Κινητό, tablet, laptop. Οι 3 συσκευές που χρησιμοποιώ περισσότερο καθημερινά τόσο για τη δουλειά όσο και για τη ψυχαγωγία μου. Είναι απαραίτητα εργαλεία, συνεργάτες, βοηθοί ή όπως αλλιώς θες να τα πεις για όλους. Γι’ αυτόν τον λόγο, έπρεπε να βρω έναν τρόπο να θέσω τα ΞΕΚΑΘΑΡΑ όρια μεταξύ ψυχαγωγίας κι εργασίας για τον εκάστοτε ρόλο των “εργαλείων” αυτών.

Aκόμα και τώρα, που γράφω αυτό το κείμενο η απόσπαση προσοχής από τις υπόλοιπες εφαρμογές ή ιστοσελίδες χτυπάει κόκκινα! Γι’ αυτό, έψαξα να βρω τρόπους για το πώς θα μπορέσω να την περιορίσω και να γίνω πιο παραγωγικός.
Υπάρχουν που λες, αρκετές εφαρμογές που υπόσχονται να με κρατήσουν focused στο να κάνω ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ τη φορά και όχι πολλές παράλληλα. Να με περιορίσουν, να καταγράψουν πόσο χρόνο χαλάω κάνοντας άσχετα πράγματα την ώρα που δουλεύω, να με ηρεμήσουν και τελικά να με βοηθήσουν να βάλω τα πράγματα σε μία σειρά.

Φυσικά, με μία βόλτα από τα ηλεκτρονικά καταστήματα, της Google και της Apple ο καθένας βρίσκει εφαρμογές, που μπορεί να προσαρμοστούν και να ορίσουν την καθημερινότητα του. Δοκίμασα (διστακτικά στην αρχή) μερικές από αυτές και θα πω την αλήθεια, το αποτέλεσμα είχε ενδιαφέρον…

Rescuetime


Η εφαρμογή αυτή, μετά την πολύ εύκολη εγκατάστασή σε κινητό και  υπολογιστή, έκατσε και μέτρησε, τον χρόνο που χρησιμοποίησα το Instagram, το Facebook, το Youtube και όλα τα υπόλοιπα sites που έμπαινα κάθε μέρα. Στη συνέχεια, με ενημέρωσε πόσο δούλεψα πραγματικά. Του είχα ορίσει όμως πρώτα τι είναι τι, για να μην υπάρχει κάποια παρεξήγηση.
Έβαλα κι άλλα όρια. Αμέ, με ξυπνητήρια ή reminders όρισα τον χρόνο που θέλω να χρησιμοποιώ την κάθε εφαρμογή, μεταξύ του ωραρίου εργασίας μου και μετά από αυτό. Η εφαρμογή έλεγε “Μεγάλε πολύ έπαιξες, κάτσε δούλεψε τώρα”.
Στην ουσία το RescueTime αναλαμβάνει τον ρόλο της μαμάς που εξετάζει αν έχεις κάνει τα μαθήματά σου και μετά σε αφήνει να παίξεις με τα άλλα παιδάκια.
Φυσικά, όλα τα στοιχεία στο τέλος της κάθε μέρας, παρουσιάζονται με γραφήματα και νούμερα για να δείξει τον πραγματικό χρόνο ουσιαστικής εργασίας.

Focus


Μία παρόμοια εφαρμογή είναι και το Focus. Πιο παρεμβατική όμως. Από την ώρα που την έβαλα στον υπολογιστή μου και για το χρονικό διάστημα που της όρισα, μπλόκαρε όλα τα sites που δεν θα έπρεπε να ασχολούμαι. ΚΟΜΜΕΝΑ ΟΛΑ ΛΕΜΕ! Τι να κάνω; Αναγκάστηκα να ασχολούμαι μόνο με αυτά που έπρεπε. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, η εφαρμογή ζητάει να πληρώσω σε περίπτωση που θέλω να μην υπάρχει εναλλακτικός τρόπος για να σερφάρω ελεύθερα τις ώρες εκείνες. DOOMED!

Calm


Ποιο στρες και ποιο άγχος; Με το Calm έκανα διαλογισμό σαν να ακούω μουσική από το κινητό και πραγματικά μετά από ένα “χαλαρό 10λεπτο”, ο κόσμος και η δουλειά ήταν αλλιώς. Στην αρχή το κορόιδευα, θα το καταλάβω αν το κάνεις κι εσύ, όμως μετά από εβδομάδα χρήσης γινεται δουλίτσα…

Toggl


Το πρόβλημα με το να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας είναι ότι αν έχεις δουλειά, έχεις και πολλούς πελάτες. Η λύση του Excel πλέον δεν είναι η μόνη της αγοράς για να δεις ποιός σου τρώει το χρόνο. Το Toggl μέτρησε πόσο χρόνο αφιερώνω στον κάθε πελάτη, έτσι ώστε στο τέλος του μήνα να έχω μία καθαρή εικόνα των πραγματικών αναγκών του. Επίσης, μπορεί και βάζει όντως τα πράγματα σε μία σειρά αφού κάνει το προτζεκτ μάνατζμεντ παιχνιδάκι.

TimesUpp


Τα μίτινγκς με τους πελάτες, τρώνε από πολύ έως πάρα πολύ χρόνο. Το ξέρεις και το ξέρω. Σκέψου όμως και τον χρόνο που θες για να πας από το ένα στο άλλο, ειδικά αν το ένα είναι Φάληρο και το άλλο Μαρούσι. Με το TimesUpp, κατάφερα να ελέγξω (όσο γίνεται φυσικά) τον χρόνο που χρειάζομαι για να πάω κάπου, πόσο θα πρέπει να είναι η διάρκειά της συνάντησης και τι ώρα θα πρέπει να φύγω, έτσι ώστε να προλάβω το επόμενο ραντεβού. Αν φυσικά έχει απεργία ή κάποια πορεία ή ό,τι μπορεί να συμβαίνει στο κέντρο, ΞΕΧΝΑ όλα όσα σου λέει η εφαρμογή αυτή.