρωπο απ’ το παιχνίδι. “Το ποσοστό είναι καλό, αλλά όχι αρκετό για να αφήσουμε τη ζωή κάποιου να κριθεί από ένα μηχάνημα” δήλωσε ο Τζό Χιρς, διευθυντής τεχνολογικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μπορούμε ωστόσο να ελπίζουμε, πως οι άνθρωποι θα έχουν όσο μεγαλύτερη βοήθεια γίνεται πια, στην καταπολέμηση εγκλημάτων και στην απονομή δικαιοσύνης.