Πριν 10 χρόνια τέτοια περίπου εποχή, ο Steve Jobs μας παρουσίασε το πρώτο iPhone. Το κινητό που δημιούργησε την κατηγορία των smartphones και κατάφερε να αλλάξει την καθημερινότητα μας.

Μέσα σε μία δεκαετία έχουμε βουτήξει για τα καλά μέσα στις νέες τεχνολογίες και πλέον πολλά πράγματα και λειτουργίες που δεν είχαμε φανταστεί ότι θα χρησιμοποιούμε τις θεωρούμαι δεδομένες.

Όπως είναι λογικό, το smartphone είναι αναπόσπαστο κομμάτι και της δικής μου καθημερινότητας. Είτε είναι Android, είτε είναι iOS το λειτουργικό του, μπορώ και επικοινωνώ, ενημερώνομαι, διαβάζω, σημειώνω, παίζω και πολλά πολλά ακόμα.

Φαντάσου ότι πριν αποκτήσω το πρώτο μου smartphone, κουβαλούσα μαζί μου μία τσάντα με gadgets για να μπορέσω να κάνω τη δουλειά μου. Πλέον, μ’ αυτό το “μπλιμπλίκι” μπορώ να κάνω τα πάντα και γι’ αυτό το λόγο πολλές συσκευές έχουν πλέον καταργηθεί τόσο στη δουλειά μου, όσο και στο σπίτι μου.

Για να δω, μπορώ να θυμηθώ μερικές από αυτές τις συσκευές;

Bye Bye Κινητό

Ξεκινάω με το πρώτο και το βασικό που είναι το κινητό τηλέφωνο με τα κουμπιά. Το θυμάσαι άραγε; Πλέον πάνω από το 80% των χρηστών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν smartphones.

Bye Bye Filofax 

Πολύ λίγο κόσμο ξέρω που χρησιμοποιεί ακόμα Filofax τα ραντεβού του ή τις νέες επαφές του. Όλα όσα χρειάζομαι, τα αποθηκεύω στο cloud και τα έχω στην οθόνη του smartphone μου. Περισσότερες πληροφορίες, πιο οργανωμένα και με υπενθυμίσεις για το καθημερινό μου πρόγραμμα. 

Bye Bye ψηφιακή φωτογραφική

Όλα τα smartphones έχουν πλέον πολύ καλές φωτογραφικές μηχανές. Τα μεγκαπίξελς ξεχειλίζουν από τους φακούς σου λέω.,, Θυμάμαι η πρώτη μου ψηφιακή μηχανή ήταν 3MegaPixels και πέταγα από τη χαρά μου! Τώρα ένα οικονομικό κινητό έχει 12MegaPixels για πλάκα. Οπότε φαντάσου, ότι στην τσέπη μου κουβαλάω πάντα μία πολύ κάμερα η οποία είναι έτοιμη να αποτυπώσει, πολύ εύκολα ό,τι θέλω. Πολύ λυπάμαι που η ψηφιακή φωτογραφική μου, που κάποτε με ακολουθούσε σε όλα μου τα ταξίδια και τις διακοπές, πλέον σκονίζεται στη βιβλιοθήκη μου.

Bye Bye Walkman

Στην αρχή ήταν τα Walkman. Βλέπεις, αν τα είχες στο σχολείο αυτόματα γινόσουν κουλ! Μπορούσα να ακούσω μουσική οπού κι αν ήμουν. Μετά ήρθε ο Steve Jobs που παρουσίασε το iPod και είπε την ατάκα: “1000 τραγούδια στην τσέπη σας!” Όταν το άκουσα για πρώτη φορά θυμάμαι ότι δεν μπορούσαν να το διανοηθώ. “Μα καλά τι θα τα κάνω τόσα τραγούδια;” είχα αναρωτηθεί.


Πλέον στο smatphone μου έχω εκατομμύρια τραγούδια στην τσέπη μου που με ένα κλικ μπορώ να ακούσω ό,τι θέλω και όποτε θέλω! Σε ευχαριστώ πολύ Spotify, είσαι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί.

Bye Bye Μαγνητόφωνα

Το δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι το χρησιμοποιούσα πολύ στις συνεντεύξεις θυμάμαι. Πλέον, έχει γίνει ακόμα μία εφαρμογή στην οθόνη του smartphone μου. Δεν χρειάζεται να ψάχνω για άδειες κασέτες, κάρτες ή μπαταρίες. Το έχω και αυτό πάντα μαζί μου.

