Όσκαρ. Για άλλη μια χρονιά, ο κινηματογράφος γίνεται για ένα βράδυ Τσάμπιονς Λιγκ. Κόντρες, ντέρμπι, νικητές, ηττημένοι, στοιχήματα…

Κι επειδή ξέρω πόσο πολύ σ’ ενδιαφέρουν αυτά τα τελευταία, τζογαδόρε αναγνώστη, για να μη σ’τα φάνε ξανά οι στοιχηματικές, το Provocateur είναι εδώ για σένα. Διάβασε ποιος θα κερδίσει, γιατί θα κερδίσει, τρέξε, παίξε, παρ’ τα όλα! Σιγουράκια σου ‘χω, λέμε. 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

Υποψήφιες: Αόρατη Κλωστή, Η Μορφή του Νερού, Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου, Τρέξε!, The Post: Απαγορευμένα Μυστικά, Δουνκέρκη, Η πιο Σκοτεινή Ώρα, Τρεις Πινακίδες Έξω απ’ το Έμπινγκ στο Μιζούρι, Πασχαλίτσα.

Θα το πάρει: Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου.

Σε μια χρονιά γεμάτη συμβολισμούς κι ακτιβισμό, η κοσμοπολίτικη, ομοφυλόφιλη δήλωση ρομαντισμού του Γκουαντανίνιο, θα πάρει εκδίκηση για το “Μπρόουκμπακ Μάουντεν” 12 χρόνια μετά.

 

 

Πρέπει να το πάρει: Τρέξε!

Το πιο σημαντικό φιλμ τρόμου απ’ την εποχή της “Σιωπής των Αμνών”, είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό φιλμ τρόμου. Φόβος, παράδοξο, συμβολισμοί και μαύρο χιούμορ. Μια “Μακάβρια Εισβολή” με “Λάμψη”, σε πακέτο “Μάντεψε Ποιος Θα Έρθει το Βράδυ”.

  

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Υποψήφιοι: Κρίστοφερ Νόλαν, Γκρέτα Γκέργουιγκ, Τζόρνταν Πιλ, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Πολ Τόμας Άντερσον.

Θα το πάρει: Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (Η Μορφή του Νερού).

5 υποψήφιοι με 5 σκηνοθεσίες – διαμάντια! Θα κερδίσει ο Ντελ Τόρο γιατί: 1ον. Είναι ο πιο αναγνωρίσιμος και συμπαθής. Και 2ον. Έχει σκηνοθετήσει τη μόνη ταινία που είναι ταυτόχρονα σινεφίλ αλλά μέινστριμ. Πατάει δηλαδή στα νέα πρότυπα του Χόλυγουντ για τον αμερικανικό κινηματογράφο. 

Οπότε, είτε είσαι σινεφίλ, είτε είσαι μέινστριμ, δες τη “Μορφή του Νερού” μαζί με άλλες βραβευμένες ταινιάρες, αποκλειστικά στη Nova.  

 

 

Πρέπει να το πάρει: Τζόρνταν Πιλ (Τρέξε!).

Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του, ο Πιλ επιδεικνύει ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ αίσθηση του μέτρου παρά το όλο στόρι που εύκολα σε παρασύρει. Κι έτσι κατάφερε να εντάξει πολλά σχόλια και διαφορετικά κινηματογραφικά ήδη, σε μια ταινία που απ’ την αρχή ως το τέλος πατάει πολύ γερά στα πόδια της.

   

Α’ ΑΝΤΡΙΚΟ

Υποψήφιοι: Ντάνιελ Ντέι – Λούις, Ντάνιελ Καλούγια, Γκάρι Όλντμαν, Ντένζελ Ουάσινγκτον, Τιμοτέ Σαλαμέ. 

Θα το πάρει: Γκάρι Όλντμαν (Η πιο Σκοτεινή Ώρα).

Ο Όλντμαν είναι για χρόνια ένας, χαμηλού προφίλ και μεγαλύτερης ερμηνευτικής ποικιλίας Ντικάπριο, με μόλις δύο υποψηφιότητες. Ε, θέλουν να του το δώσουν – αξίζει να το πάρει – καλύτερη ευκαιρία απ’ τη φετινή, δεν γίνεται να βρεθεί.  

 

 

Πρέπει να το πάρει: Γκάρι Όλντμαν (Η πιο Σκοτεινή Ώρα).

