Λογαριασμούς και ακάουντς έχω πολλά και σε διαφορετικές υπηρεσίες. Το ίδιο κι εσύ φαντάζομαι. Για να κάνω κάτι στον υπολογιστή, στο κινητό ή στο tablet πρέπει να βάλω πρώτα τον ειδικό κωδικό. Τετραψήφιος θα είναι; Οχταψήφιος; Διάλεξε και πες μου. Απ’ όλα έχει ο μπαξές.

Να στο πω ακόμα πιο απλά. Αν έχεις λογαρισμό σε Facebook, Instagram, Gmail, Linkedin, Εbanking, AppStore, Google Play, eFood, TAXIS, Dropbox, Office 365, Twitter, Yahoo Mail ή σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ άλλη ηλεκτρονική υπηρεσία, τότε σίγουρα θα το έχεις καταλάβει.

Για να συνδεθείς στο λογαριασμό σου αυτό, χρειάζεσαι ένα Username (που συνήθως είναι ένα mail) κι ένα Password.

Κάπου εδώ ξεκινάει λοιπόν ο μεγάλος πονοκέφαλος. Αν είχα έναν λογαριασμό, θα είχα ένα Password και όλα θα ήταν καλά. ΑΥΤΑ, ούτε λαστ γίαρ! Οι κακοί χάκερς παραμονεύουν και περιμένουν την ευκαιρία για να σε χακάρουν. “Καλά ποιος είμαι εγώ που θα θέλουν να με χακάρουν;” μπορεί να σκεφτείς. Κι όμως! Αυτή η σκέψη πλέον δεν θα έπρεπε να σου περνάει καν από το μυαλό. Είσαι χρήστης, έχεις δεδομένα και τα δεδομένα ή αλλιώς τα ΝΤΑΤΑ είναι η αξία.

Όταν κάνω ρέτζιστερ σε μία υπηρεσία, δίνω τα βασικά μου στοιχεία και αν είναι να γίνουν και αγορές, δίνω και άλλα στοιχεία όπως είναι αριθμός πιστωτικής κάρτας κλπ. Αυτό είναι ένα Ντάτο το οποίο έχει μεγάλη αξία. Βέβαια, οι λόγοι που γίνονται τα χακαρίσματα ποικίλουν τόσο σε τεχνική όσο και σκοπό. Αλλά ας μη σταθώ στους χάκερς. Ας μιλήσω για σένα και για μένα. ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ. Τα καημένα θύματα, που όπως θα δεις παρακάτω δεν είναι και τόσο καημένα. Τα θέλει ο ποπός μας με αυτά που κάνουμε!

Κλείνω την παρένθεση κι επανέρχομαι λοιπόν στο θέμα μας που είναι οι κωδικοί και γιατί οι χρήστες στον βωμό της ευκολίας θέλουν να θυσιάσουν τα δεδομένα τους.

Είπαμε, πολλά ακάουντς – πολλοί κωδικοί. Ένα μυαλό όμως χειμώνα καλοκαίρι, πού να θυμάται να αντιστοιχήσει 30 διαφορετικούς κωδικούς; Η “έξυπνη” λύση του χρήστη λοιπόν ποια είναι; 

ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΚΩΔΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ! ΤΖΙΖΟΥΣ!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο κωδικός αυτός να είναι τύπου “123456, password, 12345678, qwerty, football, iloveyou, admin, welcome, login, abc123, starwars, master, hello, 654321, harley” και πολλά πολλά ακόμα. 

 

Βλέποντας αυτούς τους κωδικούς, οι οποίοι είναι όντως οι ΤΟΠ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ (με βάση τις εταιρίες ασφαλείας) της χρονιάς που μας πέρασε, αλλά και της προηγούμενης και της προ-προηγούμενης και συνεχίζει να πηγαίνει πολύ πίσω όλο αυτό, καταλαβαίνεις ότι η βαρεμάρα είναι πάντα ο νικητής κι ο χρήστης ο εύκολος στόχος.

Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, θα πρέπει οι κωδικοί που επιλέγεις για αρχή να είναι διαφορετικοί από υπηρεσία σε υπηρεσία ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πάρει η μπάλα και τα άλλα account σου, που χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό. 

Το επόμενο βήμα είναι να φροντίσεις όλοι οι κωδικοί σου να έχουν πολλά ψηφία ή αν όχι πολλά τουλάχιστον 8! Σε αυτά θα πρέπει να έχεις ένα τουλάχιστον κεφαλαίο χαρακτήρα, έναν αριθμό κι αν είσαι και μερακλής κι ένα σημείο στίξης, αυτό παίζει σε μερικές υπηρεσίες.

Για να θυμάσαι τον κωδικό σου μπορείς να πάρεις μία λέξη ή πρόταση και να την προσαρμόσεις. Για παράδειγμα αν θες να βάλεις για κωδικό σου τη λέξη “Provocateur” μπορείς εύκολα να την κάνεις “Pr0voc@t3R”. Απλό δεν είναι; Απλά πρέπει να αφιερώσεις ένα λεπτό παραπάνω στη δημιουργία του ακαουντ σου.

Όλο και κάποιος όμως θα έρθει να μου πει “και που να θυμάμαι τώρα, τόσους διαφορετικούς κωδικούς;” Λύσεις υπάρχουν.

Πριν γίνουν τόσο μεγάλες οι απαιτήσεις στους κωδικούς, εγώ τους σημείωνα σε ένα μπλοκάκι. Ναι ξέρω, δεν ήταν λειτουργικό αλλά ήταν ασφαλές. Πλέον, υπάρχουν οι λεγόμενες Password Managers εφαρμογές. Μία τέτοια εφαρμογή, αναλαμβάνει να αποθηκεύσει όλους τους κωδικούς ΄ώστε να τους θυμάται εκείνη αντί για μένα. Πολλές μάλιστα αναλαμβάνουν να δημιουργούν από μόνες τους, ακόμα πιο πολύπλοκους κωδικούς για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και για να μη με ταλαιπωρούν. 

Τον μόνο κωδικό που έχω να θυμάμαι πλέον, είναι ΕΝΑΣ! Αυτός που με βάζει στην εφαρμογή αυτή και όλα τα άλλα γίνονται μόνα τους. Ακριβώς! Η λογική είναι ίδια με αυτή του ‘Άρχοντα τον δαχτυλιδιών”… one ring to rule them all κι έτσι.

“Φύλαγε τα ρούχα για να ‘χεις τα μισά” ή αλλιώς “μπετερ σειφ δαν σορι”, που λέμε γιατί οι χάκερς παραμονεύουν.