Ο Δον Ζουάν τη χρησιμοποίησε για να κρύψει τη ντροπή του. Ο Ζορό για να κρύψει την ταυτότητά του. O Άιρονμαν την έχει για οθόνη κι ο Ντέντπουλ… Βασικά δεν έχω ιδέα γιατί φοράει ο Ντέντπουλ μάσκα… 

Τέλος πάντων, πρόσεξες κάτι; Τις μάσκες όλοι τις “χρησιμοποιούν”. Όλοι τις εκμεταλλεύονται. Όλοι; Ε, λοιπόν, όχι ακριβώς.

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, υπήρξαν σ’ αυτήν την ποπ κουλτούρα, μάσκες που έκαναν τη δική τους καριέρα. Ξεπέρασαν τον τύπο που τις φορούσε, έπαψαν να είναι υποχείρια, είδαν με τα κούφια μάτια τους τη δόξα και την αγκάλιασαν! Δεν με πιστεύεις; Ορίστε. Τσέκαρε παρακάτω τις 6 πιο ξεκάθαρες περιπτώσεις που μια μάσκα, ξεπέρασε τον λουζερά που τη φόραγε!
 
Η Μάσκα

Είναι η μόνη μάσκα που έκανε καριέρα με τ’ όνομα “η Μάσκα”. Είναι η μόνη μάσκα που κάνει τη μόστρα της ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ της ταινίας. Και γενικότερα κάνει τη μόστρα της, αφού ο καψερός ο Στάνλεϊ Ίκπκις (ο ποιος;) όποτε τη φοράει παύει να είναι Ίπκις – γίνεται Μάσκα. Και μεταξύ μας, για ποιον βλέπουμε την ταινία; Για τον Ίπκις; (Ποιος είναι αυτός, μωρέ;;;). Όοοχι, για τη Μάσκα. Και ποιος καθαρίζει τη μισή μαφία για να σώσει το κορίτσι; Ο Ίπκις; (ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ, ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ;). Όχι, η Μάσκα! Για τα καλύτερα gif, δεν ρωτάω καν:

 

Άκου-Άκου

Πρώτον: Τούτη δω τη μάσκα, δεν τη φοράει κανείς. ΆΜΑ γουστάρει πάει και κάθεται στη μούρη του Κρας του Μπάντικουτ, και μόνο αν ο αλέπος καταφέρει να σπάσει τρεις φορές το σωστό κουτί. Δεύτερον: O Άκου-Άκου παίζει σ’ όλες τις πίστες (ενώ ο Κρας όχι!). Kαι γενικά, ο Άκου-Άκου οργανώνει την επανάσταση, κουβαλάει τη σοφία κι έχει γίνει περισσότερες φορές μπλουζάκι και τατού απ’ όσες ο Κρας κι ο Σούπερ Μάριο μαζί. Με λίγα λόγια, αυτός είναι τ’ αφεντικό!

 

Ούκα-Ούκα

Ε, τι; Να βάλω τον καλό αδερφό χωρίς τον κακό; Τι θα ‘ταν ρε ο Άβελ χωρίς τον Κάιν; Τι θα ‘ταν ο Θωρ χωρίς τον Λόκι; Τι θα ‘ταν το Γιν χωρίς το Γιαν; (Είπε κανείς Μουφάσα και Σκάρ; ΕΙΠΕ; Ας κάνουμε ότι δεν είπε…). Όπως και να ‘χει, ο Ούκα-Ούκα είναι μορφή! Ωραίος, μοχθηρός, αυθεντικά κακός και με το σωστό όνομα για καριέρα. Σίγουρα δε, πολύ πιο επιτυχημένος απ’ τον λουζερά τον Kόρτεξ: Με τo N στο κούτελο λες κι είναι νέος οδηγός, ξέρω ‘γω, και μια ζωή να τον γλεντάει η αλεπού.

  

Γκάι Φοξ

Remember remember, the 5th of november… Ας το παραδεχτούμε: Δεν ήξερες τον Γκάι Φοξ πριν το V for Vendetta (εξόν κι αν είσαι πολύ ψαγμένο αλάνι, οπότε μπαρδόν και πάω πάσο). Αλλά κι απ’ τον ίδιο τον V, τι θυμάσαι; Τη μάσκα! Κι ενώ ο μασκοφόρος εκδικητής σε κόμικ και ταινία σταμάτησε στο ένα τεράστιο χιτ, η μάσκα προχώρησε αυτόνομα τη δική της καριέρα. Εμφανίστηκε στη μούρη των Anonymous, έγινε εικονίδιο του epic fail, έπιασε τη μούρη του Τσε Γκεβάρα σε T-shirt εμφανίσεις, κι έγινε “καμουφλάζ” με φούμο στη δική μου μούρη όταν ήμουνα φαντάρος. Μεγαλεία, δεν παίζεις…

  

Scream

Τεράστιος σταρ! Τέλη ’90 – αρχές 2000, γινόταν ΤΗΣ ΤΡΕΛΗΣ μ’ αυτή τη μάσκα. Πάνω που έκανε επιτυχία η κανονική ταινία, έσκασε και το Scary Movie Wazzuuuup! και πάταγο ο χάρος. Σε παιδικά πάρτι πήγαινες και τα μισά παιδάκια φόραγαν τη μουτσούνα με τα ρουφηγμένα μάγουλα και σε κυνηγούσανε με ψεύτικα μαχαίρια. (Mάνα δεν είχατε ρε, να σας μαζέψει;). Την ίδια εποχή, κανείς δεν ασχολιόταν με τους πουθενάδες που έκαναν τα εγκλήματα στην ταινία.

 

Η Σιδερένια Μάσκα

Θυμάσαι εσύ πώς λένε τον χαμένο αδερφό του Λουδοβίκου; Ούτε ο ίδιος δεν θυμάται. Ούτε η μάνα του δεν θυμάται. Ούτε ο Δουμάς καλά-καλά δεν θυμάται! Ακόμα και τότε που θυμόταν πάντως, το βιβλίο του τ’ ονόμασε: Ο άνθρωπος με τη Σιδερένια Μάσκα. Τυχαίο; Ε, δεν νομίζω…