Ο Ρίου ή Ράιου (αυτή ήταν πάντα η διαμάχη που είχαμε όταν είμασταν μικροί στα ηλεκτρονικά!) ο Νταλσίμ, ο Χόντα, η Τσαν Λι, Κεν, ο Μπλάνκα και τ’ άλλα παιδιά της παρέας επιστρέφουν για ατελειώτο ξύλο στην οθόνη του σαλονιού μου.

Πριν 2 χρόνια η Capcom μας έδωσε τον πέμπτο τίτλο της σειράς Street Fighter και όλοι είδαμε ότι βασιλιάς ζει κι επέστρεψε για να δείξει πώς παίζεται το αυθεντικό ξύλο στα video games. Πολλοί παίχτες έκραξαν τότε, γιατί το παιχνίδι δεν είχε πολύ καλό single player mode και πιο casual χαρακτήρα.

Πραγματικά όμως, για να μάθει κάποιος έναν χαρακτήρα καλά, θα πρέπει να ξοδέψει άπειρες ώρες. Ίσως θα έπρεπε να υπάρξει σχολή που να μαθαίνει στον κόσμο να παίζει. Αυτός είναι κι ένας λόγος που αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και δύσκολα παιχνίδια που έχουν μπει στα e-sports.

Το Street Fighter είναι ένα κλασικό παιχνίδι και μου θυμίζει πολλά. Η πρώτη μου γνωριμία ήταν με το Street Fighter 2 στα ηλεκτρονικά ή Arcade ή ουφάδικα ή όπως αλλιώς μπορεί να τα έχω ακούσει. Κατάλαβες πάντως… Εκείνα τα μαγαζιά που πήγαινες κι έπαιζες σε μεγάλη οθόνη video games. Τα πρόλαβα με 20αρικα που μετά έγιναν 50αρικα, 100αρικα και 2×100αρικα (δραχμές όλα αυτά) και στη συνέχεια ευρώ κλπ κλπ.

Μιλάμε έχω καταθέσει πολλά κέρματα στο Street Fighter 2, τόσα, όσα ν’ αγοράσεις Playstation και τέλεια τηλεόραση στο σπίτι εκείνη την περίοδο. Φαντάζομαι με νιώθεις… Δεν νοείται να είσαι παιδί των 90s και να μην έχεις φάει τουλάχιστον ένα μηνιάτικο σου (και λίγα λέω) στα ηλεκτρονικά.

Μετά τα ηλεκτρονικά, συνέχισα να ακολουθώ το Street Fighter σε όποια πλατφόρμα και αν κυκλοφορούσε, Nintendo, υπολογιστή, Mame, ακόμα και την Amiga το είχα. Ο ήχος του σορούκεν και του χαντούκεν παίζει να είναι ο πιο αναγνωρίσιμος ήχος παιχνιδιού ΕΒΕΡ κι είναι χαραγμένος ακόμα και τώρα στη μνήμη μου!

Ας μη μιλάμε όμως άλλο για το παρελθόν. Έχουμε το Street Fighter V Arcade Edition. Την πεμπτουσία των παιχνιδιών αυτού του είδους και πραγματικά ό,τι καλύτερο έχει βγει μέχρι σήμερα από την Capcom.


Είναι Σάββατο πρωί. Ανοίγω το Playstation 4 για να παίξω ένα πρωινό ματσάκι στο Street Fighter V για να πάει καλά η μέρα και τι να δω; Update 20 κάτι γίγα! Ήρθε επιτέλους η νέα έκδοση! Το Street Fighter V Arcade Edition σε λίγες ώρες θα είναι εγκατεστημένο κι έτοιμο να με υποδεχτεί. ΔΩΡΕΑΝ.

Αν δεν έχεις το απλό, τότε αγοράζεις μία και καλή το ολοκληρωμένο και ξεμπέρδεψες!

Το απλό Street Fighter V ήταν σούπερ όμως για όσους ενδιαφερόντουσαν περισσότερο για multiplayer φάση. Αυτό αλλάζει με τον νέο τίτλο της Capcom με την προσθήκη της φράσης Arcade Edition! Στην ουσία από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του παιχνιδιού έχω την επιλογή εκτός από το να παίζω με άλλους παίχτες διαδικτυακά ή τοπικά σε περιορισμένο επίπεδο (και λίγο βαρετό), να μπορώ να παίξω και μόνος μου σε μία σειρά από τουρνουά που με ταξιδεύουν πίσω στα παλιά. 

Συγκεκριμένα 6 τίτλους έχει βγάλει το παιχνίδι μέχρι σήμερα, 6 διαφορετικές επιλογές έχω να παίξω (βάζει μέσα και το Street Fighter Alpha) που κάθε μία έχει διαφορετική αισθητική και φυσικά ανάλογα με τον χαρακτήρα και διαφορετικό τέλος. Λιώσιμο και πάλι λιώσιμο στο single player όπως δεν ξανάγινε. Α, σε αυτό πρόσθεσε  και τα bonus επίπεδα που επιστρέφουν και ΓΙΝΑΜΕ!

Εκτός όμως από τα modes του παιχνιδιού, το νέο Street Fighter V Arcade Edition έχει μερικές αλλαγές στα μενού του και στο σχεδιαστικό κομμάτι του, αλλά και στο gameplay στο online. Αυτό σημαίνει ότι όσοι το κατείχαν το άθλημα θα πρέπει να κάτσουν πάλι πίσω στα θρανία να μάθουν κάποια ακόμα πράγματα.

Σκέψου μόνο ό,τι πλέον αν ξέρεις να παίζεις καλά και με στρατηγική (ναι γιατί και αυτά τα παιχνίδια έχουν στρατηγική) νικάς αν είσαι πραγματικά ο καλύτερος και όχι αν πατάς στην τύχη κουμπιά. Έχω χάσει πολλές φορές από τύπους που παίζουν για πρώτη φορά παρόμοια παιχνίδια και απλά επειδή πατάνε τα κουμπιά κάνουν παπάδες χωρίς να ξέρουν τι και πώς. ΕΔΩ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ!

Έχουμε και λέμε λοιπόν αν δεν έχεις επαφή με το παιχνίδι μέχρι τώρα, το Street Fighter V είναι το καλύτερο fighting game που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή εκεί έξω! Είναι ολοκληρωμένο και άκρως εθιστικό

ΠΡΟΣΟΧΗ! Θα έρθουν σίγουρα στιγμές που θα θες να παίξεις ένα ματσάκι ακόμα ή που θα θες να σπάσεις ό,τι βρεις μπροστά σου από τα νεύρα σου. Κάτσε προπονήσου και όλα θα πάνε καλά!