Οι περισσότεροι άνθρωποι, με τον ορισμό Street Art σκέφτονται κατευθείαν, Spray, Tags και Banksy.

Η αλήθεια είναι, πως σημαίνει πολλά περισσότερα.

Τσέκαρε 6 καλλιτέχνες, που η δημιουργικότητα και η οπτική τους, επαναπροσδιορίζει τον όρο και διευρύνει το φάσμα του “Αστικού παρεμβατισμού“.

Jaune

Μετά τις σπουδές του στο graphic design, ο Jaune, μετακόμισε στις Βρυξέλλες. Σαν παιδί της Βελγικής επαρχίας, έπαθε “πολιτισμικό σοκ”, από τον αστικό τρόπο ζωής και φυσικά από την urban τέχνη του. Οι χαρακτήρες που εισάγει είναι stencil από μικρούς “εργάτες καθαριότητας” που αλληλεπιδρούν κάθε φορά με τον αστικό καμβά ( από διαφημίσεις και τοίχους μέχρι άλλα graffiti) και δίνουν τη δυνατότητα τoυ πολυεπίπεδoυ σχολιασμού. 

Mademoiselle Maurice

Ιδιαιτέρως γνωστή για τα πολύχρωμα Origami της. Η τέχνη της, επηρεάστηκε βαθιά από τις Ιαπωνικές τραγωδίες της Φουκοσίμα, τη σεισμικη καθημερινότητα και κατα κύριο λόγο από ένα μικρό κορίτσι ονόματι Sadako Sasaki, θύμα της πυρηνικής έκρηξης στη Χιροσίμα. 

Θρυλείται πως το συγκεκριμένο κορίτσι όταν πέθανε, οι συμμαθητές της, ορκίστηκαν να συνεχίσουν το έργο της, φτιάχνοντας 1000 μικρά origami.

Bordalo II

Ο πορτογάλος καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί για καμβά τις σιδηροδρομικές ράγες. Το όνομά του το πήρε απ’ο τον παππού του, που ήταν και εκείνος street artist. 

Nikita Nomerz

O Ρώσος street artist δίνει ζωή σε εγκαταλειμμένα κτίρια. Ζωγραφίζοντας συναισθηματικές προσωπογραφίες, δίνει το στίγμα της περιοχής και επαναπροσδιορίζει την αστική αρχιτεκτονική.

Evol

O Evol μετακομίζει στο Βερολίνο το 2000 και κατευθείαν μπαίνει στη δημιουργικη του οικογένεια. Η πρότασή του είναι να επανοικειοποιηθεί το κέντρο της πόλης μέσω των λειτουργικών “επίπλων” της. Επηρεασμένος από τη Σοβιετικού τύπου αρχιτεκτονική, του ανατολικού Βερολίνου, μετατρέπει τα διαμερίσματα για μικρομεσαία εισοδήματα σε urban installation κοινόχρηστων χώρων. 

Joe Iurato

O Αμερικανός Iurato, αλλάζει τους κανόνες και βγάζει τους ήρωες του έξω από τον καμβά, δημιουργώντας έτσι, μια τρισδιάστατη αίσθηση.

Από το 2000 μέχρι και το 2008 έκρυβε την ταυτότητά του, όταν και αποφάσισε να κάνει την ασχολία του, επάγγελμα. Παρόλο που έχει στήσει αρκετές εκθέσεις σε γκαλερί, ο ίδιος προτιμάει την αμεσότητα και την ελευθερία του δρόμου.