Ο “δαντελωτά” εξαίρετος Ντέι – Λούις, κι ο αποκαλυπτικά πολύπλευρος Καλούγια, σε άλλες χρονιές θα έκαναν περίπατο. Φέτος ωστόσο, ο Τσώρτσιλ του Όλντμαν είναι από άλλο ανέκδοτο. Απ’ το ανέκδοτο που “Ήταν μια Θάτσερ κι ένας Λίνκολν…“. Κι ίσως ένα κλικ ψηλότερα.

    

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ

Υποψήφιες: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Μάργκοτ Ρόμπι, Σάλι Χόκινς, Μέριλ Στριπ, Σαουάρς Ρονάν.

Θα το πάρει: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (Τρεις Πινακίδες Έξω απ’ το Έμπινγκ, στο Μιζούρι).

Σκληρή, δυναμική, ξεροκέφαλη, ένας ρόλος καριέρας που έχει ήδη κερδίσει τα πάντα στο πέρασμά του. Η οργισμένη δύναμη της ΜακΝτόρμαντ θα παλέψει με την ευαίσθητη δύναμη της Σάλι Χόκινς, και λογικά θα κερδίσει γιατί είναι… η ΜακΝτόρμαντ. Μεγάλη αδικημένη φέτος η εκπληκτική Μάργκοτ Ρόμπι που δείχνει εκτός κούρσας, την ώρα που σε άλλες χρονιές θα είχε ήδη αγκαλιά το βραβείο.

Υ.Γ. Αν υπήρχε στην πεντάδα η Κέιτ Γουίνσλετ (που λείπει απ’ τις υποψηφιότητες για μη κινηματογραφικούς λόγους), θα ήταν οπωσδήποτε το φαβορί. Και όχι άδικα.

 

 

Πρέπει να το πάρει: Σάλι Χόκινς (Η Μορφή του Νερού).

ΜακΝτόρμαντ, Ρόμπι, Ρονάν είναι όλες πολύ, ΠΟΛΥ καλές. Όμως αυτό που κάνει εδώ η Χόκινς είναι απίθανο. Και θα παρέμενε απίθανο ακόμη κι αν η ηρωίδα της, μιλούσε. Η βουβή, διακριτική εκφραστικότητα της παραμυθένιας Σάλι, είναι ένας ρόλος που ελάχιστες θα μπορούσαν να φέρουν τόσο καλά εις πέρας.

Κι αν δεν με πιστεύεις, δες τη Σάλι Χόκινς, τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ κι άλλες βραβευμένες και υποψήφιες ηθοποιάρες, όποτε θέλεις και σ’ αρέσει με Nova On Demand.

  

Β’ ΑΝΤΡΙΚΟ

Υποψήφιοι: Κρίστοφερ Πλάμερ, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Σαμ Ρόκγουελ, Γουίλεμ Νταφόε, Γούντι Χάρελσον. 

Θα το πάρει: Σαμ Ρόκγουελ (Τρεις Πινακίδες Έξω απ’ το Έμπινγκ, στο Μιζούρι).

Ψυχοπαθής, παλικαράς, μαμάκιας, νευρωτικός και μόνιμα στη φάπα, ένας απίθανος χαρακτήρας απίθανα παιγμένος απ’ τον Σαμ Ρόκγουελ. Άξιο το βραβείο, αν δεν υπήρχε ο αποκάτω… 

 

 

Πρέπει να το πάρει: Γούντι Χάρελσον (Τρεις Πινακίδες Έξω απ’ το Έμπινγκ, στο Μιζούρι).

Απρόσμενα ευαίσθητος, αστείος, τρυφερός και άνετα βαθύς, ο Χάρελσον σε μια σπουδαία στιγμή καριέρας που δυστυχώς κράτησε λίγο. Αλλά σινεμά είναι, η ποιότητα δεν πρέπει να υπερισχύει της ποσότητας;

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ

Υποψήφιες: Άλισον Τζάνεϊ, Λόρι Μέτκαλφ, Μέρι Τζ. Μπλάιτζ, Λέσλι Μάνβιλ, Οκτάβια Σπένσερ. 

Θα το πάρει: Άλισον Τζένεϊ (Εγώ η Τόνια).

Μπρα ντε φερ ανάμεσα σε δύο αντίθετους (;), σπουδαίους ρόλους: Τζένεϊ εναντίον Μέτκαλφ. Λογικά κερδίζει η πρώτη, γιατί η ταινία της είναι λιγότερο “ανεξάρτητη”.  

 

 

Πρέπει να το πάρει: Άλισον Τζάνεϊ (Εγώ, η Τόνια) ή Λόρι Μέτκαλφ (Πασχαλίτσα).

Η Ακαδημία ας βγάλει νικήτρια, εγώ δυσκολεύομαι…