Bye Bye Ξυπνητήρι

Αχ, τι θυμήθηκα τώρα. (Ένα δάκρυ κυλάει). Το ξυπνητήρι το κλασικό! Όχι εκείνο με τους δείκτες και το κουρδιστήρι, αυτό δεν το πρόλαβα. Εκείνο το ψηφιακό με τα κόκκινα νούμερα που αν ήσουν τυχερός και κατάφερνες να το ρυθμίσεις σωστά, σε ξύπναγε με τον πιο εκνευριστικό ήχο έβερ. Α, κι αν γινόταν διακοπή ρεύματος οι ρυθμίσεις απλά χανόντουσαν! Πόσες φορές, είχα χάσει μάθημα στο πανεπιστήμιο γι’ αυτό το λόγο… wink Πλέον το ξυπνητήρι από το κομοδίνο μου έχει μεταφερθεί και αυτό, στο smartphone μου. Μπορώ να έχω όσα θέλω με ό,τι ήχο θέλω και να βαράνε όση ώρα θέλω. 

Bye Bye Κομπιουτεράκι

Στη σχολή το πρώτο πράγμα που χρειάστηκα ήταν ένα κομπιουτεράκι για τις πράξεις κυρίως σε μαθήματα, όπως ήταν τα μαθηματικά και η φυσική. Αφού κάναμε πρώτα ένα ειδικό σέσιον για να μάθουμε πως λειτουργεί το μαραφέτι, μετά θεωρείτο δεδομένο από τον καθηγητή ότι ήξερα να το χρησιμοποιώ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ! Άσε που να το ξέχναγα δεν μπορούσα απλά να κάνω πράξεις. Ναι καλά κατάλαβες. Όλα αυτά λαστ γίαρ. Το Smartphone έχει εφαρμογή και για το κομπιουτεράκι, οπότε τέρμα οι δικαιολογίες κι εδώ.

Bye Bye Φορητή τηλεόραση

Στο σχολείο, φάνταζε σαν όνειρο να έχω μαζί μου τηλεόραση φορητή να χαζεύω στη διαδρομή. Θυμάμαι εκείνη την εποχή έπαιζε πολύ η φορητή τηλεόραση με μπαταρίες και οθόνη 2 ιντσών φάση κι αν ήταν κι έγχρωμη έμενες με το στόμα ανοιχτό. Με το smartphone πλέον έχω βίντεο, σειρές, ταινίες στην οθόνη μου και βλέπω ό,τι θέλω, όποτε θέλω. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ, τα παιδιά που έφτιαξαν το Netflix και άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε ταινίες και σειρές.

Bye Bye Ρολόι

Αν δεν είναι smartwatch να σου μετράει τα βήματα να με ειδοποιεί για το συμβαίνει στο κινητό μου, δεν βρίσκω κάποιον άλλο λόγο να φοράει κανείς ρολόι.

Bye Bye GPS

Χάρτες και GPS όπως ήταν αυτά της TomTom, της Navigon και της Garmin τα έχω ξεχάσει! Όπου χρειάζεται να πάω βάζω απλά μία διεύθυνση και μία φωνή αναλαμβάνει να καθοδηγήσει χωρίς πολλά-πολλά.

Πραγματικά όμως, όποτε με ρωτάει κάποιος “Πώς να έρθω εκεί;” Είμαι σε φάση “καλά δεν έχεις χάρτες στο κινητό σου; Βάλε τη διεύθυνση και θα πας πολύ άνετα”. Πολλές φορές αναρωτιέμαι μάλιστα, πώς κατάφερνε ο κόσμος να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, χωρίς Google Maps;

Όλα αυτά τα προϊόντα τα έχουμε αποχαιρετήσει, όμως πολύ σύντομα θα έρθει η σειρά κι άλλων. Δεν είναι μακριά η μέρα, που το smartphone θα αντικαταστήσει το πορτοφόλι μου, τα κλειδιά μου ακόμα και το γιατρό μου. Για ό,τι χρειάζομαι σήμερα, κάποιος developer εκεί έξω ήδη έχει ξεκινήσει να το κάνει εφαρμογή, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να το κουβαλάω μαζί μου αύριο.