Όταν είσαι μικρός, υπάρχουν πολλά “ενήλικα” πράγματα που δεν καταλαβαίνεις. Οι μεγάλοι πίνουν πικρές αηδίες με αλκοόλ, οι μεγάλοι διασκεδάζουν συζητώντας, οι μεγάλοι βλέπουν ειδήσεις… Δικαίωμά τους όμως, ο,τι θέλανε ας έκαναν, φτάνει να μην σε μπλέκανε κι εσένα μες στις αηδίες τους. Όμως σε μπλέκανε! Με τρεις, απίστευτα ενοχλητικούς τρόπους: σπιτικά τυροπιτάκια αντί για πίτσα στα πάρτι, δώρο βιβλία αντί για παιχνίδια, και μουσεία στις διακοπές.

Αυτό το τελευταίο λοιπόν, ήταν το χειρότερο! Ήλιος, θάλασσα, αλλά όχι: Εσύ με το σορτσάκι σου, το καπέλο σου και το παγωτό να λιώνει, έπρεπε να κάθεσαι όρθιος μπροστά σε αγάλματα και πίνακες ζωγραφικής (και να παίζεις κρυφά Pokemon στο Game Boy, μπας και περάσει η ώρα). Ε, λοιπόν, φίλε μου, η εποχή άλλαξε. Το Game Boy άλλαξε, τα Pokemon άλλαξαν, κι εσύ μπορείς να πάρεις την εκδίκησή σου. Πώς; Λοιπόν, η Cosmote που χρόνια τώρα στηρίζει τον πολιτισμό της χώρας και για 3η χρονιά συμμετέχει ως χορηγός στις εκθέσεις της Στέγης Ωνάση, σου δείχνει το δρόμο: Πάρε τη μάνα σου και πήγαινέ τη στην Έκθεση Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο!

“Και που λες, μάνα, εδώ βλέπουμε τον Darth Vader, περίφημο πολέμαρχο ενός γαλαξία πολύ μακρινού…” 

Κι όχι μόνο το Vader. Στην έκθεση της Στέγης, θα κάνεις μια χορταστική βόλτα απ’ τα πρώτα βήματα της επιστημονικής φαντασίας ως τα πιο πρόσφατα, κι από κει προς το μέλλον. Απ’ τον Ιούλιο Βερν στο Φίλιπ Ντικ, απ’ το “Ροβινσώνα Κρούσο” στο “Φαρενάιτ 451”, απ’ τα πρώτα “επιστημονικά” κόμικ στο σύμπαν του Star Wars, κι απ’ το “Metropolis” στο “Back to the Future”, το “I, Robot” και το “Εx Machina”. Ένας λαβύρινθος γεμάτος με τους ήρωες, τις στολές, τα ρομπότ και τα σκάφη των καλύτερων στιγμών του Sci-Fi.

 

Χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες (σου δίνουν χάρτη, μη φοβάσαι!), η έκθεση ακολουθεί μια εξελικτική πορεία με βάση τη γη και τελική κατάληξη τον άνθρωπο. Ξεκινώντας απ’ τα Παράξενα Ταξίδια ταξιδεύεις σε κάθε γωνιά του υπαρκτού και φανταστικού κόσμου μας. Εκεί που υπάρχουν δεινόσαυροι (Jurassic Park) και “δεινόσαυροι” (Godzilla), στη “Νέα Ατλαντίδα” και στη μικροσκοπική Λιλιπούτη του Γκιούλιβερ. Με άλλα λόγια η περιπλάνησή σου ξεκινά από μια εποχή που η επιστήμη ερχόταν δεύτερη μπροστά στη φαντασία. Κι ύστερα, περνάς στο πραγματικό ζουμί της έκθεσης. Στη δεύτερη ενότητα, την…

…Οδύσσεια του Διαστήματος!  

Όλοι οι μύθοι και οι θρύλοι είναι εδώ. “Alien”, “Star Wars”, “Star Trek”, “Indipendence Day”, “Interstellar”, όλες οι ταινίες που χαρακτήρισαν τη σχέση των ανθρώπων με το διάστημα, κάνουν παρέλαση μπροστά στα μάτια σου. Κι εσύ δεν κάνεις απλώς τη βόλτα σου, αλλά χακάρεις τα σχέδια του Death Star, μελετάς τα επιστημονικά τεφτέρια του “Interstellar” και πρόσεχε! Κάπου στην έχει φυλαγμένη το Alien. Μην περπατάς ανυποψίαστος…

Αν καταφέρεις και επιστρέψεις στη γη ζωντανός, περνάς στην τρίτη ενότητα, τους Θαυμαστούς Καινούριους Κόσμους, για να βρεις την επαλήθευση των δυστοπικών μυθιστορημάτων. Το Κουρδιστό Πορτοκάλι, τα Hunger Games κι ο μεγάλος αδερφός του 1984 έχουν γίνει πραγματικότητα, ενώ στις οθόνες πίσω σου παίζουν σκηνές απ’ την αριστουργηματική Metropolis, το επιδραστικό Dark City και τον απίθανο Πλανήτη των Πιθήκων. Και τελικά…

…Στο κέντρο όλων, ο άνθρωπος!

Κατάληξη πάντα τα Απώτατα Σύνορα. Στο δρόμο σου, παλιοί “μελλοντικοί” γνώριμοι. Η Ava, ο Sonny, o TARS, σε υποδέχονται σ’ έναν κόσμο τεχνητής νοημοσύνης κι ανθρώπινης εξέλιξης. Ονειρέψου λοιπόν, αλλά πρόσεχε μήπως κάποιος θελήσει να μπει στα όνειρά σου με τη συσκευή του “Inception”, “επίστρεψε στο Μέλλον”, πήγαινε για τσεκ-απ στον Δρ. Τζέκιλ, κι αν εκείνος έχει γίνει ήδη Μίστερ Χάιντ, μη σκας. Υπάρχει πάντα ο Dr. Who!

Όταν τελειώσεις το ταξίδι σου, μην ξεχάσεις να πας κι ως τον 4ο όροφο της Στέγης, όπου μπορείς να δεις βίντεο, ν’ ακούσεις μουσικά ρεμίξ (η Ντίσκο έκδοση του Star Wars είναι άλλη φάση!) και να παίξεις video games. Κι όταν βγεις απ’ τη Στέγη, μην ξεχάσεις να ρωτήσεις τη μαμά πώς της φαίνονται πια τα ρομπότ και τα διαστημόπλοια. Ναι, φίλε μου. Οι sci-fi ταινίες, θα είναι πια… οικογενειακή σας υπόθεση! Όπως και τα μουσεία.

H έκθεση Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο θα συνεχιστεί ως τις 14 Ιανουαρίου 2018, καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή 16.00-21.00 και Σάββατο-Κυριακή 12.00-22.00 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.