Πόσα πολλά πράγματα μπορεί να συμβούν μέσα σε 200 χρόνια; Πόσα μπορεί να αλλάξουν; Για σκέψου λίγο. Μόνο την τεχνολογική εξέλιξη να σκεφτείς θα καταλάβεις. Οι πόλεις μεγάλωσαν, ενώ κάποιες άλλες ξεπετάχτηκαν σαν μανιτάρια. Μία από αυτές είναι και η μαγευτική Αβάνα στην Κούβα.

Η Αβάνα του παρελθόντος είναι αρκετά διαφορετική με τη σημερινή χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να μείνουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου για τη συγκεκριμένη πόλη. Το bar El Floridita ας πούμε, ένα από τα πιο δάσημα μπαρ του πλανήτη είναι σχεδόν ίδιο από τότε, 200 χρόνια πριν, όταν και άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του. 

Τότε λειτούργησε αρχικά ως ένα ταπεινό μπαρ που σέρβισε λικέρ για τους κύριους και χυμούς για τις κυρίες. Το όνομά του ήταν “La Piña de Plata” δηλαδή “Ο ασημένιος ανανάς” και έγινε ιδίαιτερα γνωστό με την πάροδο του χρόνου για τα κοκτέιλ που σταδιακά παρουσίαζε στους πελάτες του, από ρούμι, τζιν και φυσικά βερμούτ. 

Λίγο πριν κλείσει έναν αιώνα ζωής, ο “Ασημένιος Ανανάς” πέρασε στα χέρια ενός Καταλανού επιχειρηματία ο οποίος σκόπευε να μετατρέψει το bar σε κάτι πιο μοντέρνο και το κατάφερε σχετικά σύντομα. Ονόμασε το bar “Florida” και μετά από λίγο καιρό όλη η Κούβα το γνώριζε ως “El Floridita”. Η έλευση του bartender με το παρατσούκλι “Constante” γιγάντωσε τη φήμη  και άλλαξε την ιστορία του Florodita, ενώ το 1919 πέρασε στην ιδιοκτησία του. 

Ο Constante έγινε διάσημος από τα πολύ ιδιαίτερα κοκτέιλ του και από τη ζεστασιά που απέπνεε η συμπεριφορά του προς του θαμώνες. Αυτό όμως που πραγματικά έκανε ξεχωριστό τον προοικισμένο bartender και το bar του ήταν τα daiquiri που έφτιαχνε για τους πελάτες. Αν και τα daiquiri δεν ανακαλύφθηκαν εκεί, το Floridita θεωρείται το λίκνο των daiquiri παγκοσμίως αφού εκεί  απέκτησαν την τεραστια φήμη που τα συνοδεύει μέχρι και σήμερα. 

Ο ίδιος δημιούργησε 5 διαφορετικές versions του αγαπημένου κοκτέιλ. Μεταξύ αυτών το Daiquiri Νο.4 γνωστό και ως Floridita Daiquiri αλλά και το Daiquiri Νο.3 ή αλλιώς το Hemingway Daiquiri. Όπως κατάλαβες πήρε το όνομά του από τον αμερικανό συγγραφέα που ήταν τακτικός θαμώνας του bar. O Hemingway συνήθιζε να πηγαίνει εκεί τους διάσημους φίλους του την δεκαετία του ’30.

Παρόλα αυτά, το Floridita δεν έγινε ένα bar που απευθυνόταν μόνο σε τουρίστες ενώ με τον θανατο του Constante είχε ήδη μπει στο πάνθεον των bars παγκοσμίως καθώς θεωρούταν ένα από τα κορυφαία στη γη. 

Σήμερα, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στην Αβάνα. Το Floridita δεν είναι ένα από αυτά. Μπορεί οι τουρίστες να συρρέουν για να φωτογραφηθούν δίπλα στο άγαλμα του Hemingway, αυτό ωστόσο δεν έχει αλλοιώσει ούτε λίγο την εικόνα του, καθώς όταν ο ήλιος πέφτει, λίγα bars στον κόσμο μπορούν να συναγωνιστούν την μαγευτική του ατμόσφαιρα. Περιττό να πούμε ότι συνεχίζει να έχει τα καλύτερα daiquiri ενώ για όσους το έχουν επισκεφθεί παραμένει μία από τις ισχυρότερες εμπειρίες κοκτέιλ. 

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Πολύ απλά γιατί πλέον το Floridita έρχεται στη χώρα μας για να χαρίσει λίγη από τη μαγεία του στους Έλληνες λάτρεις του daiquiri, το οποίο φυσικά φτιάχνεται με Havana Club 3 ετών.

Τώρα που το Floridita κλείνει τα 200 χρόνια ζωής, στο πλαίσιο της διοργάνωσης ATHENS BAR SHOW, το HAVANA CLUB  φέρνει τους bartenders Alejandro Bolivar & Rolando Fernández González για να μας μάθουν τα μυστικά τους και δώσουν στο ελληνικό κοινό λίγη από την αύρα της Αβάνας, ενώ την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 22.00-02.00 στο bar Ipitou οι cantineros θα βρεθούν πίσω από το bar να σερβίρουν στον κόσμο τα εμβληματικά El Floridita Daiquiris!

Πάρε μια μικρή γεύση από το πιο διάσημα daiquiri του κόσμου και τα υπόλοιπα θα τα δεις από κοντά!

https://www.youtube.com/watch?v=J4WBO-oJ06c