Κάπου στα τέλη του 2005 θυμάμαι, κυκλοφόρησε ένα παιχνίδι για το Playstation 2 τότε, ένα παιχνίδι που έμελλε να αλλάξει όλα όσα είχαμε δει μέχρι εκείνη τη στιγμή στην δημοφιλή κονσόλα της Sony. Το όνομα του “Shadow of the Colossus“. Ωραίο κι επιβλητικό όνομα.

Το παιχνίδι ήταν μοναδικό στο είδος του τόσο από πλευράς γραφικών όσο και gameplay, ενώ το story του ήταν αυτό ακριβώς που θέλαμε εκείνη την περίοδο.

Για να μην στα πολυλογώ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΦΗΣΕ ΙΣΤΟΡΙΑ. Αν δεν άφηνε άλλωστε, ποιος θα ήταν ο λόγος να ασχολιόμουν μαζί του 12 χρόνια αργότερα; Πριν περίπου 6 χρόνια η Sony, που λες, προσπάθησε να μας φέρει το παιχνίδι αυτό στο Playstation 3 και το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο καλό, αφού το μόνο που είχε συμβεί ήταν απλά να αλλάξουν λίγο τα γραφικά του για να μπορεί να δείχνει καλύτερο. Αυτό μόνο!


Τώρα 6 χρόνια αργότερα η Sony θέλει επανακυκλοφορεί το “Shadow of the Colossus” χτίζοντας αυτή τη φορά από την αρχή. Αυτή η κίνηση μπορεί να προκάλεσε ανησυχία μιας και θα άλλαζαν τα πάντα μέσα στο παιχνίδι, όμως τελικά η δουλειά έγινε πολύ καλά και όλα δείχνουν να πηγαίνουν ρολόι. Η ατμόσφαιρα και όλο μαγικό feeling του παιχνιδιού, μου έφεραν όλα τα συναισθήματα που είχα την πρώτη φορά που το είδα.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Δεν έχεις παίξει ποτέ κάποιο από τα δύο “Shadow of the Colossus”; Δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω τόση ώρα; ΟΚ! Πάμε να δούμε τι παίζει με αυτό το μικρό έπος και γιατί έχει δημιουργηθεί τόσος ντόρος γύρω από το όνομα του.

Πρωταγωνιστής του “Shadow of the Colossus” είναι ο Wander που παρέα με το άλογό του ξεκινάνε το κυνήγι των 16 κολοσσών. Τα όπλα που χρειαζόμαστε είναι ένα σπαθί κι ένα τόξο και όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους.

Κάθε κολοσσός είναι από μόνος του ένας γρίφος. Βρίσκεται κάπου μέσα στο χάρτη και πρέπει αρχικά να τον εντοπίσω με τη βοήθεια από το φως που βγάζει το σπαθί του Wander και στη συνέχεια να βρω τρόπο να σκαρφαλώσω πάνω του και να τον σκοτώσω!


Ακούγεται εύκολο και απλό, όμως πίστεψέ με δεν είναι καθόλου! Το να βρω έναν κολοσσό ήταν το πρώτο challenge. Το δύσκολο κομμάτι ήταν να μπορέσω να σκαρφαλώσω πάνω του! Έπρεπε να φροντίσω να είμαι κρατημένος καλά πάνω όσο κουνιόταν γιατί πάντα προσπαθούσε να με πετάξει κάτω, ενώ παράλληλα έπρεπε να βρίσκω τρόπο ξεκουράζομαι μιας και το στάμινα του Wander τέλειωνε και αυτό σήμαινε ΠΤΩΣΗ! 


Πάνω κάτω αυτό είναι το τσάλεντζ του παιχνιδιού. Δεν υπάρχουν άλλοι εχθροί παρά μόνο οι κολοσσοί που κι αυτοί ας μη γελιόμαστε είναι τεράστιο τσάλεντζ!

Από πλευράς gameplay το παιχνιδί έχει βελτιωθεί γιατί έχει λίγο καλύτερο σύστημα χειρισμού του παίχτη και των κινήσεων του όμως πολλές η κάμερα ΜΟΥ ΕΣΠΑΓΕ ΤΑ ΝΕΥΡΑ, ειδικά όταν ήμουν καβάλο στο άλογο. Τα γραφικά είναι απλά ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ (4K) ειδικά αν έχεις βάλει την Cinematic επιλογή στο Playstation 4 Pro ενώ και το Performance που δίνει 60 FPS για τους μερακλήδες gamers δεν χαρίζεται καθόλου στην ποιότητα (Full HD ανάλυση)!


Εκτός από εικόνα και χειρισμό ένα παιχνίδι έχει και ήχο. ΕΔΩ Ο ΗΧΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ! To soundtrack δένει απίστευτα, ολοκληρώνοντας την εμπειρία με ένα μοναδικό τρόπο.

Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι είναι μία πάρα πολύ μεταφορά του κλασικού τίτλου στις ανάγκες του σήμερα και σίγουρα θα θυμίσει πολλά σε όλους τους παλιούς και θα μάθει στους νέους! Μπράβο στα παιδιά της Bluepoint που έκαναν τόσο καλή δουλειά και μακάρι στο μέλλον να δούμε τόσο καλά Remakes!